Stavanger

Slakter ja til ny privatskole

Utdanningsforbundet er sterkt kritisk til administrasjonens ja til ny privatskole i Stavanger.

Stavanger kommune skal gi råd til Utdanningsdirektoratet om en søknad fra The Explorers AS, der Storhaug pekes ut som aktuelt sted. Utdanningsforbundet trekker fram at Rådmannen i saken viser til at han ikke kjenner hvem som står bak.

LES OGSÅ: Ny kamp om privatskole i Stavanger

– Det forundrer oss at Rådmannen ukritisk ser ut til å synes det er greit å si ja til en skole som man vet lite om, sier leder Inger Grødem Haraldsen i Utdanningsforbundet i Stavanger til RA.

Tariff og pensjon 

Hun mener en rekke fakta må på bordet før kommunen gir tommelen opp til direktoratet, og peker på at enkelte privatskoler ikke tilbyr ryddige arbeidsbetingelser.

– Får de ansatte i The Explorers tariffavtaler og pensjonsavtale? Skoler må ha gode arbeidsforhold for ansatte. Det bekymrer meg at Rådmannen ikke legger vekt på av hvem og hvordan skolen skal drives, sier Haraldsen.

Bare 100 elever

Rådmannen og skolesjefen vil at kommunalstyret for oppvekst ber Utdanningsdirektoratet godkjenne søknaden, basert på at en skole med 100 elever ikke vil påvirke skolestrukturen i Stavanger i vesentlig grad.

– Det er stor usikkerhet om hvordan etableringen av Explorers vil påvirke skolestrukturen. Hva skjer med planene om bygging av ny offentlig skole på Storhaug hvis det kommer en privatskole der? Kapasiteten på Storhaug er sprengt, sier Haraldsen og peker på at ny privatskole vil gjøre beregningene av inntak av antall elever i offentlig skole mer usikre.

Hun og Utdanningsforbundet Stavanger mener også at et ja til The Explorers vil stride mot Rådmannens egen skolebruksplan.

Bærekraftig? Robust?

– 10 elever på hvert av de 10 trinnene framstår ikke verken som bærekraftig eller faglig robust, sier Haraldsen.

For fagforeningen er det også et viktig moment at kommunen ikke kan styre hva som faktisk foregår i de private skolene.

– Rådmannen har ikke instruksjonsrett overfor private skoler, og gir dermed fra seg kontroll over innholdet i skoletilbudet ved skolen, framholdes det.

– Svekker offentlig skole

Utdanningsforbundet mener privatskoler går ut over kvalitet og ressurser i offentlig skole. Støtte til privatskoler går også over skolebudsjettet, selv om det er en viss grad av foreldrebetaling hos de private skolene.

– Privatskoler i Stavanger har svært høy grad av spesialundervisning, og det tapper det offentlige for ressurser. Offentlige skoler får tildelt én pott, og vi får tilbakemeldinger om at det er for lite ressurser, og at det dels drives på kanten av loven i den offentlige skolen. Privatskoler svekker fellesskolen, sier Haraldsen, og trekker fram at Rådmannen har et ansvar for å legge opp til gode tilbud for alle elever i alle bydeler.

RA har kontaktet The Explorers AS uten å få tilbakemelding.

Selskapet ble opprettet 31. januar i år, med Alison Marie Øgreid ført om som daglig leder og styreleder.

Skolesjefen: Direktoratets sak

Utdanningsdepartementet tar seg av forhold i privatskoler som ikke går på skolestruktur, framholder skolesjef Jørn Pedersen.

Skolesjefen i Stavanger ber politikerne si ja til søknaden fra privatskolen The Explorers.

– Utdanningsdirektoratet har ansvaret for at de som skal drive skole har kompetansen som trengs. Kommunen skal uttale om dette påvirker skolestrukturen i vesentlig grad. Vi mener denne skolen ikke gjør det, sier Pedersen til RA.

The Explorers vil ha 10 elever per trinn fra 1.–10. trinn.

– Bør kommunens penger gå til en skole som ser ut til å ha en vesentlig dyrere driftsform enn offentlige skoler?

– Vi i kommunen planlegger ikke for så små klasser. Fra vårt perspektiv er det både faglige og ikke minst økonomiske årsaker til at vi ikke ønsker og planlegger for små klasser. For foreldrene som skal betale skolepenger er dette et valg. Og igjen: Slike vurderinger er det Utdanningsdirektoratet som gjør.

– Utdanningsforbundet mener at det er usikkert hvordan skolestrukturen påvirkes?

– Vi mener ikke det. Det er rundt 15.000 elever i grunnskolen i Stavanger. En privatskole med 100 elever, en internasjonal skole som vil ha et større nedslagsfelt enn i bydelen, vil etter vår vurdering ikke påvirke skolestrukturen, sier Pedersen.

– Samlet sett blir privatskoler en vesentlig andel av det totale skoletilbudet?

– Antallet elever i private skoler er en avveining vi må ta, men én skole med 100 elever vil isolert sett ikke påvirke skolestrukturen.

– Fagforeningen viser til vansker med tariff- og pensjonsavtaler i private skoler?

– Stavanger kommune er opptatt av at regler og overenskomster i arbeidslivet overholdes. Men igjen, det er utenfor vårt mandat, og opp til Utdanningsdirektoratet. Det skal følge opp at skolene drives innenfor norsk lovverk. Kommunen har heller ikke tilsynsansvar for private skoler.

– Generelt: Bør kommunene selv avgjøre om private skoler får opprettes i egen kommune?

– Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet avgjør. Vi i Stavanger forholder oss til det, til ordningen eventuelt blir endret, sier skolesjefen.

Mer fra Dagsavisen