Nyheter

– Starter ikke barnehage for å bli rik

Mens regjeringspartiene og samarbeidspartnerne lovpriser private barnehager og kvinnelige gründere, ser SV store utfordringer med de private, kommersielle barnehagene.

Av Jan Henrik Heggebø

Private velferdsbedrifter har blitt et hett tema i valgkampen, og politikerne strides om hvorvidt det er ønskelig med private, kommersielle aktører på barnehagefeltet.

Torsdag inviterte Hanne Storstein Aak, gründeren bak Hannes Lekestue, kandidater til høstens stortingsvalg til å komme på besøk i barnehagen for en prat om private barnehager.

Både Venstre, Frp og Høyre stilte opp for å lytte til gründerens erfaringer.

Det gjorde ikke SV, som er av partene som går hardest ut mot de private velferdsbedriftene, og ønsker å forhindre de kommersielle aktørene i å kunne ta utbytte av eventuelle overskudd.

Selv mener gründer Storstein Aak at SV-politikken ikke henger på greip.

– Jeg tror ikke det er mange gründere som starter barnehager for å bli rike. Det gjør heller ikke vi, konstaterer hun.

– SV bommer grovt

Iselin Nybø i Venstre og Høyre-politiker Tina Bru er imot SVs forslag om utbytteforbud på velferdstjenester.

Begge mener SV bommer grovt med forslaget om å nekte  private barnehageeiere å ta utbytte.

– Det finnes jo regler for utbytte, og vi mener at ting skal gjøres innforbi faste rammer vi også, men innenfor de rammene må vi kunne heie på dem som klarer å gi barna et så godt tilbud, som her på Hannes Lekestue. Korstoget mot de private er ubegripelig, for det er ikke noe som tilsier at det er dårligere kvalitet eller tilbud hos private barnehager, sier Nybø til RA.

Vil ødelegge for kvinner

Høyres Tina Bru mener i tillegg at et utbytteforbud vil kunne  være ødeleggende for kvinnelige gründere.

– Folk etablerer seg innenfor områder de har kompetanse på, og kvinner har fortsatt størst kompetanse innenfor helse- og omsorg. De rødgrønne partiene vil ha flere kvinnelige gründere, men er imot oppstart innenfor de områdene kvinner har mest kompetanse, fordi vi ikke skal ha «profitt i omsorgen», sier hun.

SV: – Et profitt-problem

SV-politiker  Solfrid Lerbrekk påpeker imidlertid at det SV kaller profittproblemet ikke handler om små, private eiere som driver med formål om en best mulig barnehageplass, men om store, kommersielle selskaper som kjøper opp stadig flere av de små, med formål om å tjene mest mulig penger.

Ifølge Lerbrekk kan risikoen dermed være at kvaliteten, antall ansatte og lønnsvilkår presses ned for å få mest mulig overskudd. Derfor vil de sørge for at pengene går til barn, og ikke profitt for eieren av barnehagen.

– Siden barnehagereformen ble gjennomført har store, kommersielle aktører kjøpt seg opp. Det har blitt «big business», og det er dette vi vil rydde opp i, sier Lerbrekk til RA.

Lerbrekk mener at det ikke dreier seg om en kvinnesak.

– Vi er for mer likestilling på alle samfunnsområder. Det som skjer nå, er at folk som etablerer små, private barnehager kjøpes ut av store, kommersielle selskaper. Prisen for denne betaler barna og de ansatte i barnehagene, som ofte er kvinner. Kommersialisering av barns oppvekst er ikke noe godt svar på hvordan vi kan få mer likestilling i Norge, sier Lerbrekk.

Stor andel private

Tall fra Stortingets utredningsseksjon viser at over 641 private barnehager og pleie- og omsorgsbedrifter ble etablert av kvinnelige gründere i perioden 2009 til 2015.
74,3 prosent av alle private barnehager og 62,5 prosent av privateide pleie- og omsorgsbedrifter etablert mellom 2009 og 2015 ble startet av kvinnelige gründere.

Det mener Tina Bru er et bevis på at kvinnelige gründere skaper arbeidsplasser.

– De skaper også gode tjenester for innbyggerne, og fortjener ros. Det blir kroken på døren for mange av disse bedriftene hvis de som har investert alt de har av tid og ressurser ikke lenger kan ta ut et beskjedent utbytte, de årene de går med overskudd, sier Bru.

– Ikke gunstig utvikling

I 2000 var 13 prosent av de private barnehageplassene i aksjeselskap.

Andelen har vokst til 52 prosent i 2012.

Det er ikke gunstig for de ideelle private aktørene, mener SV-politikeren.

– Barnehagedrift blir mer og mer kommersielt, og det er de små, ideelle, private aktørene som taper på dette. Alle som driver med et formål om et best mulig barnehagetilbud uten profitt vil kunne fortsette med vår politikk, sier Lerbrekk.

Mer fra Dagsavisen