ord

Sjokkvalg for May: Blir bedt om å gå

Det skulle bli et triumfvalg for statsminister Theresa May. Labour-leder Jeremy Corbyn ber May gå av etter et katastrofalt nederlag for De konservative.

LONDON (Dagsavisen): Det har skjedd igjen: Et valg i Storbritannia har gitt sjokkresultater. Det skulle bli et brakvalg for De konservative, og det var derfor Theresa May ba om et nytt mandat fra folket. Nå har May gått på en voldsom valgsmell der De konservative tvert i mot mister flertallet i Underhuset, i stedet for å styrke flertallet betraktelig, slik alt lå an til for få uker siden. Flere ministere har mistet sine plasser, og konservative parlamentsmedlemmer ber statsministeren om å gå, melder BBC.

– Hvis noen ser ut som en taper, selv om de blir største parti, er toryene nådeløse mot sine ledere, kommenterer BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg.

I stedet framtår Labour og Jeremy Corbyn som seierherrer, selv om det er nest største parti.

Ber May om å gå

Det konservative partiet blir igjen Storbritannias største parti, men Labour har gjort det langt bedre enn ventet og kan feire et overraskende godt resultat. I morgentimene i dag er det fortsatt 16 valgdistrikter som manglet resultat. Av de som er klare, er resultatene følgende: De konservative: 309 seter, Labour 258 seter, Det skotske nasjonalistpartiet 34 seter, Liberaldemokratene 12 seter, det nordirske partiet DUP 10 seter.

For å få rent flertall må man vinne minst 326 seter i parlamentet. Det er nå helt klart at det blir et såkalt "hung parliament" der ingen får rent flertall.

Labour-leder Jeremy Corbyn ba sent i natt May om å gå av som statsminister.

– May ba om et mandat, og hun fikk et: Hun har mistet konservative seter, mistet støtte og mistet tillit, sa Corbyn i natt. Han viser til at May ville ha et sterkt flertall, og står igjen med et svekket konservativt parti.

Det kan fort skje, mener Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad.

– Toryene levner aldri lederen en sjanse dersom valget er dårlig, sier Mustad, som er førstelektor i Universitetet i Agder, og følger valget fra London.

Et sjokk, lyder reaksjonene fra alle hold. Labour og Jeremy Corbyn har gjort alle spådommer til skamme og gjort et langt bedre valg enn mange ventet. Corbyn, som er sterkt kontroversiell i eget parti, særlig i parlamentsgruppen, har dermed styrket seg kraftig - og det vil bli vanskelig for partifellene å kvitte seg med Corbyn, slik mange har ønsket.

Når det nå er et "hung parliament", er det svært usikkert hva slags regjering som kan komme på plass. Som det største partiet er det De konservative partiet som får det første forsøket på å etablere en regjering, men partiet må søke støtte hos andre partier for å regjere - ellers må andre partier prøve å danne regjering. Liberaldemokratene har sagt at de ikke vil gå inn i noen koalisjon uansett.

En mulighet er at De konservative ber det unionistiske partiet Democratic Unionist Party (DUP) fra Nord-Irland om støtte. Partiet ligger an til 10 seter

Valgresultatene fra de ulike valgkretsene er ventet å komme inn gjennom morgenen.

Mislykkes

– Theresa May mislykkes i sitt viktigste mål, som var å øke flertallet, sier valgguru og professor John Curtice på BBC.

Labours skyggefinansminister, John McDonnell, mener også May må gå av hvis dette stemmer.

– Folk så på dette valget som en måte å sikre sitt eget parti heller enn å sikre landet interesse, sier McDonnell.

Målinger, bookmakere og eksperter har under valgkampen pekt på at regjeringspartiet De konservative lå an til å bli størst. Da May ba om valg i april viste målingene at Labour kunne styre mot sitt verste valgresultat siden 1983. Toryene lå rundt 20 prosentpoeng foran Labour. Siden har avstanden mellom de to minsket, og noen målinger har til og med vist dødt løp. De aller fleste målinger har likevel vist at De konservative lå klart best an. I dag er fasiten her: Theresa May bommet totalt på sitt forsøk.

Labour og De konservative er tilbake som de desidert største partiene, mens andre partier er redusert til sammen.

Skottland rystes

Trøsten for De konservative er et kjemperesultat i Skottland. Det skotske konservative partiet går voldsomt fram, og Det skotske nasjonalistpartiet, som hadde 56 av 59 skotske seter, mister svært mange av dem og er nede i 34 seter. Det forandrer hele det politiske bildet i Skottland, der SNP har vært totalt dominerende siden forrige valg.

Mer fra Dagsavisen