Stavanger

– Tagging er ikke svart/hvitt

Martyn Reed stiller spørsmål ved om tagging er kunst eller hærverk, og konkluderer med at noen ganger er det kunst, noen ganger er det hærverk – og noen ganger er det begge.

– Det brukes millioner av kroner på å male byen grå, når den i stedet kunne blitt fargelagt av kunstnere, sier Nuart-sjef Martyn Reed og viser til tidligere artikler i RA, hvor kommunen, Lyse og politikere har uttalt seg om kostnadene rundt taggerelatert vedlikehold.

Utløp for frustrasjon

Han innrømmer at tagging kan være et problem, men ikke et større problem enn mye annet.

– Spørsmålet er hvor mye tid og penger vi skal legge i å forsøke å bekjempe dette. Hundebæsj på turstien på Eiganes er sikkert også et problem, men det blir ikke satt inn egne styrker for å fjerne det av den grunn, sier Reed, og legger til at tagging er ikke sort/hvitt, og at det ligger mer bak en tagg enn det du ser.

LES OGSÅ: – Dette er rent hærverk!

– Ungdom trenger å få utløp for frustrasjon og stress på lik linje som oss voksne, og jeg vil heller at de skal finne fram sprayboksen og gå løs på en vegg, enn å la det gå utover andre, sier Reed til RA.

Hårfin grense

Han tror det er veldig lett å se negativt på tagging, og at det i tillegg er få som tør å stå opp for de positive sidene ved det.

– Dersom man velger å snu tankegangen, og se på taggingen og gatekunsten i sin helhet, så ser du at det er et hårfint skille mellom kunst og hærverk, sier Reed, som selv har studert feltet i 30 år og er grunnleggeren av Nuart.

Han sier det selvfølgelig er forskjell på gatekunst utført av en artist, og tagging utført av en ungdom, men han tror likevel det hele koker ned til toleranse, enten det gjelder tagging, innvandring eller hundebæsj.

– Jeg forstår at det er få som egentlig liker dårlig tagging, men vi tolerer det fordi det er en del av vårt sammensatte samfunn og vår kultur. Toleranse er veldig viktig for at ikke ting skal gå galt i et samfunn, sier han.

Guidet tur

– Den som tagget ned stasjonen til Lyse ved Valbergtårnet kjente kanskje på den samme type frustrasjonen da han sprayet, som Leif Arne Moi Nilsen kjente på da han så taggingen, sier Reed, og henviser til gårsdagens RA.

– Jeg har veldig lyst å ta med meg Moi Nilsen på en guidet tur gjennom Storhaug, så han kan få se hva bydelen har å by på sier Reed.

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) er positiv til invitasjonen om en guidet tur på Storhaug, men deler ikke Reeds syn på tagging. Moi Nilsen sier han tar sterkt avstand fra all type hærverk.

– Jeg blir selvfølgelig med for å se på gatekunsten, hvis han blir med meg for å se på hærverket, svarer Moi Nilsen.

LES OGSÅ: Vil få bukt med tagging

Mer fra Dagsavisen