Nyheter

Stor foodtruck-pågang

Pågangen fra folk som ønsker å starte foodtruck er stor, ifølge Stavanger kommune. Danske Flemming Barlebo har drømt om egen vogn i 20 år, og i sommer ble drømmen virkelighet.

– Dette har vært drømmen min i 20 år. Det er flott å endelig være sin egen sjef, sier Flemming Barlebo som driver «Den danske pølsemand».

Han har stått på Lars Oftedals plass i Østervåg siden i sommer. For Barlebo har det ikke vært aktuelt å starte restaurant – for ham er det kun pølsevogn som gjelder.

– I København er det vanlig med pølsevogn, og det er litt det som er min intensjon. Jeg serverer ikke bare pølser, men jeg serverer den danske opplevelsen, sier Barlebo.

– Dessuten liker jeg å være ute og prate med folk. Og jeg har kun fått positive tilbakemeldinger, legger han til.

Hvor mye pølser han selger er væravhengig, men han forteller at boden er godt besøkt. Barlebo har fått flere henvendelser fra kunder som søker tips og triks til hvordan de kan starte sin egen rullende bedrift.

– Det er flere som spør hvor jeg har kjøpt vognen, og ønsker råd og tips til hvordan de kan gå fram. Jeg tror folk er lei av det vanlige, og søker litt nye opplevelser, sier Barlebo.

– Dessuten bidrar jeg jo til å skape mer liv i sentrum, og det er kjekt, legger han til.

LES OGSÅ: Sentrumsbesøket øker – flere satser

Vafler i Geoparken

Et lite steinkast unna, i Geoparken, står Xiabu fra Kina. Han driver Vaffelnorge, og selger hjemmelagde vafler.

– Jeg hadde egentlig tenkt å selge kinesisk mat, men så tenkte jeg på hva vanlige folk liker å spise. Så jeg leste meg opp og resultatet ble vafler, sier han og smiler.

Foodtrucken han står i er en gammel hestevogn, som Xiabu har redesignet og malt. Det tok ham to måneder å fikse den gamle vognen, og han åpnet for salg i august.

– Jeg har hatt mange kunder de siste månedene, men nå som det er kaldere i været blir det færre og færre, sier han, og legger til at han snart kommer til å stenge for sesongen.

LES OGSÅ: Satser på skjorter i sentrum

Flere henvendelser

Stavanger kommune opplever stor pågang fra folk som ønsker å åpne foodtrucks i Stavanger.

– Vi fører ikke statistikk over antall henvendelser, men vi får henvendelser nesten hver dag, noen ganger flere hver dag. Derfor ba vi politikerne i kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) om å mene noe om dette og definere rammene, sier Trond Sigurd Halvorsen, saksbehandler for torg og uterom i Stavanger kommune.

KMU fattet i mai et vedtak som sier at Stavanger kan ha åtte foodtrucks. Vedtaket definerer lengde og bredde på kjøretøyet/vognen, avfallshåndtering og åpningstider.

LES OGSÅ: Espresso House åpner ny kaffebar

Fortsatt nytt

Alle foodtruckene som har fått tillatelse til å stå i Stavanger har fått en arealtillatelse som gjelder ut året, med mulighet for forlengelse. Dette fordi ordningen med foodtrucks skal evalueres etter et år, forklarer Halvorsen, og legger til at det ikke er faste plasser i sentrum som er reservert til foodtrucks, men at det er enkelte steder de kan stå dersom det er ledig.

– På nederste del av Torget og Ankertorget kan de stå. Om sommeren har vi også tenkt at Godalen badeplass, Badedammen og torget ved Viking stadion kan være aktuelle plasser, sier Halvorsen.

– Men i og med at dette er såpass nytt, må vi nok gå et par runder for å optimalisere det. Og i den anledning er vi veldig interessert i tips og innspill, legger han til.

For å få tillatelse til å plassere en foodtruck i Stavanger må de ha nødvendig godkjenning fra Mattilsynet, de må ha serveringsbevilling og ha bestått etablererprøven.

– Stavanger er kanskje den mest kompakte byen i landet, og vi strever med å etterkomme alle ønsker. Men vi synes det er veldig hyggelig med foodtrucks, og vi vil gjerne ha de her. De bidrar til et koselig og levende sentrum, sier Halvorsen.

Mer fra Dagsavisen