Sport

Talentet som egentlig ikke likte tennis

Egentlig likte han ikke engang å spille tennis, men inn i denne ukens internasjonale turnering på hjemmebane går Marcus Sulen (17) som byens største tennishåp på herresiden.

Følg RA Sporten på Facebook!

Etter at ordføreres sønn Johannes Helgø vraket proffplanene og la opp er ikke toppen i rekkene på herresiden i Stavanger Tennisklubb like bred.

– Det er litt tynnere i rekkene nå ja, slår St. Svithun-eleven Marcus Sulen fast overfor RA.

LES OGSÅ: Ordførerens sønn vil bli tennisproff

Lysluggen som til daglig er med i «Talenter mot toppen»-satsingen er dog ikke helt på samme nivå som supertalentene Casper Ruud (17) og Viktor Durasovic (19). Han er også mye mer beskjeden rundt egne mål og framtidsplaner.

Edruelig om ambisjonene

Det er kanskje ikke helt unaturlig. Egentlig er det litt naturstridig at han ble så god i tennis at han både har en aldersbestemte NM-tittel, et gull i lag NM for seniorer – og seirer i Norgescupen i beltet.

– Jeg begynte som 5-åring, men likte egentlig ikke å spille tennis da jeg var liten. Så hadde det seg slik at min mor jobbet her i tennishallen. Da ble det jo til at jeg ble med hit. Til slutt ble jeg ganske god. Da kom resultatene.

Og med resultatene kom – kanskje ikke helt uventet – også tennisgleden hos Marcus Sulen.

I en tid hvor norsk herretennis er i vinden som aldri før, med storkanoner som Ruud og Durasovic i spissen, er Sulen edruelig rundt egne sjanser.

Johannes Helgø, som lå i vannskorpen bak de to største talentene, gikk hardt ut og snakket om proffdrømmen. Nå har han allerede gitt seg.

Sulen fronter ingen slike planer. Internasjonal tennis er ekstremt vanskelig å gjøre levebrød av.

– Jeg har planer om å komme meg inn på college i USA etter videregående for å spille tennis. Så tar jeg det derfra, slår han fast.

Denne uken skal Sulen, som beskriver seg selv som en fotrapp kontringsspiller, delta i U18-klassen i den internasjonale ITF-turneringen i Stavanger. Han er seedet som nummer to og erkjenner at ambisjonene er på plass.

– Det er høyt nivå, men jeg har som mål å vinne turneringen. Samtidig er en plass i semifinale eller finale er også godkjent, sier Sulen.

Daglig leder Cezar Johansson i Stavanger tennisklubb har selv satset tung på tennisen. I 2008 tok han NM-gull utendørs på hjemmebane i seniorklassen. Etterpå prøvde han seg litt profesjonelt. Han spiller fortsatt, men nå mest for gøy for moderklubben Stavanger TK.

– Marcus er nok den mest lovende herrespilleren i klubben nå. Forrige uke vant han Masters-turneringen i U19-klassen med de åtte beste nasjonale spillerne. Han er absolutt en av favorittene til å vinne U18-klassen i ITF-turneringen, sier Johansson.

Klubben har også flere spillere i aksjon i den internasjonale turneringen denne uken. I ITF-turneringen i U16-klassen deltar Anne Myhre. Lars Peder Minsaas er med i U-18-klassen. Johannes Gjerdåker, som kom til finale i U19-NM i sommer deltar også.

– Så har vi også hatt med flere spillere i kvalifiseringen, sier Johansson.

380 deltakere

Til helgen er det også mulig at Dorthea Faa Hviding (18) stiller i seniorklassen. Byens beste kvinnelige spiller de siste årene har slitt med skade, men er nå tilbake. Hun er for tiden i USA i forbindelse med college-opptak og vil gå den ruten videre.

Turneringene i tennishallen denne uken er inngangen til internasjonal tennis for mange. Spillere fra 45 nasjoner deltar og det er deltakere fra 12–13 år og opp til 70. I helgen spilles det også Grand Prix-turnering i seniorklassen.

– Dette tilsvarer Norgescup og det er 30.000 kroner i prispenger, sier Johansson – som selv skal stille.

LES OGSÅ: Hvem bør bli Årets sportsnavn?

Logistikken rundt turneringen er stor.

– Det er rundt 380 enkeltspillere med. I tillegg til foreldre og trenere. Jeg tipper vi opptar et sted mellom 200 og 300 rom på Scandic-hotellet ved siden av denne uken, sier klubbens daglige leder.

Det betyr selvsagt travle dager for de ansatte i klubben. Både for å drifte hallen og for å stille opp som dommere.

– Og så jobber foreldrene dugnad for å drifte kafeen her, forteller Johansson.

Mer fra Dagsavisen