Stavanger

Solgte internasjonal mat for 23 millioner kroner

Nå tar nordmenn også i bruk innvandrerbutikkene, ifølge daglig leder ved Internasjonalt Matsenter (IMS).

Bilde 1 av 3

– I begynnelsen var det særlig innvandrere som brukte butikken. Nå leter også de etter andre typer krydder, frukt og grønnsaker, sier daglig leder for Internasjonalt Matsenter (IMS), Mir Alem Khan.

I 2016 solgte de mat til en verdi av 23 millioner kroner. Det er en økning på 14 millioner kroner siden 2013 og et godt resultat for en bedrift etablert i 2012.

– Nå er 60 prosent av kundene våre nordmenn. Mange av dem har vært ute og reist og vil gjenskape smakene og opplevelsene når de kommer hjem, sier Khan.

Pedersgata

I 2015 åpnet IMS også butikk i Sandnes sentrum. Til tross for at konkurransen fra andre innvandringsbutikker her er større enn hva den er på Storhaug, sier Khan seg fornøyd.

– Alle er jo preget av arbeidsledigheten i regionen, men jeg vil si vi likevel klarer oss godt, sier han.

I innvandrerbutikken Anatolia Import i Pedersgata er daglig leder, Gadi Topkara, enig i at flere norske interesserer seg for utenlandsk mat og varer.

– Før kjente ikke nordmennene til butikken. Nå kommer det folk fra hele nabolaget innom. Det inkluderer nordmenn, sier Topkara, som åpnet butikken i 2013.

– Likevel er det helt klart flere utenlandske kunder hos meg enn norske, sier han.

Mange spørsmål

– Heldigvis er det slik at folk fortsatt spiser, selv om det er nedgangstider. Vi klarer oss, sier butikkansatt hos Norvina Vårrull, Uy Bui.

I 2015 solgte den 20 år gamle Stavanger-butikken mat for nesten 14 millioner kroner. Også her meldes det om økt norsk interesse, både når det gjelder dagligvarehandelen og varmmatdisken.

– Nordmenn har helt klart oppdaget en ny verden. Interessen for matretter fra Asia som sushi og pad thai har eksplodert, sier Bui.

De siste årene har etterspørselen etter eksotiske varer og matretter økt merkbart for veteranen innen internasjonal mat i Stavanger.

– Det som skiller oss ut er nok servicen. Kundene kommer ikke hit kun for å kjøpe varer, men også fordi de har spørsmål og lurer på ting. Den ekspertisen vi har er viktig for oss, sier Bui.

Inspirasjon

– Det er et helt fantastisk utvalg. Jeg blir veldig fristet, selv om det ikke er alt jeg tørr å prøve enda, sier Eli Hetland Rygg.

Det er ikke mer enn andre gangen hun handler på Norvina, men inspirasjonen er det ikke mangel på.

– Jeg er jo helt ny på området, men har fått inspirasjon fra programmer jeg har sett på tv. Det er matglede jeg er ute etter, sier hun og tror det neppe det er siste gang hun besøker Norvina.

Det synes ektemannen hennes, Egil, er veldig kjekt.

– Det blir ny, spennende mat nesten hver dag, smiler han.

Mer fra Dagsavisen