Nyheter

– Slanger og øgler er ikke kosedyr

Dyrebutikker melder om stor interesse for reptilhold i Stavanger og Sandnes, men dyrene er ikke egnet for alle.

– Vi gleder oss over at reptilhold nå er lov. Nå kan reptileiere, som til nå har vært nødt til å drive dyrehold i skjul,  oppsøke veterinær, samt oppsøke den kunnskapen de trenger om reptilene, sier butikkmedarbeider Anna Karoline Forsberg i dyrebutikken Dyrego på Kilden kjøpesenter i Stavanger.

I butikken deres har de allerede både levende insekter og nedfryste rotter og mus som skal stagge sulten til slanger og øgler. I løpet av den neste måneden skal de også sette opp et eget rom for eksotiske krypdyr.

Fra tirsdag neste uke blir nemlig 19 arter reptiler lovlig her til lands etter nesten 40 år med forbud. Det betyr at nordmenn kan kjøpe alt fra slanger som kongeboa og grønn trepyton til øgler av typen dvergvaran  og perlefirfirsle, men under forutsetning at både dyret og foreldrene til dyret må være født i fangenskap, ikke i naturen. Det ble bestemt av Landbruks- og matdepartementet i mai.

LES OGSÅ: Krever drektige slanger løslatt

Kritikk

Nyheten har imidlertid blitt møtt med kritikk fra flere hold. Dyrevernalliansen er blant dem som ikke er fornøyd med den nye forskriften.

– Vi mener dette er problematisk, dels på grunn av dyrevelferdshensyn, men også på grunn av smitte, uttalte Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen til forskning.no i mai.

Motstanden har ikke lagt noen demper for interessen for dyrene.  Ved Dyrego Kilden har de nærmest daglig hatt kunder inne med spørsmål. Også ved Dyrego Kvadrat i Sandnes og Stavanger dyrebutikk er folk interesserte i eksotiske krypdyr, melder de til Rogalands Avis.

Reptilhold er likevel ikke for alle, mener reptilekspert Remi Andersen som jobber ved Akvariet i Bergen.

– Slanger og øgler er et godt tilbud til de som ikke har mulighet til å gå på tur med hund tre dager om dagen. Samtidig er de ikke sosiale som  en hund. Det eneste du kan gjøre med dem er i grunn å vedlikeholde terrariumet deres, sørge for at de får riktig temperatur og mat og la dem være i fred, sier Andersen, som sier at noen krypdyr blir stresset av å være rundt mennesker, andre kan venne seg til det.

– Men ingen av dem liker å bli klødd bak øret. Reptiler er ikke et kosedyr. De er som akvariefisk: Noe vakkert og flott å kikke på, sier Andersen.

LES OGSÅ: – Reptiler blir syke på grunn av eierne

Se kundene an

Selv tilhører han fløyen som jubler for at reptilhold nå er lovlig.

– Jeg mener det finnes mange andre kriminelle handlinger som er verre enn å ha et dyr. Nå blir det mye enklere  å stå frem og søke råd og kunnskap, sier han.

Også ved dyrebutikkene er de bevisste på at reptiler er for spesielt interesserte.

–  Vi vil prøve å forsikre oss om at kundene har kunnskap nok før vi selger reptiler til dem. Vi ønsker også å gi dem kunnskap, sier butikkmedarbeider Anna Karoline Forsberg ved Dyrego.

LES OGSÅ: Reptiler blir tillatt som kjæledyr i Norge

Ingen eksplosjon

Foreløpig har de ikke registrert potensielle kjøpere, og hvor mange som faktisk kommer til å gå til innkjøp av et eksotisk krypdyr, gjenstår å se.

Reptilekspert Remi Andersen har på sin side ikke troen på noen salgseksplosjon.

– Jeg tror vi kommer til å se en liten boost opp, så kommer det til å stabilisere seg.

LES OGSÅ: Gleder seg til slangesalg – får hets

Kongesnok og teppepyton

Disse artene blir lovlige fra og med tirsdag neste uke:

Slanger: Grønn trepyton (Morelia viridis), hagetreboa (Corallus hortulanus), kongeboa (Boa constrictor), kongepyton (Python regius), kongesnok (Lampropeltis getula), kornsnok (Pantherophis guttatus), melkesnok (Lampropeltis triangulum), regnbueboa (Epicrates cenchria) og teppepyton (Morelia spilota).

Øgler: Dvergvaran (Varanus acanthurus), kranset gekko (Correlophus ciliatus, tidligere Rhacodactylus ciliatus), leopardgekko (Eublepharis macularius), perlefirfisle (Lacerta lepida), pigghaleagam (Uromastyx ocellata), skjeggagam (Pogona vitticeps) og stor daggekko (Phelsuma madagascariensis).

Skilpadder: Gresk landskilpadde (Testudo hermanni), kinesisk trekjølskilpadde (Chinemys reevesi), rødfotet skogskilpadde (Chelonoidis carbonarius, tidligere Geochelone carbonaria).

Det vil fortsatt være forbud mot andre eksotiske pattedyr, reptiler og amfibier. Også reptiler som ble innført eller holdt i Norge før 15. august 2017, blir lovlige dersom de tilhører de lovlige artene, melder Mattilsynet.

Mer fra Dagsavisen