Snublet på 1500 meteren og vant 5000 meteren

Jakob Ingebrigtsen snublet ut av gullkampen på 1500-meteren, men fikk sin revansje da han på oppskriftsmessig vis løp inn til gull på 5000 meteren senere på dagen.

Jakob Ingebrigtsen hadde rundt 15 sekunder bedre personlig rekord enn nest beste mann, og var om mulig enda større favoritt på 5000 meteren enn han var tidligere på dagen under 1500 meteren.

Igjen valgte en bandasjert Ingebrigtsen å legge seg helt sist i et startfelt som listet seg ut på 5000 meteren i sneglefart, før lagkamerat Narve Gilje Nordås la seg bak Ingebrigtsen med 12 runder igjen.

Ti minutter ut i 5000 meteren begynte Ingebrigtsen å manøvrere seg fremover i feltet, og etter rundt 4000 meter var Ingebrigtsen i front sammen med tre andre løpere. Ut på siste runden tok Ingebrigtsen kommandoen, og så seg aldri tilbake.

16-åringen satt i en liten sluttspurt på oppløpssiden og vant på tiden 14.41.68. Det er nesten ett minutt saktere enn hans personlige rekord på 13.49, 54. Spanske Tariku Novales tok sølvet tre sekunder bak Ingebrigtsen, mens rumenske Dorin Ruso tok bronsen.

– Han ble felt av en idiot av en nederlender på 1500. Det var ikke uflaks, men ufint. Jakob hadde spasert inn til gullet om han ikke hadde blitt hektet, men sånn er nå det. Det er en del av gamet. På 5000-meteren holdt han hodet kaldt og leverte veldig bra, sa pappa Gjert Ingebrigtsen engasjert til NTB etter lørdagens to finaleløp.

Lagkamerat Narve Gilje Nordås ble nummer ti på tiden 15.16,29, og endte dermed rundt 35 sekunder bak gullvinner Jakob Ingebrigtsen.

Tidligere på dagen var Jakob Ingebrigtsen også storfavoritt på 1500 meter-finalen. Yngstebror Ingebrigtsen la seg helt bakerst ut fra start, og der lå han stort sett hele løpet.
De første to rundene gikk veldig sakte, men ut på den siste runden satte Ingebrigtsen opp farten. Med 400 meter igjen snublet så Ingebrigtsen og gikk i bakken, noe som førte til at han havnet helt bakerst i feltet. Til tross for en superspurt av sedvanlig klasse, klarte han aldri å ta igjen feltet og endte på 8. plass på 3.58,64.

16-åringen løp enkelt inn til heatseier på tiden 3.45,22 torsdag i forsøksheatet. Det var over ti sekunder raskere enn tiden britiske Jake Heyward vant U20-gullet på, mens Dries de Smit fra Belgia tok sølvet og Adrian Ben fra Spania tok bronsen.

– Han er sår langs hele høyresiden. Han gikk rett i bakken uten å kunne holde seg for. Vi får prøve å lappe ham sammen slik at han ikke blir for stiv til morgendagens finale, opplyste pappa Gjert.