Stavanger

Stavanger-sjefer mister og får mer makt

Toppledere i Stavanger kommune vil få mer makt, bli fratatt makt eller få nye oppgaver i en storstilt endring Stavanger-politikerne vedtok tirsdag ettermiddag.

Tirsdag avgjorde kommunalstyret for administrasjon hvordan Stavanger kommune skal omorganiseres.

– Vi i samarbeidspartiene gikk for det rådmannen legger opp til, sier leder Odd Jo Forsell (H) til RA.

Allerede i forkant av møtet var det klart at Rådmannen ville få politikerne med seg på omfattende endringer av maktstrukturen i toppledelsen.

Vil styre selv

Rådmann Per Kristian Vareide er også klar på at han vil ha opptil flere hender på rattet selv i prosessen framover.

– Som øverste leder for administrasjonen er det rådmannens plikt å sørge for at den fungerer hensiktsmessig, samordnet og på en effektiv måte. Det betyr at rådmannen også må ha den myndigheten som er nødvendig, presiserte Vareide i forkant av møtet.

Politikerne vil da heller ikke detaljstyre kabalen.

– Det er hans ansvar, og hans mening må tillegges stor vekt, oppsummerer Forsell.

Haarrs rolle endres

Én merkbar endring er at Rådmannen vil ha to direktører i rollen som Per Haarr, direktør for oppvekst og levekår, nå innehar.

Haarr er nå øverste sjef både for helsetjenestene, skolene og barnehagene i Stavanger. Rådmannen får politisk støtte for endring.

– Per Haarr har gjort en utmerket jobb, men oppvekst og levekår omfatter en svært stor del av kommunens tjenester og antall ansatte, sier Forsell.

Endring for direktører

Direktørene Gunn Jorunn Aasland, Leidulf Skjørestad og Olve Molvik, samt kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen, er også blant dem som omfattes av endringene.

Forsell ville overfor RA i går ikke gå i detaljer om personkabalen, og peker på at dette vil komme i etterkant av at selve modellen er på plass.

– Det er ingen som mister jobben, men noen kan få andre oppgaver. I noen tilfeller vil oppgavene være så forandret at det er naturlig med en ny søknadsprosess. Hvis stillingen ikke lenger eksisterer, må nye oppgaver drøftes, sier Forsell.

Barnevernet omplasseres

Endrigen betyr at ansvaret for barnevernet må plasseres på nytt, Vareide foreslår å legge det til oppvekstavdelingen.

– Vi må komme tilbake til dette. Personlig ser jeg det som naturlig at det legges under oppvekst. Skolens rolle er viktig for barnevernet. Men det kan også ligge under levekår, sier Forsell.

Han ser store fordeler med endringene.

– Rådmannen tenker nytt, det er positivt. Mye har endret seg siden sist omlegging i 2001. Kommunen endres, og vi må se framover. Det er også positivt at digitalisering skal løftes fram. Det legges opp til at kommunen ta en mer aktiv rolle i dialog med innbyggerne. Kommunen sitter ikke inne med alt vettet, og innbyggerne kan komme med gode innspill, sier Forsell.

Endringene får ingen direkte følger for politisk organisering nå. Endring vil uansett bli tema når Stavanger gifter seg med Finnøy og Rennesøy.

– Da vil det være naturlig å se på den politiske organiseringen på ny, sier Forsell.

Ap: Støtter Rådmannen

Gunnar Berge (Ap) opplyser at hans parti også støtter hovedlinjene.
– Samfunnet endrer seg raskt, og med relativt ny rådmann er det naturlig at det legges opp til en organisasjonsmodell han er komfortabel med og ønsker å styre etter, sier Berge. 
Han er opptatt av at endringene ikke skal øke utgiftene.
– Vi vil presisere at endringene må skje innenfor dagens budsjettrammer. Endringen skal ikke føre til byråkratisering og flere ansatte i administrasjonen, sa Berge til RA i forkant av møtet.

Omfattende endringer

Rådmannens endringer er omfattende.

Rådmann Per Vareide ba om og fikk støtte for fem direktørområder for tjenestene: oppvekst, levekår, samfunnsutvikling, samfunnstjenester og «innbyggerdialog, kultur og næring». Han ville også ha to stabsenheter, enten inndelt i én for finans og økonomi og én for organisasjon og digitalisering, eller én for strategi og virksomhetsutvikling og én for interne tjenester.

Nå er organisasjonsmodellen en seksdeling: Oppvekst og levekår (direktør: Per Haarr), kultur og byutvikling (Gunn Jorunn Aasland) økonomi (konstituert direktør Olve Molvik), kommunikasjon (sjef: Marianne Jørgensen), personal og organisasjon (direktør: Olve Molvik) og bymiljø og utbygging (direktør Leidulf Skjørestad).  Rådmannen vil starte med å få på plass aktuelle ledere. «Her må innplassering og fortrinn vurderes», skriver Vareide, som vil ha ekstern utlysning i de stillingene som ikke blir besatt gjennom fortrinnsrett.

Rådmannen vil ha endringene i funksjon fra årsskiftet 2017–2018. Kommunen har hatt samme hovedstruktur siden 2001. Vareide peker på at Stavanger står overfor store og komplekse utfordringer, demografisk utvikling, økende arbeidsledighet, klimaendringer og behov for å tilpasse ressursbruk etter nye økonomiske vilkår. Bystyret har også bedt Rådmannen se om byråkratiet – kompleksiteten, heter det når administrasjonen omtaler det – i bestiller/utfører-systemet.

Endringsforslagene:

Oppvekst og levekår: deles i to, én direktør for oppvekst, én for levekår.

Kultur/byutvikling og bymiljø/utbygging: Endres til to tjenesteområder, med arbeidstitlene samfunnsutvikling og samfunnstjenester.

Rådmannen foreslår at «innbyggerdialog, kultur og næring» samles under et eget direktørområde.

Stab- og støttefunksjoner, som kontroller, styring, service, lederstøtte, arkiv, regnskap, IKT m.m., foreslår lagt inn under to direktørområder, ett for strategi- og virksomhetsstyring, og ett for interne tjenester. Som alternativ skisserer rådmannen å dele inn i ett område for finans og økonomi og ett for organisering og digitalisering.

Mer fra Dagsavisen