Sykkel

Slakter forbundet etter VM-vraking

Gunn-Rita Dahle Flesjå (44) hudfletter ledelsen i Norges Cykleforbund og kommer også med et kraftig angrep på landeveismiljøet i Norge etter at hun ble utelatt til VM i Bergen.

Terrengdronningen fra Bjørheimsbygd ønsket sterkt å kjøre VM på hjemmebane og hadde derfor lagt inn både konkurranser og spesialtrening på landeveien i løpet av sesongen for å bli tatt ut.

Det gjorde hun likevel ikke. På en blogg på Merida Norge fyrer hun nå løs mot hele prosessen og miljøet.

– Av en eller annen grunn så er jeg ikke ønsket i Bergen, verken av landeveismiljøet eller av ledelsen i NCF, skriver 44-åringen.

LES OGSÅ: Fikk ødelagt VM-rittet av velt

Fikk beskjed via TV 2

Veteranen sier at hun har samarbeidet godt både med sportssjef Hans Falk i forbundet og terrenglandslagets trener Eddy Knudsen Storsæter underveis for å skreddersy opplegget. Hun har hele tiden trodd og følt at hun var en del av planen mot VM i Bergen.

Helt fram til 1. september hørte hun gjennom mediene (TV 2) at hun var en sterk kandidat til deltakelse. Så ble hun ikke innmeldt i bruttotroppen til UCI og fikk verken vite om vrakingen eller en forklaring.

– Den ble endret i siste liten og så langt har jeg ikke fått helt klarhet i hvem som gjorde den endringen og hva begrunnelsen er for at jeg ble tatt bort, skriver Gunn-Rita.

At det ikke ble noe VM fikk hun først vite to dager før VM i terrengsykling gjennom TV 2 – noe som åpenbart ikke var bra for forberedelsene. Ei heller skal hun ha fått en direkte beskjed fra forbundet.

Dahle Flesjå peker på at hun har gjort sine saker bra på landeveiene i de to rittene hun har deltatt i. Hun følte absolutt at hun hadde mye å komme med i et VM – også om det ble en rolle som hjelperytter med sin kjørestyrke.

LES OGSÅ: EM-bronse til Dahle Flesjå

– Janteloven

Hun fyrer nå løs og peker på janteloven. Gunn-Rita sier at hun alltid har blitt oppfattet som en trussel av landeveismiljøet.

– Jeg ble advart på forhånd da jeg luftet tanken om å kjøre litt landevei igjen og gjøre et forsøk på å kvalifisere meg til Bergen. I min sykkelfrelste sjel så var tanken bak det hele å kunne gi noe ekstra tilbake til idretten før jeg pensjonerer meg. Vi er ikke for mange damer som sykler og vi har plass til mange flere, men vi må jobbe mer sammen på tvers av sykkelgrenene. Skal vi bli best i «klassen», må vi gjøre hverandre gode, lære av hverandre og bli de råeste sammen. Da må misunnelse og janteloven legges bort, skriver hun.

Dahle Flesjå kommer også med ramsalt kritikk mot det hun mener er respektløs behandling over tid og et forbund som ikke har grepet inn.

– Ledende skikkelser i landeveismiljøet for damer har ved flere anledninger, gjennom de siste 10 årene, snakket nedlatende i pressen om både nivå i vår idrett og det jeg står for som den mestvinnende kvinnelige terrengsyklisten gjennom historien. Jeg har måttet tåle å bli tråkket på ved flere anledninger, usmakelig og respektløst, uten at ledelsen i NCF har reagert overhode. At jeg skulle få oppleve dette nok en gang i forbindelse med et VM på hjemmebane er rett og slett skuffende.

Dahle Flesjå mener at utelatelsen av henne overhodet ikke har hold i sportslige kvaliteter.

– Selv om vi er på overtid nå, så sikter vi høyt. Vi vet at det fortsatt er mulig å være med og kjempe helt i toppen på en god dag. Det krever mye innsats, hard jobbing hver eneste dag og all tid legges opp i forhold til målsetting. Jeg er i topp form akkurat nå og er klar for Bergen på alle måter. Likevel så er jeg ikke tatt ut til å representere Norge i VM. Det har ingenting med at jeg ikke er god nok. Det er rett og slett begrunnet i at jeg ikke er ønsket der, hevder hun.

Hun er sikker på at hun kunne hevdet seg i Bergen og peker på at mange fra verdenstoppen i terrengsykling også hevder seg i toppen på landeveien.

– Det at både ledere og kvinnelige landeveissyklister kan gå ut i pressen, kritisere og snakke nedlatende om meg og det jeg står for i min idrett, uten at noen fra sentralt hold reagerer, forteller ganske mye om NCF og deres verdier og hvilken kultur som råder i det kvinnelige sykkelmiljøet. Vis mot, skriver hun.

LES OGSÅ: Dahle Flesjå gjør comeback på landeveien

– Kun sportslige grunner

Sportssjef Hans Falk i forbundet legger seg langflat på manglende kommunikasjon, men sier at uttaket til VM kun har sportslige begrunnelser.

– Det er helt feil at hun ikke er ønsket. Vi har vurdert at seks andre ryttere er foran. Hun har kjørt et par ritt på landslaget. Det første tok vi henne ut til uten å ha kjørt noe på landevei – fordi hun var så god i terrenget. Så kjørte hun i Luxemburg og i Thuringen-rundt. Hun har prestert OK, men ikke overbevist stort, sier Falk, og fortsetter:

– Bedømmingen er at hun er på samme nivå som mange andre. 15. plass på en etappe er det beste hun har hatt på en etappe. Hun skal også være del av et lag. Det er ikke alltid vi bare seg på det. Men med tanke på kapasiteten hennes hadde jeg personlig håpet at hun kunne prestert mer. Kanskje en topp 5 på en etappe.

Han er tindrende klar på at hun ikke er uønsket:

– Hun har vært på likt nivå som de andre. Vi har ønsket å ha henne med, men man er ikke uønsket om hun ikke blir tatt ut.

– Har hennes høye alder spilt inn?

– Alder har overhodet ikke spilt inn.

Legger seg flat

At hun ikke har fått beskjed om vrakingen legger han seg dog langflat på:

– På kommunikasjonen må vi legge oss helt flate. Vi hadde ti-elleve ryttere vi vurderte. Ni ble meldt på til bruttolisten. Selvsagt skulle hun fått beskjed. Vi diskuterte fram til 3. september som var deadline for å melde inn laget til UCI. Da burde hun fått vite det av oss, sier Falk.

– Hva med at hun føler seg respektløst behandlet av både landeveismiljøet og forbundet?

– Jeg kan bare høre hva hun sier. Det er hennes opplevelse og hennes sannhet. Min opplevelse er at vi i forbundet har backet henne opp veldig bra via terrenglandslaget. I forhold til det med landeveismiljøet ser jeg det ikke på som reelt at hun er uønsket. Det skjer ofte i Norge at ryttere skifter gren. Edvald Boasson Hagen har en terrengbakgrunn. Stake Laengen også.

Mange av våre beste kommer fra terreng. At man kommer derfra er ingen grunn for å bli uglesett.

Han ser likevel at noen av jentene kan ha sett på Gunn-Rita som en trussel. Men det er i en konkurransesetting:

– Klart det er konkurranse om plassene. Det eneste jeg har hørt fra jentene, via landslagssleder Carl Erik Pedersen, er at har bedt om at ingen skal få en plass gratis på grunn av navnet. Men de har ingen problemer om vedkommende, her Gunn-Rita, presterer, sier Falk.

Mer fra Dagsavisen