Nyheter

Svekket Trump møter styrket Xi

På dagen ett år etter at han ble valgt besøker Trump Kina. – Kontrastene mellom de to lederne kunne knapt vært større, sier Kina-forsker.

Bilde 1 av 2

Det er to stormaktsledere med to ganske forskjellige utgangspunkt som møtes når den røde løperen i dag rulles ut for USAs president Donald Trump i Beijing, der han møter president Xi Jinping.

– Xi representerer et land og et parti han har 100 prosent i ryggen, og står for en samlet politikk og en strategisk kurs. Han står i Kina som «leverandør av gode løsninger», mens Trump verken har en klar politikk, solid støtte eller et parti som er tydelig bak seg, sier Kina-forsker Hans Jørgen Gåsemyr.

Les også: Ett år med Trump: - Kan ikke utelukke at han blir gjenvalgt

Mektig Xi

Xi Jinping har akkurat avsluttet Kommunistpartiets partikongress som en av de mektigste lederne Kina har hatt. Gåsemyr påpeker at Xi ikke er allmektig, og at han fortsatt må lytte til ulike interesser i partiet. Xi har like fullt et svært godt utgangspunkt.

– Xi er en mindre kontroversiell leder enn for noen år siden, og har klart å samle entusiasme bak sitt prosjekt, som er å styrke og utvikle Kommunistpartiet og Kina. Det er jo heller ikke tvil om at Trump er en figur som internasjonalt blir latterliggjort, mens Xi bygger opp mer og mer respekt internasjonalt, og er kjent for å være strategisk og gjennomtenkt, sier Gåsemyr, som er seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) og postdoktor ved Universitetet i Bergen.

Ett år etter valget

Besøket finner sted nøyaktig ett år etter at Trump vant valget i USA. En måling gjort for The Washington Post og ABC News viser at bare 37 prosent av amerikanske velgere i dag synes president Trump har gjort en god jobb. Trump står likevel ganske sterkt blant republikanske velgere fortsatt.

Men mens Trump faktisk er demokratisk valgt, er Xi leder av en ettpartistat.

– Men om Kina hadde hatt demokratiske valg, kunne Xi likevel gjort det bra, tror Gåsemyr.

Ekstremt viktig

Trump er ventet å få svært god behandling, og besøket behandles som et slags «statsbesøk pluss» fra Kinas side. Kina vil gjøre alt for å sikre et vellykket besøk, påpeker Jonathan Pollack, seniorforsker ved Brookings institution.

– De vil holde storslåtte arrangementer og gallafeiringer – alt Trump liker, sier Pollack til nyhetstjenesten Vox.

Det tre dager lange besøket i Kina er en del av en halvannen uke lang reise i Asia for Trump. Det vil være tredje gang de to stormaktslederne møtes. Første gang var under Xis besøk på Trumps feriested Mar-al-Lago i Florida i april, og andre gang var et kortere treff under G20-møtet i Tyskland i juli.

Hardt ut mot Kina

Da Trump ble valgt hadde han allerede erklært at han ville ta opp handelskampen med Kina, som han mener har utkonkurrert mange amerikanske arbeidsplasser. Trump kom ytterligere skjevt ut med Kina da han kort tid etter valget antydet en ny amerikansk kurs overfor Taiwan, som både ledelsen i Beijing og resten av verden har behandlet som en del av Kina.

Også overfor Nord-Korea har Trump slått på stortromma verbalt. Samtidig har Trump rost Xi opp i skyene for sitt lederskap etter å ha møtt den kinesiske presidenten.

Det første året med Trump har vist svært ulik tilnærming til hverandre fra de to stormaktene, påpeker Hans Jørgen Gåsemyr.

– Det er et ekstremt viktig forhold for begge parter. Men Kina lærte veldig fort at Trump var en fyr som sa veldig mye og uten forbehold, men at det er veldig stor avstand mellom hva som blir sagt og gjort. Kina har likevel tatt den amerikanske administrasjonen veldig på alvor, og jobbet hardt for å vise hva som står på spill i forholdet. Kinas ledelse har vært veldig dempet og pragmatisk i uttalelsene mot USA, altså det motsatte av Trump, sier Gåsemyr.

Avhengig av hverandre

To sentrale temaer peker seg ut under Trumps Kina-besøk: Handel og Nord-Korea.

Trump mener amerikansk industri taper i konkurranse med Kina. Donald Trumps løfter har ført til frykt for handelskrig mellom USA og Kina. Men dette er så risikabelt for begge parter at det neppe går så langt, mener Gåsemyr.

– USA er nært knyttet til kinesisk økonomi, de to markedene speiler hverandre. Skulle det bli en handelskrig vil Trump tape, fordi det vil være krise for mange amerikanske bedrifter dersom Kina stenger tilgangen for amerikanske selskaper i det kinesiske markedet. Begge parter har alt å tape på en handelskrig, men USA vil merke det først og mest, fordi det er mange amerikanske selskaper tungt inne på det kinesiske markedet, både som selgere og produsenter, sier Gåsemyr.

– Men siden også det amerikanske markedet er viktig for Kina, er det godt mulig Trump reiser hjem etter et konstruktivt møte på dette feltet, sier han.

Spent rundt Nord-Korea

Spenningen har vært høyere på enn på lenge rundt Nord-Korea, etter en rekke rakettoppskytninger fra Nord-Koreas side, med påfølgende trusler fra Trump. Den amerikanske presidenten har bedt Kina om et sterkere press overfor Nord-Korea. Rundt 90 prosent av Nord-Koreas handel med omverdenen skjer med Kina.

Kina har støttet sanksjoner mot Nord-Korea i FNs sikkerhetsråd – sanksjoner som innebærer at deler av Nord-Koreas livsviktige handel med Kina kuttes. USA presser på for at Kina skal gjennomføre sanksjonene. I går hyllet Trump Xi Jinping under sitt besøk i Sør-Korea,

– Han har virkelig vært svært, svært hjelpsom, sa Trump om Kinas leder.

Samtidig kritiserte han Beijing for ikke å gjøre nok.

– Det er uakseptabelt at land hjelper til med å væpne og finansiere dette stadig farligere regimet, sa Trump.

– At Kina ikke gjør noe, stemmer ikke, sier Hans Jørgen Gåsemyr.

– Kina har trykket hardt på overfor Nord-Korea, og skrudd igjen tilgangen på energi og handel. Men det går en grense for hvor hardt Kina vil presse Nord-Korea, som står i en sårbar situasjon. Kina ønsker ikke et Nord-Korea som faller sammen, eller et Nord-Korea som ser på Kina som sin fiende. Spørsmålet er også hvor effektive sanksjonene er, sier Gåsemyr, som sier Kina er frustrert over både Trumps og Nord-Koreas vilje til å eskalere konflikten.

– Kina sitter med to ukontrollerbare enheter de må forholde seg til, sier han.

Et kjempeapparat i diplomatiet på begge sider står bak før Trumps Kina-besøk de neste dagene.

– Det knytter seg spenning til om Trump «driter seg ut» ved å si noen radikalt eller oppfører seg på en måte kineserne er nødt til å reagere på. Det viktigste for Trump bør være å unngå at kineserne taper ansikt, sier Gåsemyr.

Les også: Borgerkrig hos Republikanerne under Trump

Mer fra Dagsavisen