Nyheter

Store kjønnsforskjeller på UiS-studier

Maria Dahl og Vivian Salanto håper flere jenter tør å velge maskiningeniør-utdannelse.

Bilde 1 av 4

– Ikke en eneste jente har vært innom for å stille oss spørsmål. Jenter er nok mer redde for å stille «dumme» spørsmål enn gutter, sier maskiningeniørstudentene Maria Dahl og Vivian Salanto under åpen dag på Universitetet i Stavanger (UiS).

Kjønnsforskjellen, andelen menn og kvinner, er stor ved noen studieretninger. Ved maskiningeniør-studiene er kun 18 prosent kvinner (se faktaboks).

– Jeg skulle ønske flere jenter valgte realfag. Mulighetene er mange og varierte som maskiningeniør. Jeg tror ikke noen av oss vil ha vansker med å få jobb, sier Dahl, som sammen med Salanto blir ferdig med bacheloren i sommer.

– Kanskje endre studienavnet

– Jeg vurderer å ta master i Danmark, men der er det enda færre jenter, så jeg er usikker faktisk. Vi jenter liker at det er andre jenter. Man får venninner. Det gir trygghet, sier Dahl.

– Selv om vi trives med gutta, skulle jeg ønske at det var flere jenter. Mange har sluttet underveis. Kanskje bør man endre studienavnet. Maskin høres maskulint ut, mener Salanto.

Her er kvinnene i flertall

Blant sykepleierne er menn i mindretall. Kvinneandelen er 89 prosent.

– Her har det ikke vært en eneste gutt på standen, sier sykepleiestudent Rebekka Nester, som mener det er vanskelig å si hvorfor studiet her har flest kvinner. Hun tror menn anser sykepleier som et typisk kvinneyrke.

– Lønn spiller nok også inn, sier undervisningslektor Torunn Sømme.

– Sykepleien har hatt en kraftig økning i antall søkere de siste to årene. Her ser vi en liten økning i antall menn. Norsk Sykepleierforbund jobber hardt for å få flere menn. I Stavanger er mennene veldig aktive og synlige, sier studiekoordinator Bodil Bø Våga.

Malin Sandnes og Cassandra Pedersen skal bli sykepleiere. Sandnes er i dag er hun helsefagarbeider.

– Sykepleien er naturlig fordi jeg liker å jobbe med folk, forteller Sandnes.

– Egentlig har jeg fagbrev som mekaniker, men nå vil jeg prøve noe nytt, sier Cassandra Pedersen.

Mer fra Dagsavisen