Debatt

Venstre vil redusere utenforskap

KRONIKK: Det aller viktigste virkemiddelet for å hindre fattigdom er å sørge for at folk kommer i arbeid eller beholder arbeid.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Rune Askeland, Nestleder kommunalstyret for oppvekst, Bystyrerepresentant Stavanger (V)

For Venstre er et vellykket samfunn et samfunn der alle har muligheten til å delta. Et samfunn der ingen blir tvunget til å stå på sidelinjen og se på at andre deltar. Sommeren er en spesielt krevende tid for mange familier som ønsker mer enn noe annet at barna skal få en ferie fylt med kjekke opplevelser.

Altfor mange barn vokser opp under fattigdomsgrensen og er uten mulighet til å bli med på aktivitetene som de andre barna er med på.

Altfor mange foreldre strever og har dårlig samvittighet på sine barns vegne. Noen av disse setter seg i gjeld for at barna skal få en god sommer. For foreldre setter barna først!

Vi snakker om over 95.000 barn i Norge! Tall fra Bufdir viser at ett av ti barn lever i fattigdom. Enda verre er situasjonen for barn med ikke-vestlig bakgrunn hvor en tredjedel lever under fattigdomsgrensen. Dette påvirker barnas helse, utdanningsmuligheter og sosiale liv. Stavanger ligger så langt under landsgjennomsnittet, men antallet fattige barn hos oss økte likevel med over 23 prosent fra 2013–2015. Dette er en skummel utvikling, og det er viktig å sette inn tiltak for å snu trenden.

Venstres førsteprioritet i sosialpolitikken er å bekjempe fattigdom og helseproblemer hos barn og barnefamilier. Vi mener at forsvarlige boforhold, en trygg barnehage, en god skole, tilrettelegging for arbeid til foreldrene, gode helsetjenester og inkludering i fritidsaktiviteter er viktige tiltak for å bekjempe fattigdom.

For å redusere fattigdommen er det viktig at skolepolitikken sørger for at alle tilegner seg grunnleggende lese- og skriveferdigheter, at sosiale utfordringer blir fulgt opp tidlig, og at flere blir kvalifisert til arbeid. Det å ikke fullføre videregående skole gir en betydelig risiko for framtidig utenforskap, og personer som ikke har fullført videregående opplæring er overrepresentert blant dem som er avhengig av offentlige stønader. Mye tyder på at frafallet starter tidlig, og det skyldes ofte manglende grunnleggende ferdigheter allerede fra barneskolen. Her er også oppfølging på hjemmebane utrolig viktig, det er vanskelig å hjelpe barna med leksene om en ikke skjønner dem selv. For foreldre med innvandrerbakgrunn er grunnleggende språkferdigheter viktig for at de selv skal få seg jobb, men også for å kunne følge opp barnas skolearbeid. Gjennom å stimulere og tilrettelegge for oppfølging på hjemmebane kan man hindre at fattigdommen går i arv.

Barnehage er også en viktig arena for utvikling av språk og sosiale ferdigheter, som også barn av foreldre med lave inntekter bør få muligheten til å delta på. Derfor vil Venstre jobbe for gratis barnehage og SFO for lavinntektsfamilier. Dette vil kunne få flere ikke-vestlige barn inn i barnehagene, og integreringen og språkopplæringen kan starte tidligere.

Det aller viktigste virkemiddelet for å hindre fattigdom er å sørge for at folk kommer i arbeid eller beholder arbeid. Arbeid gir økonomisk selvstendighet og er samtidig den viktigste arenaen for sosial inkludering. Personer mellom 25 og 65 år som bor i en husholdning uten personer med varig yrkestilknytning, har fem ganger høyere sannsynlighet for å ha vedvarende lavinntekt enn alle andre i samme aldersgruppe. Venstre vil ha et inkluderende arbeidsliv hvor det alltid lønner seg å jobbe!

En trygg og stabil boligsituasjon er utrolig viktig for å kunne komme seg ut av fattigdom, og dette fordrer gode støtteordninger og målrettet innsats mot dem som trenger det mest. Det er viktig å sikre et tilpasset boligtilbud til de mest sårbare som lavinntekts-barnefamilier, barnerike familier med innvandrerbakgrunn, unge voksne med barnevernserfaring eller problemer med rus/psykiske lidelser, og mindreårige flyktninger. I dag er det for lite kontinuitet i den sosiale boligbyggingen og den kommunale boligmassen er for konsentrert. Dette fører til ghettofisering og skaper ikke godt bomiljø.

God helse er kanskje det viktigste tiltaket for å forebygge fattigdom, ved at man kommer i arbeid og blir i stand til å forsørge seg selv. Utfordringene på det psykiske helseområdet er særlig store, og andelen unge som står utenfor arbeidsmarkedet på grunn av psykiske helseplager øker. En sterk satsing på et godt psykisk helsetilbud, hvor barn og unge får tilbud om behandling tidlig i sykdomsforløpet er viktig for å forhindre at unge med psykiske helseproblemer faller ut av utdanning og arbeidsliv. Tidlig innsats vil også ofte føre til at sykdomsforløpet blir kortere og mindre alvorlig.

Fattige barn er ofte utsatt for sosial ekskludering og utenforskap. Fattigdommen er skam- og tabubelagt, og barn går ofte langt for å skjule den, gjerne på bekostning av egen livsutfoldelse og inkludering. Det handler blant annet om manglende mulighet til å delta på ulike fritidsaktiviteter eller kulturopplevelser, feire egen og andres bursdag eller gå på kino og kafé. Men like alvorlig er den følelsen barn får når de ikke får ta del av et fellesskap og opplever at de ikke er likeverdige. I tillegg til langsiktig satsing på utdanning, arbeid, bolig og helse er det viktig med konkrete og målrettede tiltak som gjør hverdagen enklere for det enkelte barn i den enkelte kommune.

Lokalt i Stavanger har Venstre sammen med andre parti vedtatt en egen plan for inkludering av barn som lever med lave inntekter. Planen heter «Barn vil være med!» og har som mål å gi en mest mulig forutsigbar situasjon, anledning til å gå i barnehage og SFO, støtte i skolearbeidet og mulighet til å delta i fritidsaktiviteter. Vi har også satt barns og ungdoms psykiske helse på dagsorden, senest i det siste bystyremøtet før sommeren.

Den frivillige innsatsen i byen vår er stor. Hver dag gjøres det en fantastisk innsats for inkludering og for å gi alle våre barn muligheter. Et av mange eksempel er samarbeidet mellom Stavanger Turistforening, Vesterlen speiderkrets, Ryfylke friluftsråd og Jæren friluftsråd som har resultert i frilager.no. Dette er en ny nettportal der foreninger, lag, skoler, private og bedrifter som vil ut på tur kan leie turutstyr til differensierte priser. Tiltak som dette gjør mye for å gi alle muligheten til å delta, og jeg gleder meg til å se resultatene framover.

Venstre vil ønske alle god sommer. Spesielt vil vi hilse til dere som står på som frivillig og som bidrar til å gi barn og voksne en bedre hverdag.

Mer fra: Debatt