Debatt

Valgkamp til besvær?

DEBATT: I nordisk sammenheng er deltakelsen i norske stortingsvalg ikke spesielt stor.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Gunnar Berge, medlem i Stavanger bystyre (Ap)

Valgkampen er inne i en hektisk fase. Vi som er aktive valgkampmedarbeidere synes dette er moro og samfunnsnyttig. Formålet er å kapre flest mulig til sitt eget parti. Dessuten arbeider vi for at flest mulig bruker stemmeretten.

Før kom velgerne til oss. Nå må vi i langt større grad oppsøke folk der de er. Det er på gater og streder, på arbeidsplassen m.v. I tillegg går vi på husbesøk.

Jeg ser ikke bort fra at enkelte kan finne dette anmassende og at vi trenger oss på. Men da vil jeg minne om at dette er en viktig del av vårt demokrati. Det skjer dessuten bare over en kort periode annethvert år.

Stortingsvalgdeltakelsen kulminerte i 1965 da 85 prosent av de stemmeberettigede avga stemme. Senere sank den til 76 prosent i 2001, men har senere økt litt igjen til 78 i 2013. Blant norske statsborgere med innvandringsbakgrunn var valgdeltakelsen ved stortingsvalget 53 prosent.

Ved kommunestyrevalgene var valgdeltakelsen lenge synkende. I 2003 stemte bare knapt seks av ti velgere, sammenlignet med vel åtte av ti i 1963. Ved valgene i 2007 og 2011 gikk deltakelsen noe opp, før den falt til 60 prosent igjen i 2015.

I nordisk sammenheng er deltakelsen i norske stortingsvalg ikke spesielt stor. Våre nordiske naboer Danmark, Sverige og Island har alle en høyere valgdeltakelse enn oss. I europeisk sammenheng, derimot, ligger Norge i det øvre sjiktet og innenfor topp ti. Høyest valgdeltakelse finner vi på Malta med 93 prosent, og i Luxembourg og Belgia, der stemmegivning er påbudt, med om lag 90 prosent. Lavest er den i Romania, Frankrike, Kosovo, Russland og Sveits med under 50 prosent.

Til tross for at valgdeltakelsen både blant førstegangs- og andregangsvelgere økte kraftig i 2013, er den fortsatt langt lavere enn blant eldre velgere. Fra 26-årsalder stiger valgdeltakelsen med økende alder, for så å falle markant etter 80 år.

Vi som er aktive valgkampmedarbeidere håper at dere vil ta vel imot oss når vi de nærmeste dagene kommer på husbesøk. Et levende demokrati er i vår alles interesse. Valgkamp­med­arbeiderne er en viktig del av det.

Mer fra: Debatt