Nyheter

SSB: Nedjustert fall i oljeinvesteringene i 2017

Oljeselskapene venter å investere 141,7 milliarder kroner i 2018, ifølge nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er noe lavere enn anslaget i mai.

Investeringene i næringene rørtransport og utvinning av olje og gass for 2018 blir nå anslått til 141,8 milliarder kroner, ifølge SSB torsdag.

Det er 1,5 prosent lavere enn anslaget gitt i forrige kvartal, som antydet 144 milliarder kroner i oljeinvesteringer i 2018.

SSB forklarer nedjusteringen med at «lavere tall innenfor letevirksomheten mer enn veier opp for noe høyere estimater innenfor feltutbygging og felt i drift».

– Forsiktig optimisme

Investeringsanslagene for rørtransport og utvinning av olje og gass tyder også på at fallet i år blir noe lavere enn hva som var anslått i forrige kvartal. Årets investeringer anslås å bli 155,6 milliarder kroner for 2017, noe som er et lavere fall enn hva som ble antydet i forrige undersøkelse. Nedgangen er på 7,1 prosent sammenlignet med tilsvarende tall for 2016, gitt i tredje kvartal i fjor. Da ble det anslått et fall på 9,1 prosent i år.

– Den forsiktige oppjusteringen for 2017 og det SSB presenterer i disse tallene, gir grunnlag for forsiktig optimisme, sier direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i bransjeorganisasjonen Norsk Olje og gass til E24.

Han mener det understøttes av at SSB er tydelige på at det i slutten av 2017 og starten av 2018 vil komme en rekke prosjekter som kommer til å øke investeringene.

Investeringsutsiktene

Nordea ventet på forhånd at tellingen skulle vise omkring nullvekst i oljeinvesteringene neste år.

– Da vil i så tilfelle en kraftig brems på norsk økonomi de siste årene være borte, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Kjersti Haugland i DNB Markets sa tidligere torsdag at de trodde oljeinvesteringsplanene kom til å bli jekket opp med 8 milliarder kroner, til 152 milliarder.

– Om utfallet blir høyere enn 160 milliarder kan det tolkes som at investeringsutsiktene er sterkere enn ventet. Blir det lavere enn 145 milliarder kan det tyde på at vi, og Norges Bank, har for optimistiske anslag på denne komponenten, sier Haugland.

Mer fra Dagsavisen