Nyheter

– Vi er stolte av soldatfortiden

For noen år siden følte de det var mye negativitet knyttet til å være veteran. Nå er de derimot stolte av tiden de tjenestegjorde i Libanon og Afghanistan, og de har flere gode enn dårlige minner fra tiden utenlands.

I 2010 opprettet regjeringen veterandagen på samme dag som frigjøringsdagen, 8. mai. Denne dagen skulle markere og synliggjøre veteraner fra andre verdenskrig og fram til i dag.

– Spørsmålet er egentlig: er det lov å være stolt krigsveteran? For noen år siden følte jeg ikke det, men nå er det greit. Jeg er stolt av fortiden min, sier Kenneth Mikalsen til RA.

Han tjenestegjorde i Kosovo, og har vært to runder i Afghanistan mellom 2003 og 2009, før han i 2011 gikk ut av Forsvaret for godt.

– Jeg tror alle har sine grunner for å reise utenlands, og jeg har tenkt mye på mine. Jeg reiste for å gjøre en jobb, og for å bevise for meg selv at jeg var i stand til å gjøre den. Jeg har aldri angret på at jeg dro, sier Mikalsen.

Også veterankollega Frank Skofteland deler stolthetsfølelsen. Eventyrlyst var en av grunnene til at han valgte å reise utenlands, og han har heller ikke angret på valget han tok.

– I perioden jeg var ute utgjorde jeg en forskjell. Jeg er stolt av arbeidet jeg gjorde, og jeg sitter igjen med flere gode enn dårlige minner, sier Skofteland, som tjenestegjorde i Libanon fra 1986 til 1987.

Nedlatende holdninger

Både Mikalsen og Skofteland har møtt negativitet knyttet til det å være veteran, og de tror folks negative holdninger til militæret har gått ut over deres holdninger til veteraner.

– De negative holdningene er der uansett, men jeg tror det handler om tradisjoner. Det var helt sikkert noen som rynket på nesen da julenissen kom også, men nå har det blitt en tradisjon, og derfor også blitt akseptert, sier Mikalsen.

Begge har opplevd negativitet eller nedlatende spørsmål knyttet til det å være veteran.

– Jeg har møtt mange som er kritiske til Forsvaret, og som mener militæret er en uting. Under et 17. mai-tog for noen år tilbake opplevde jeg ganske nedlatende holdninger mot oss veteraner, og det synes jeg er veldig synd, sier Skofteland.

Viktig med bearbeidelse

Skofteland er nå leder for NVIO Rogaland (Veteraner i internasjonale operasjoner), i tillegg til å være sjømannsprest.

– NVIO Rogaland har litt over 300 medlemmer, og én gang i måneden møtes vi for å prate og spise pizza. Vi går ikke aktivt ut og søker medlemmer, men vi skulle gjerne hatt flere unge fra Afghanistan. Vi ønsker å være et treffsted. Etter å ha vært utenlands har du som regel behov for å snakke litt om oppholdet ditt og følelsene rundt det, sier Skofteland.

Begge veteranene er enige om at bearbeidelse er en viktig del av hjemkomsten, men de understreker at folk har ulike måter å bearbeide opplevelser på.

– Det som slo meg da jeg kom hjem fra Afghanistan, var at folk som ikke har vært der, aldri kommer til å forstå. Selv om de hører hva jeg sier, er det umulig å forstå med mindre du har vært der selv. Derfor er det veldig viktig å ha et treffpunkt og møte mennesker som snakker samme språk, sier Mikalsen, som selv har mange venner som har tjenestegjort utenlands.

Mikalsen og Skofteland legger dessuten stor vekt på at veteraner også er helt vanlige mennesker, og at hjemkomsten går bra for de aller fleste.

– Det er dessverre noen som ikke takler hjemkomsten så bra, men de aller fleste av oss har det helt fint. Jeg angrer ikke på at jeg dro, og de erfaringene jeg fikk i Afghanistan får jeg stadig bruk for i hverdagen, sier Mikalsen.

– Det er mye oppmerksomhet rundt dem som har hatt dårlige opplevelser. De må tas på alvor, men ofte glemmes de det går bra med. For meg er det de gode opplevelsene som sitter sterkest igjen, legger han til.

Ønsker anerkjennelse

Begge er glade for at norske veteraner nå har 8. mai, og de håper dagen kan bidra til bevisstgjøring og anerkjennelse rundt jobben de har gjort.

– Vi er kvinner og menn som har reist ut og utsatt oss for fare for å forsvare landet. Vi reiser på vegne av Norge, ikke oss selv. Jeg ønsker ikke at 8. mai skal bli en overdådig markering, men jeg håper, uavhengig av politisk ståsted, at vi etter hvert vil få den anerkjennende klappen på skulderen. Og jeg tror veterandagen kan være med på å bidra til det, sier Mikalsen.

Begge er enige om at å være veteran i Norge blir bedre og bedre, og at 8. mai blir en større begivenhet for hvert år.

– I år er alle ordførerne i nabokommunene invitert til samling i Vatneleiren, og så langt er det 300 påmeldte. Denne dagen er fortsatt relativt ny, så vi har tid til forbedring. En tradisjon kommer ikke av seg selv, sier Skofteland.

Å være krigsveteran i Norge er annerledes enn i USA, forteller Skofteland, som har tilbrakt de siste tre årene i Amerika.

– Der blir veteranene nærmest hyllet, og folk flest har et annet forhold til både veteraner og veterandagen der, enn vi har i Norge, sier Skofteland.

– Det er ikke sikkert vi kommer dit USA er, og det er ikke sikkert vi vil det, men jeg ønsker en bevisstgjøring. Jeg håper veterandagen på sikt kan bidra til at vi blir sett og anerkjent og at vi får et «godt jobba» når vi går i 17. mai-tog, i stedet for det motsatte, avslutter han.

Mer fra Dagsavisen