Stavanger

Verdens første studie av rusindusert psykose:25 nye psykosepasienter årlig

Melissa Weibell ved Stavanger Universitetsjukehus har som den første i verden kartlagt omfanget av pasienter med psykose utløst av rus.

Bilde 1 av 2

Temaet for doktorgraden til Weibell er rusindusert psykose, det vil si psykose utløst av rusmisbruk. Weibell har undersøkt psykosepasienter ved psykiatrisk avdeling ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) fra 2007 til 2011. Hun tok for seg 345 pasienter, men av disse var det flere som ikke ble med videre i undersøkelsen – av ulike årsaker. Resultatet viser at 30 pasienter hadde rusindusert psykose, 45 hadde en psykosediagnose i bunn – og ruset seg i tillegg, og 66 var kun psykotiske (brukte ikke rusmidler).

– Mange ruser seg

– 15 prosent har prøvd cannabis, mens 1–2 prosent har prøvd amfetamin. Dette er rusmidler som vi vet kan utløse psykoser, sier Melissa Weibell.

I forskningen har hun ikke kartlagt hvilke typer rusmidler pasientene har brukt. Det kan dreie seg om kun cannabis, cannabis kombinert med andre stoffer eller annet rusmisbruk.

Den amerikanske definisjonen av psykose, som man ofte tar utgangspunkt i norsk forskning, sier at symptomene forsvinner innen én måned. Selv om sykdomsbildet er kortvarig, vil mellom en tredjedel og halvparten av dem som blir behandlet for rusindusert psykose ende opp med en alvorlig diagnose. Utviklingen går i retning livslange psykiske lidelser, slik som schizofreni.

Glemt pasientgruppe

Det er svært lite forskning på temaet.

– Det er få som ser denne gruppen. De ekskluderes ofte fra studier, sier Weibell. Det er også vanskelig å tilnærme seg dem som forsker. Pasientene har ofte vanskelig for å stole på folk og å samarbeide om behandlingsforløpet.

– Vi bruker mye ressurser på denne pasientgruppen. Vi vet at rus øker risikoen for psykose. Tilbakefallsrisikoen er stor og det går dårlig med mange av pasientene. Hvordan skal vi gi dem riktig behandling, spør Weibell.

Det er også store mørketall.

– Sannsynligvis er det mange flere som blir psykotiske enn de som kommer hit. Pasienter forteller at det blir omsatt antipsykotika på gata, sier hun.

– Store konsekvenser

Melissa Weibells doktorgradsarbeid kan bli et viktig bidrag i legaliseringsdebatten i Norge.

Det mener forskningssjef ved psykiatrisk divisjon på SUS, Jan Olav Johannessen.

– Det er viktig at folk får vite konsekvensene av rusbruk. Minst 25–30 unge mennesker pådrar seg alvorlige psykoselidelser hvert år. Denne forskningen vil bli et viktig bidrag i debatten om legalisering av cannabis, sier Johannessen.

Hvis du ikke klarer å komme deg ut av misbruket, er sjansen stor for at du får tilbakefall.

– Her snakker vi om personlige tragedier – det er tungt for familiene til de som rammes. Disse pasientene byr på store utfordringer for behandlingssystemet og store kostnader for samfunnet, sier Johannessen.

Mer fra Dagsavisen