– Jeg trodde ikke mine egne øyne. Politiet valset inn i mitt private hjem på grunn av at jeg hadde handlet med noen titusener i kontanter. Dette er rett og slett for drøyt. Bor vi i et demokratisk, sivilisert Norge, eller har vi utviklet oss til en politistat? spør en forbannet Syvertsen som ante fred og ingen fare etter storinnkjøpet.

 

Fryktet for moren

Det var sist lørdag Oslo politidistrikt fikk melding fra elektronikkforretningen om at en kunde hadde betalt med et uvanlig stort kontantbeløp. En politijurist satte seg da ned og skrev en skriftlig beslutning om ransaking, noe som gjør at politiet om nødvendig kan knuse døren med rambukk for å ta seg inn for å sikre bevis. Problemet var bare at politiet tok feil.

– Jeg har plettfri vandel, og skjønte ingen ting da politiet sto på døren. En kvinnelig og en mannlig politibetjent spurte om jeg visste hva det gjaldt, og jeg fryktet først at det hadde gått galt med min mor, som er 86 år og ligger på sykehjem. Da viste de meg et papir som ga dem rett til å ransake hjemmet mitt fordi de hevdet pengene jeg hadde brukt stammet fra kriminell virksomhet. Hvor lav skal egentlig terskelen være for at politiet kan trenge seg inn i private hjem, undrer Syvertsen.

Han har gitt Dagsavisen en kopi av politiets beslutning om ransaking. Der skriver politiet i klartekst følgende påstand om de 80.000 kronene som Syvertsen brukte på elektronikk: «Pengene stammet fra et straffbart forhold».

 

Var forskudd på arv

59-åringen hadde imidlertid fått én million kroner i forskudd på arv fra sin mor, og pengene var alt annet enn ulovlige. Det var sist lørdag formiddag Syvertsen tok den skjebnesvangre runden i en av Oslos store elektronikkbutikker.

– Jeg har tidligere jobbet i bank, og er skeptisk til å betale med bankkort i slike situasjoner fordi noen kan stå der for å snappe opp pinkoden, sier Syvertsen.

På forhånd hadde han derfor tatt ut kontanter, slik at han hadde nok å rutte med da han til slutt kom til kassa.

– Forretningen ba om kopi av passet mitt, men jeg tenkte ikke noe mer over det, sier 59-åringen.

Lykkelig eier av blant annet flatskjerm-TV og bærbar pc reiste han hjem til sin kommunale leilighet på Vestli i Oslo. Søndag banket det på døra. Politifolkene gikk inn i hjemmet hans og begynte ransaking av leiligheten men stanset da Syvertsen viste dokumentasjon på at han hadde fått pengene gjennom forskudd på arv.

– Jeg syns man skal kunne føle seg trygg i sin egen stue når man ikke har noe på samvittigheten, og jeg sliter med å ha vært beskyldt for å ha tilegnet meg ulovlige kontanter, sier 59-åringen som mandag tok turen ned på Stovner politistasjon for å få en forklaring.

– Når jeg klager over måten de behandlet meg på, vifter politiet det bort som om det er en dagligdags ting, sier Syvertsen til Dagsavisen.

Han vurderer derfor å melde saken til Spesialenheten.

– Politiet har gjort dårlig research på meg. De kunne ha sjekket vandelen min eller ventet en dag og tatt kontakt med banken min. Da ville de kunnet se at jeg har mye penger på konto fra arveforskuddet, sier Syvertsen.

Dagsavisen har vært i kontakt med elektronikkforretningen hvor Syvertsen handlet. Varehussjefen opplyser at forretningen ikke har noen direkte meldeplikt til politiet ved større beløp betalt med kontanter, men at butikken har visse rutiner den følger opp mot sin sentrale økonomiavdeling. Varehussjefen henviser til politiet for ytterligere kommentarer om hvordan saken ble håndtert videre.

 

Får Ingen unnskyldning

Til tross for at politiet tok feil, får Syvertsen ingen unnskyldning eller innrømmelse fra politiets side.

– Politiet fikk melding fra en forretning om at en kunde hadde brukt et uvanlig høyt kontantbeløp. På grunnlag av de undersøkelser politiet gjorde, fant man skjellig grunn til mistanke om et straffbart forhold, og det ble foretatt ransaking hjemme hos vedkommende. Etterforskningen viste at det ikke var noe straffbart og saken er nå henlagt som intet straffbart forhold, sier jourhavende politijurist Inger Skjeppe ved Stovner politistasjon til Dagsavisen.

Skjeppe vil ikke gå noe inn på hvorvidt Syversen fortjener en unnskyldning eller ikke.

– Ut fra de undersøkelser politiet gjorde i sakens begynnelse forelå det skjellig grunn til mistanke. Mer inn på saken enn det kan jeg ikke gå, sier hun.

tore.letvik@dagsavisen.no

– Jeg trodde ikke mine egne øyne. Politiet valset inn i mitt private hjem på grunn av at jeg hadde handlet med noen titusener i kontanter. Dette er rett og slett for drøyt. Bor vi i et demokratisk, sivilisert Norge, eller har vi utviklet oss til en politistat? spør en forbannet Syvertsen som ante fred og ingen fare etter storinnkjøpet.

tore.letvik@dagsavisen.no