Stavanger

Slik unngår du leiemarkedstabbene

Det er høysesong for ankomst av studenter og arbeidere til distriktet. Studenter er gruppen som er mest utsatt for hushaienes slue knep, men det er heller ikke lett å være utleier.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Etter tvister i forbindelse med bruktbilkjøp er boligleie det som klages mest inn til Forbrukerrådet i Rogaland. Det viser Forbrukerrådets halvårsrapport i 2016. Så langt i år har Forbrukerrådet registrert 2134 boligsaker. Ofte er det studenter eller unge som henvender seg.

– Nå er det høysesong for studenter som kommer til Stavanger. Studenter og unge er mer sårbare fordi de er mer uerfarne. De leier oftere dårligere leiligheter og bor i uryddige bofellesskap, sier regiondirektør Edith Kristin Nøkling i Forbrukerrådet til RA.

Ha alltid en skriftlig avtale, sier hun. Det kan være lett å akseptere en leiekontrakt uten å gå gjennom den.

– Aldri aksepter ulovlige ting i husleiekontrakten. Vær kresen. Ved siden av leien er det viktig at du får med deg hvordan du kan si opp, hva som er ditt vedlikeholdsansvar og hva leien inkluderer, sier Nøkling.

Forbrukerrådet har laget en kontrakt med de viktige punktene ved leien av bolig.

Egen depositumskonto

En gjenganger er depositumet, som ikke skal inn på utleiers private konto, men inn på en depositumskonto.

– Depositumskontoen er sikrest for begge parter. Den skal betales av huseier og kontoen skal stå i leietakerens navn, forklarer Nøkling og fortsetter:

– Vi har eksempler på huseiere som «aldri blir fornøyd» med husvask og vedlikehold. Med en depositumskonto kan ikke pengene tas ut uten at begge er enige.

LES OGSÅ: Disse studiene er vanskeligst å komme inn på ved UiS

Nøkling sier at leietakere ikke skal betale ekstra for kommunale avgifter. Strøm er derimot en tilleggsregning leietaker kan måtte betale for.

Ofte kan det være vanskelig å komme opp med depositum, som skal tilsvare maks seks måneders leie. Det finnes selskaper som tilbyr depositumsgaranti. Nøkling advarer mot dette fordi man mister kontrollen når man lar et selskap forhandle med huseier.

– Det kan fort ende opp med at selskapet lar utleier beholde depositumet, og etterpå krever pengene av deg.

Oppsigelse

Regiondirektøren ber studenter være obs på oppsigelsestiden.

– Nylig ringte en jente som var ferdig med studiene, men som hadde flere måneder igjen av oppsigelsestiden. En leiekontrakt er bindende. Planlegg hvor lenge du vil leie. Det er dyrt å betale husleie et sted du ikke bor. Ikke signer en ettårskontrakt om du flytter ut etter sommeren, advarer Nøkling, som fraråder leietakere å leie eller betale depositum for en leilighet de ikke har sett, da det finnes falske annonser.

Nøkling påpeker at det ikke er bare utleiere som er problemet.

LES OGSÅ: Får tilskudd til 145 studentboliger

– Leietaker har vedlikeholdsansvar. Lyspærer må en skifte selv. Dersom varmeovnen ikke fikses, kan du purre eller kjøpe ny ovn og trekke kostnaden fra husleien. Men du må gi beskjed, og det er viktig å dokumentere kommunikasjonen, sier hun, og fortsetter:

– Leietaker har anledning til å holde tilbake leie i tilfeller hvor huseier ikke ordner opp i mangler, men man må alltid klage til huseier først og så gi huseier anledning til å ordne opp. Skjer ikke det, kan man holde tilbake leie, men ikke mer enn det som skjønnsmessig tilsvarer mangelen. Manglende betaling av husleie og det å holde tilbake mer enn dette er utkastelsesgrunn.

– Var verre før

Huseierne var verre før, sier Charlotte Søyland i Boligassistenten i Stavanger til RA.

Men helt ufarlig å bevege seg i utleiemarkedet er det ikke, mener hun. På grunn av pris bor mange studenter kummerlig.

– Gjerne i eldre boliger, som gjør at studenter er i risikosonen når det kommer til brannfare, sier hun.

Studenter er også ofte ikke klar over hvilke rettigheter de har i møte med pågående utleiere.

Hjelper

– Vår oppgave er å opplyse studentene om hvilke rettigheter de har. Mange studenter kommer fra andre deler av landet. Vi hjelper dem med å gå på visninger, sier Søyland.

Ofte er hun selv med studenter på visning.

– Av og til gjelder det å stå imot en litt frampå utleier. Det kan virke skremmende å komme til en ny by. Man vet ikke hvordan beliggenheten er, i forhold til eksempel universitetet. Av erfaring er ikke alltid boligannonsene helt ærlige. Kanskje er det lenger å gå til bussen. Kanskje bruker den lengre tid, sier Søyland.

Det hender også at utleiere ønsker å tone ned eventuelle feil og kvalitetsmangler ved boligen.

– Boligen kan ha lavere kvalitet enn det annonsen vil vise, sier hun.

– Noen ganger liker utleieren «å styre showet». Noen ganger er det ulovligheter i kontrakten. Da er det greit å ha oss i støtte som kan gripe inn. Ulovligheter i kontakten kan for eksempel være at strøm er inkludert – opp til en viss sum. Strøm er enten inkludert eller ikke. I tillegg skriver mange utleiere at leiligheten er «møblert» – for å få skattelette – selv om den ikke er det, legger Søyland til.

– Verre før

Til tross for fallgruver i utleiemarkedet, mener Søyland at tilstandene var verre før.

– For to år siden var det verre. Vi finner svært få sikkerhetsfeil med boligene vi kikker på. I tillegg er det leietakers marked, som har gjort at de verste utleierne har forsvunnet. Stort sett er utleierne trivelige og hyggelige, og tilbyr et trygt og behjelpelig leieforhold, poengterer Søyland.

Tips til leietakere:

  • Bruk alltid kontrakt. Det er flere kontakter tilgjengelig på nettet, som Forbrukerrådets egen husleiekontrakt.
  • Ikke betal usett, eller uten å ha skrevet kontrakt.
  • Sjekk hva husleien dekker. Dekker den strøm, vann og avløp, internett og TV?
  • Vær obs på oppsigelsestiden. Det vanlige er tre måneder.
  • Krev egen depositumskonto, som skal stå i leietakers navn. Sett ikke inn pengene på huseierens private konto. Utleier kan ikke kreve mer enn seks måneders leie.
  • Undersøk hvilke vedlikeholdsplikter du har som leietaker.
  • Ikke kjøp garanti.
  • Gå gjennom boligen sammen med utleier ved inn- og utflytting. Lag inventarliste hvis du leier møblert.
  • Unngå å påta deg ansvar for et bofellesskap. Skal du leie sammen med andre, er det smart å ha hver sin kontrakt med utleier, eller en felleskontrakt hvor alle navnene står.
  • Blir leietaker og utleier uenige, kan leietaker enten gå til konfliktrådet, forliksrådet eller til husleietvistutvalget, som nå også gjelder Stavanger.

Tips til utleiere:

  • Det er også vanskelig for huseier dersom leietaker ikke oppfyller sine plikter og krav. Leietaker er like bundet av kontrakten som huseier.
  • I kontrakten kan huseier ha med forhold som er viktige for parten. Det kan være søppelhåndtering, ro i huset og andre spesielle ting.
  • Leietaker kan ikke la være å betale husleie dersom han eller hun er misfornøyd. Det er utkastelsesgrunn.

Kilde: Forbrukerrådet

Mer fra Dagsavisen