Nyheter

– Russefeiringen skal ikke ta over livet ditt

Sandnes-russen synes ikke fraværsreglene setter begrensninger for russetiden, og mener det hele handler om balanse og prioriteringer.

Søndag sa oslorussens pressesjef til VG at flere russ i Oslo og Akershus kommer beruset på skolen for å unngå fravær, på grunn av den nye fraværsregelen som sier at mer enn ti prosent udokumentert fravær i et fag fører til stryk.

– Det er helt på trynet. Russefeiringen skal være kjekk, men den skal ikke ta over livet ditt. Du kan ikke ødelegge 13 års skolegang på grunn av et par uker med festing, sier Christian Hammer, russ ved Akademiet videregående skole i Sandnes.

– Jeg skjønner at folk vil feste, men det får man tid til etter russetiden også, sier Hammer.

Russepresident i Sandnes, Terje Hetland, sier fulle russ på skolen ikke er et problem i Sandnes.

– Hvis skolen starter klokken 08.00, så slutter du å drikke i rimelig tid, sier han, som mener det har skjedd en holdningsendring blant ungdom.

– Veldig mange har en holdning som går på at utdannelse er viktig. Vi fester og koser oss, men samtidig er skolen viktig. En skal ha det kjekt i russetiden, men det handler om å begrense seg. Det kommer en tid etter 17. mai også, sier russepresidenten.

Ikke et offer

Selv om Hetland er president, er han klar på hva som er hans ansvarsområder og ikke.

– Jeg har et ansvar for at Sandnes-russen oppfører seg når vi er ute, men å møte opp på skolen må folk fikse selv. Jeg er ikke faren deres, sier Hetland.

Medruss Brit Handegard er enig, og mener en må gi seg i tide dersom det er skole dagen etter.

– Skolen skal ikke bli offer for russefeiringen. Det er dumt hvis enkelte skaffer seg den vanen, for det fungerer ikke sånn i arbeidslivet, sier Handegard.

– Skal du komme noen vei i verden må du jobbe for det, og da må du prioritere skole, selv når det er russetid, sier hun.

Eksemplariske

Arin Nøst er president for stavangerrussen, og heller ikke han har opplevd at fulle russ på skolen er et problem.

– Jeg tror det er en mer aktuell problemstilling i Oslo, hvor van- og busskulturen er større. Der skal man rulle til tidlig morgen, men det er ikke den samme oppmerksomheten rundt rulling her, sier han.

– Jeg synes stavangerrussen har vært eksemplariske, og nå skal vi nyte de to siste dagene, sier Nøst.

Rektor ved Akademiet, Elisabeth Olsson, sier russen i Sandnes oppfører seg eksemplarisk.

– Vi har ikke hatt problemer med fulle russ på skolen. Det ser ut som de klarer å balansere å være elev og russ på en god måte, sier Olsson.

– Selv om de er russ er de seriøse samtidig. Vi ser tydelig at de vil noe, og har planer for livet videre, sier Olsson til RA.

Mer fra Dagsavisen