Stavanger

Ser likhetstrekk med mellomkrigstiden

Fredag blir det premiere i Teaterhallen på «1930 Diktatoren», som er Statsteatrets sjette forestilling i prosjektet om rettskrivningen av norgeshistorien.

Regissør for disse produksjonene som i alt skal bli ti forestillinger er Yngve Sundvor.

– Vi har nå kommet til vår sjette produksjon og stoppet opp ved 1930. Vi kunne gått direkte til krigen, men fant ut at mellomkrigstiden hadde noen interessante likhetstrekk med vår egen tid, sier Sundvor.

Han nevner børskrakk, nedgangstider, innvandring, flyktninger, jøder, fascisme og høyreekstremisme.

Europamestre

– På 30-tallet var Norge europamester med tanke på å ikke ta imot jøder. Paraleller til i dag?

– Vi tar her for oss både dette med demokrati kontra det å få en sterk leder som kan ta folkets følelser og frykt på alvor, sier Sundvor.

Han sier at i dette stykket så har de tatt utgangspunkt i et teater som er i ferd med å gå konkurs.

– Teateret har en demokratisk svak ledelse som langt fra er i besittelse av noen diktator. Det er et teater som er i ferd med å gå konkurs og som mangler en diktator som leder. I mangel av penger så får denne teatersjefen med navn Elvestad et betydelig beløp på bordet som kan redde teateret.

Det får han fra en kvinnelig millionær som har skrevet et stykke som er en hyllest til Vidkun Quisling, sier Sundvor.

Han sier at når de har jobbet med dette stykket så har de også saumfart aviser fra mellomkrigstiden.

Pressen på 30-tallet

– Det er skremmende lesning å se hva pressen i mellomkrigstiden foretok seg med tanke på de farlige strømmingene med fascismen og behandlingen av jøder. Det var stort sett bare Dagbladet som i ettertid kan se seg tilbake med stolthet fra den tiden, sier Sundvor.

Blant annet hyllet Aftenposten i 1938 Hitler med at han hadde avskaffet arbeidsledigheten og at Tyskland var et land der det ble arbeidet og ikke politisert. I et portrettintervju i Aftenposten hyller Bjørn Bjørnson Mussolini med å skive at han er en av de sterkeste personligheter verden eier. Og

Bjørnson kaller han sjarmerende, varm og så livlig.

Aftenposten og Morgenbladet kan etter et besøk på en konsentrasjonsleir i Lichtenburg i 1933 konkludere med at de innsatte lever det enkle og sunne livet, omtrent som soldater, med de restriksjoner som fangeforholdet medfører.

Fem forestillinger

6. november skal Statsteatret sette opp de fem første stykkene de har produsert. Da blir det snakk om en ti timers forestilling ved Rogaland Teater, men hvor det skal bli servert både drikke og mat med små pauser mellom hver forestilling. Det samme skal også skje ved Oslo Nye Teater.

Mer fra Dagsavisen