Stavanger

Vil la elevene vaske på skolen

En video av japanske elever som vasker klasserom inspirerer Stavanger Høyres gruppeleder til å se på det samme i Stavanger.

Bilde 1 av 3

Stavanger Høyres gruppeleder John Peter Hernes postet nylig et «hvorfor ikke?» på sin Facebook-vegg sammen med en video av dels svært unge japanske barn som vasker klasserom, trapp og gang.

De leverer melkekartonger til resirkulering, bærer ut oppvask og søppel. Studenter serverer lunsj, mens voksne hjelper med i store prosjekter.

Videoen ligger på Facebook-siden DailySocial. Se den her.

– Jeg anbefaler alle, spesielt de som sitter i driftsstyrene, om å se denne videosnutten, det tar bare ett minutt, sier Hernes.

Hernes vil se på om elevene også i Stavanger-skolene skal vaske og i større grad utføre andre oppgaver.

– Det vil øke respekten for ærlig arbeid og for dem som utfører dette arbeidet. Det kan være med og bedre holdninger, sier Hernes.

«Schou’en»-metoden

Han viser til at suksesstrener Kjell «Schou’en» Schou-Andreassen brukte samme metode på Viking-spillerne i gullalderen på 70-tallet.

– Han la merke til at spillerne hadde dårlige holdninger til de som vasket. Medisinen fra «Schou’en» var å sette spillerne til å vaske og rydde etter seg, sier Hernes.

Hernes foreslår at elever for eksempel kan være med på enkle reparasjoner på skolen som en del av undervisningen i håndverksfag.

– Har en elev vært med og fikset en vegg, så går nok ikke den samme eleven av sted og gjør hærverk på denne veggen etterpå, sier Hernes, som for øvrig var leder i kommunalstyret med ansvaret for Stavanger-skolene i forrige valgperiode.

Han vil ha mindre av det Aps Rune Gerhardsen kalte «snillisme».

– Mer innsats og en sterkere eierskapsfølelse vil føre til at elevene tar bedre vare på skolen sin, sier han.

– Tar mer ansvar

– Vil ikke flere arbeidsoppgaver gjøre hverdagen enda mer krevende for elevene, i tillegg til undervisning på skolen, lekser og fritidsaktiviteter? 

– Jeg tror et slikt avbrekk fra den vanlige undervisningen tvert om vil være med å gjøre dagen mindre stressende for elevene, sier Hernes.

Han advarer likevel mot å låse opp barna for mye.

– Vi skal passe oss for ikke å overorganisere dagene for barna. Samtidig bør vi også se om barna ikke skal lære seg å ta mer ansvar selv, for eksempel ved å ta buss i stedet for å bli kjørt på trening, sier Hernes.

De fleste japanske skolene ansetter ikke rengjørere eller vaktmestere. Høyres gruppeleder vil uansett ikke ha japanske tilstander.

– Det gjøres mye bra i de norske skolene også i dag, og Norge er ikke Japan, og det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg haken, sier Hernes.

Barbara Zofia Wiercimaga-Kaberow fulgte sin sønn til Kampen skole tirsdag, og er åpen for mer innsats fra elevene.

– Elevene bør i alle fall rydde etter seg og plukke opp papir og den type ting når de ser at det ligger på gulvet, sier hun.

Gjør noe nå også

Elevene i Stavanger-skolene gjør praktisk arbeid i tillegg til undervisningen også nå for tiden.

Rektor Anne Kirsti Drivdal Grytten på Kampen skole forteller om at det utføres en del arbeid på skolen allerede nå.

– Arbeidsoppdragene til ordenselevene er å hente og dele ut melk, brette melkekartongene og kaste dem i papiravfallet, dele ut og ta inn bøker og ark, tømme matavfall og sjekke at garderoben ser ryddig ut, sier Drivdal Grytten.

Elevene koster gulvet etter formingsaktiviteter når det er behov for det, og skolegården ryddes fri for boss hver uke.

– Dette er et klasseansvar som går på omgang gjennom hele året, sier rektoren, som også påpeker at det er rengjøringspersonalet som vasker gulvene, ikke elevene.

Avventer

Lærerne og foreldreutvalget stiller seg foreløpig noe avventende til forslaget fra Hernes.

RA tok kontakt med både representanter for arbeidstakerne og lærerne i går.

Ingunn Rimereid, som er leder i Kommunalt Foreldreutvalg i Stavanger, har gått gjennom John Peter Hernes’ Facebook-feed.

– Skolene skal legge til rette for og prioritere pedagogisk innhold, og ellers forholde seg til loven, sier Rimereit til RA.

Avventer

Lederen i Utdanningsforbundet Stavanger, Inger Grødem Haraldsen, vil ikke kommentere utspillet fra Hernes nå.

– Vi vil komme tilbake til dette hvis det kommer en politisk sak til behandling, sier Grødem Haraldsen til RA.

Debatten gikk ellers livlig i Facebook-feeden i etterkant av at Hernes la ut videoen.

Eksempelvis var Hernes’ partifelle og bystyrerepresentant Cille Ihle skeptisk.

– Det hadde blitt ramaskrik her hadde vi foreslått noe slikt, kommenterte hun.

– Lærer respekt

Tidligere Frp-politiker, nå skikk og bruk-ekspert, forfatter og foredragsholder Reidar Bowitz Helliesen, var i alle fall åpen for Hernes’ tanker.

– Kanskje det ikke er så dumt å bruke 10 minutter til å rengjøre skolen. Lære respekt for dette arbeidet. Lære å verdsette arbeidets resultater. Tenke seg bedre om før man kaster noe, oppsummerte Helliesen.

Mer fra Dagsavisen