Stavanger

Sykkelpresidenten usikker på sykkelvelodromkrav:Sola Arena kan ryke

Hvis sykkelvelodromen på Sola ikke får statsstøtte som nasjonalanlegg er det høyst usikkert om det blir noen velodrom. Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen er nemlig usikker på om prosjektet oppfyller kravene.

Tidligere i uken godkjente Sykkelforbundet velodromprosjektet på Sola, som er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Sola, Stavanger, Sandnes og Randaberg. Den fjerde folkehallen, som velodromen blir kalt, har en estimert pris på rundt 315 millioner kroner.

– Sjokkert hvis det ryker
For å få bygget sykkelvelodromen er arenaen avhengig av å få status som nasjonalanlegg, som vil si at Kulturdepartementet dekker omtrent halvparten av kostnadene. Men sykkelpresident Harald Tidemann Hansen er usikker på om velodromen oppfyller departementets krav til nasjonalanlegg.

– Før vi sender inn søknaden til idrettsforbundet må vi ta de nødvendige rundene og dypdykke i konseptet for å avklare mest mulig før vi går videre. Grunnen til at vi ønsker å ta disse rundene med blant andre Sola kommune er slik at vi ikke leverer en søknad som ikke tilfredsstiller kravene til nasjonalanlegg, sier Tidemann Hansen til Procycling.

Slik situasjonen er nå skal Sykkelforbundet først sende inn en søknad til idrettsforbundet, som så skal vurdere om de vil sende inn en søknad til Kulturdepartementet. Først hvis de godkjenner prosjektet som nasjonalanlegg kan det bli aktuelt å starte på byggeprosessen.

– Jeg blir sjokkert om dette ikke går gjennom. Idrettsforbundet ønsker at alle olympiske idretter skal kunne drives i Norge, og de 136 millionene vi trenger fra departementet fortjener vi virkelig, sier ildsjel og initiativtaker bak Sola Arena, Tor Helge Skretting som forventer byggestart for velodromen i 2016.

Må oppfylle strenge krav
Men før den tid skal altså både Idrettsforbundet og Kulturdepartementet ta stilling til om velodromprosjektet oppfyller kravene til nasjonalanlegg. I departementets dokument «Krav og retningslinjer for etablering av nasjonalanlegg», heter det blant annet at «det må dokumenteres at det finnes en bredde av utøvere/lag/landslag, som holder et høyt internasjonalt nivå, i de idretter som får etablere nasjonalanlegg. Nivået må sees i relasjon til idrettens totale utbredelse og internasjonale standard».

Videre skriver departementet at anlegget skal ligge på et sted som tillater det å bli et nasjonalt senter for toppidrett, samtidig som anlegget må være av en slik standard at det kan arrangere mesterskap. I tillegg må «lokaliseringen hensynta kostnader og tidsbruk for det internasjonale særforbund og de aktuelle deltakerland ved avvikling av relevante intenasjonale mesterskap og konkurranser».

Per i dag er det bare skøyteanlegget Vikingskipet på Hamar, hoppanlegget i Vikersund og vinteridrettsarenaen Holmenkollen i Oslo som har status som nasjonalanlegg.

Mer fra Dagsavisen