Nyheter

Stokkas nye rekrutter

Du trenger ikke være kvinne for å vise omsorg, og tunge løft er ikke det som gjør deg til en mann, mener de tre mennene som nå er helserekrutter på Stokka sykehjem.

Bilde 1 av 2

I 6. etasje på Stokka sykehjem er Cecil Pratt i ferd med å følge Ivar Gjesteland (101) ut i fellesstuen. For Gjesteland er det viktig at de som jobber på sykehjem er gode mennesker.

– Det er naturlig å ha både kvinner og menn som jobber her, fordi verden består av kvinner og menn. Den viktigste egenskapen hos dem som jobber i helsevesenet er at de må ta deg godt i møte, sier Gjesteland.

Pratt har fem søstre som alle jobber i helsevesenet, og har tidligere prøvd seg som hjemmesykepleier.

– Jeg vet at dette er det rette for meg, og valgte derfor å hoppe på toget, legger han til.

Som en del av det nasjonale prosjektet «Menn i helse» har Pratt, sammen med Frode Ulltang og Stian Eliassen, tatt steget inn i helsesektoren og er rekrutter på Stokka sykehjem. 

Selv om de bare har vært rekrutter i en uke, er de tydelige på at det er dette de vil.

– Denne jobben krever en viss type menneske. Du må være rett person og bry deg om mennesker, sier Ulltang, som etter 16 år i oljebransjen, nå er rekrutt på demensavdelingen.

Det samme er Eliassen, som sa opp en godt betalt jobb som fisker for å ta seg av mennesker.

– Jeg har tenkt mye på dette, og når jeg blir eldre har jeg lyst å sitte igjen med følelsen av at jeg faktisk har gjort noe godt for andre, sier Eliassen. 

– Jeg vil være et gode for andre mennesker. Nå er jeg der jeg vil være, legger han til.

30 deltakere

De ferske rekruttene er 3 av 30 menn som deltar i prosjektet i Rogaland. Selv om alle er ferske i yrket, er det likevel ingenting som skremmer dem med veien de har startet på. De tror dessuten at generell erfaring fra arbeidslivet, selv om det er fra andre bransjer, er en styrke.

– Vi er vant til å jobbe og bidra, så det tror jeg er en fordel. Dette er noe helt nytt, men jeg er ikke skremt. Jeg er nok derimot litt nervøs, for jeg vil ikke gjøre noe feil. Jeg ønsker at beboerne skal ha en positiv opplevelse av meg og arbeidet jeg gjør, sier Ulltang.

Therese Østbø, avdelingssykepleier på somatisk avdeling, synes det er flott at mennene reflekterer over yrket.

– Det er viktig å være ydmyk overfor andres opplevelse av en selv. I denne jobben kommer man tett på mennesker i sårbare faser av livet, og da må en trå varsomt, sier Østbø.

Allerede nå har rekruttene rukket å bli litt kjent med beboerne på de ulike avdelingene.

– Jeg synes det er flott å bygge relasjoner, og jeg synes det er hyggelig når beboerne begynner å kjenne meg igjen, sier Pratt.

Det rette valget

I løpet av tiden mennene har på sykehjemmet vil de få i oppgave å hjelpe beboerne med dagens gjøremål, servere mat og aktivisere beboerne, og de gleder seg til å bli enda bedre kjent med beboerne.

– Jeg gleder meg til å bli kjent med dem og være en del av tiden deres her, sier Eliassen.

Å bli knyttet til beboerne, ser mennene på som en utelukkende positiv ting.

– Det er viktig å tørre å engasjere seg og bry seg for å kunne gjøre en god jobb, sier Ulltang.

– Hva synes dere om å jobbe i et kvinnedominert yrke? 

– Du trenger ikke være kvinne for å vise omsorg, og det er ikke tunge løft som gjør deg til en mann, sier Eliassen, til enighet fra de to andre.

Mer fra Dagsavisen