Nyheter

Vil ha gratis fastlege til ungdom

Den nye fraværsregelen skaper problemer for vanskeligstilte elever. – De har ikke råd til å betale egenandel hos legen for å få gyldig fravær.

Helsestasjon for ungdom i Stavanger slår alarm. Den nye fraværsregelen i videregående skoler går hardt utover den lille gruppen elever som sliter aller mest. 

– Noen ungdommer kommer fra familier med utrolig dårlig økonomi og har selv helseutfordringer. De har rett og slett ikke råd til å betale egenandelen hos legen for å få gyldig fravær. Andre har ikke råd til medisinsk behandling mot for eksempel depresjon, sier avdelingsleder Ingrid Andreassen i Helsestasjon for ungdom i Stavanger, til RA.

– Vi har sett tilfeller hvor fraværet for noen har blitt så høyt at de har droppet ut av skolen, sier hun. 

LES OGSÅ: Stor nedgang i fraværet

Ny grense

I dag er det gratis for barn under 16 år å gå til lege. Andreassen mener en ny regel må innføres:

– Tilbudet må gjelde fram til fylte 20 år, sier Andreassen.

Utspillet kommer dagen etter at Kunnskapsdepartementet la fram la fram de endelige fraværstallene i videregående for skoleåret 2016–2017. Av dem går det fram at det samlede fraværet i den videregående skolen har gått kraftig ned etter innføringen av fraværsgrensen.

Før hadde en elev i videregående skole i snitt fem dager og 12 timer fravær. Nå er fraværet tre dager og ni timer. Fraværet for de elevene som er mest borte fra skolen har falt med 30 prosent, kunne NTB melde på mandag.

– Noen var bekymret for hvordan fraværsgrensen ville slå ut for de mest utsatte elevene. De endelige fraværstallene viser at fraværsgrensen også har vært bra for elever med høyt fravær. Det er jeg glad for, uttalte kunnskapsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

LES OGSÅ KRONIKK: Fraværsgrense fører til frafall

Sosiale forskjeller

Ingrid Andreassen i Helsestasjon for ungdom synes det er gledelig at fraværstallene har gått ned, også for den mest utsatte gruppen. Regelen klarer likevel ikke å få bukt med hele problemet, mener hun.

– De sosiale ulikhetene blir stadig større. Å skulle si til skolen at jeg ikke har råd til å gå til legen, er skambelagt. For denne gruppen faller ordningen urimelig ut.

Kunnskapsminister Henrik Asheim medgir at den nye fraværsregelen ikke får bukt med hele problematikken.

– Men regelen gjør at skolen spør elevene hvorfor de er borte når de nærmer seg fraværsgrensen på ti prosent. Rektor kan også bruke skjønn for fravær opptil 15 prosent. Ved utformingen av reglene har det vært et viktig hensyn at elever kan være syke eller ha en vanskelig livssituasjon, sier kunnskapsministeren til RA.

LES OGSÅ: Fraværet synker  og flere fullfører med fraværsgrensen

Tøffe prioriteringer

Også han framholder at sosial bakgrunn og psykisk helse har betydning for hvordan ungdom gjør det på skolen.

– Det er også grunnen til at vi har økt tilskuddet til helsesøstertjenestene dramatisk, og fraværsgrensen er der nettopp for at skolen skal interessere seg for hvorfor du er borte.

Gratis legetimer fram til fylte 20 år, mener Asheim er et unødvendig tiltak.

– Det er tøffe prioriteringer innen helsevesenet, og vi har i dag en egenandel som er lav.

Kjenner ikke sammenhengen

I Rogaland halverte Bergeland videregående skole elevfraværet sitt i fjor. De har likevel et forbedringspotensial, mener rektor.

– Det er selvsagt positivt at fraværet går ned, sier rektor Eiliv Fougner Janssen ved Bergeland videregående skole i Stavanger.

Skoleåret 2015–2016 hadde den typiske elev hos dem ti fraværsdager og 26 timer. Året etter var tallet redusert til fem dager og 14 timer. Det viser tall som Utdanningsdirektoratet la fram i går.

– Fortsatt er det et noe høyt antall sluttere. Vi kjenner ikke til hvilken sammenheng det er her. Det må vi avklares før vi konkluderer endelig, skriver rektoren i en tekstmelding til RA.

I Rogaland var det typiske fraværet 2 dager og 8 timer i skoleåret 2016–2017. I 2015–2016 var det på 4 dager og 10 timer.

Dermed kom fylket noe bedre ut enn landet sett under ett: Før hadde en elev i videregående typisk fem dager og 12 timer fravær. Nå er fraværet tre dager og ni timer.

LES OGSÅ: Fraværet stuper i den videregående skole

Størst nedgang i Oslo og Finmark

Ifølge NTB har dagsfraværet gått ned i alle fylker, men nedgangen er størst i Oslo og Finnmark.

Også timefraværet har gått ned i alle fylkene, men Finnmark har hatt den største nedgangen i timefraværet.

Statistikken viser også at det er en nedgang i andelen elever som får karakteren én, som tilsvarer stryk. Det er også færre elever som slutter i løpet av skoleåret, skriver nyhetsbyrået.

Mer fra Dagsavisen