– Jeg syns det er helt uforståelig at tidligere byrådsleder Erling Lae går ut i Dagsavisen og sier at han er imot et forbud mot hijab i skolen. Norge bør nå ta et knallhardt oppgjør med islamiseringen som skjer rett foran øynene på oss, sier fylkesleder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde til Dagsavisen.

– Når foreldre tar hijab på barna sine, er det for meg like ille som om de skulle tatt på dem Ku Klux Klan-klær. Ingen ville vel godtatt det, sier Tybring-Gjedde til Dagsavisen.

Tybring-Gjedde er ingen hvem som helst i Frp. Etter lynkarriere i oslopolitikken feide han inn på Stortinget i 2005. Det skjedde etter at Carl I. Hagens mann, Frps daværende generalsekretær Geir Mo, trakk seg få timer før en ventet brutal og opprivende nominasjonsstrid i desember 2004.

– Lae er feig

Reaksjonene mot gårsdagens intervju med Erling Lae i Dagsavisen er i det hele tatt sterke og indignerte, og kommer fra helt forskjellige kanter. I intervjuet gikk Lae hardt ut mot Kristin Halvorsen og SV, som de siste dagene har problematisert bruk av hijab i skolen, og advarte mot et forbud mot bruk av hijab. Det får Oslo Aps Trond Jensrud til å se rødt:

– Jeg syns Erling Lae er utrolig feig som kaster seg over SV og Kristin Halvorsen, som sier de er i tvil om et forbud virker, i stedet for å ta et oppgjør med sine tidligere byrådspartnere i Oslo Frp, som faktisk går klart inn for et totalforbud mot hijab i skolen, sier Jensrud til Dagsavisen.

– Lae har sittet ved makta sammen med Frp i mange år, men akkurat det forbigår han bare i stillhet. Jeg syns Lae først og fremst burde ta et oppgjør med dem, sier Jensrud.

– Religiøs tvangstrøye

I Oslo Frp er man derimot sjokkerte over at den gamle byrådspartneren Lae fra Oslo Høyre så klart tar avstand fra et hijabforbud. Oslo Frps Christian Tybring-Gjedde, som også er stortingsrepresentant, gir altså uttrykk for at han syns bruk av hijab på små barn er like kontroversielt som Ku Klux Klan, en rasistisk, hvit organisasjon med lange tradisjoner i USA.

– Erling Laes utspill viser en grenseløs naivitet. Jeg syns det er helt forferdelig at foreldre i Norge tar hijab på små barn. Det er å iføre dem en religiøs tvangstrøye de ikke har bedt om. Ingen ville vel godtatt at barn ble kledd ut i Ku Klux Klan-kostymer? Eller sendt dem av gårde med nazistiske effekter? spør Tybring-Gjedde retorisk.

– Hijab er ikke et uskyldig tøystykke slik Erling Lae forsøker å framstille det. Hijab er et uniformsplagg som symboliserer tilhørighet til det muslimske fellesskapet, kvinnelig «renhet», samt underkastelse for Allah.

– Men hva med religionsfriheten, og individets rett til å bestemme selv?

– Jeg er mye mer opptatt av de små jentenes rett til frihet. Vårt fokus må være å gi jenter med muslimsk tro mulighet til å bli integrert i det norske samfunnet. Derfor trenger vi et forbud mot bruk av hijab i grunnskolen. Jeg syns ikke det er riktig at foreldrene kan tvinge på dem hijab i et fritt land som Norge. Det er ren kvinneundertrykkelse, og det umuliggjør reell integrering i det norske samfunnet. Jeg mener det er svært viktig at vi alle våkner opp nå, og ikke gir etter litt etter litt for islamismen. Vi må ta konfrontasjonen, og vi må ta den nå, sier Tybring-Gjedde.