Nyheter

Røde Kors trenger flere menn

68 flyktninger står på venteliste for egen flyktningguide i Rogaland. Guiden Fred Pallesen har fått både en kollega og venn i Mohammad Alsayes.

– Du hører mange påstander om flyktninger. Selv ønsket jeg å finne mer ut om dem som kommer til landet vårt. Samtidig ønsket jeg også å være til hjelp for andre, sier 58-åringen Fred Pallesen fra Sandnes.

I åtte måneder har han vært flyktningguide for Mohammad Alsayes. 25-åringen flyktet til Norge fra Syria i 2013 og har siden hatt opphold. Som flyktning kan det imidlertid være utfordrende å bli integrert når man ikke behersker språk, kultur eller kjenner nordmenn.

Siden 2012 har derfor Røde Kors tilbudt flyktninger frivillige guider som for eksempel kan hjelpe til med språktrening eller svare på spørsmål om det norske samfunn. I snitt møtes flyktning og guide et par timer i uken.

LES OGSÅ: «Frivillighet er en bærebjelke i samfunnet»

Trenger flere menn

Men flere guider trengs i Rogaland. Høsten 2015, da medieoppmerksomheten omkring flyktningkrisen i Aleppo var stor, fikk Røde Kors henvendelser fra langt flere frivillige enn de hadde flyktninger.

– Nå er situasjonen motsatt. Det er svært mange flyktninger som står på venteliste for å få en guide, forteller frivillighetskoordinator Ingunn Wetteland Michaelsen i Røde Kors Rogaland i Sandnes.

I samarbeidskommunene Stavanger, Randaberg, Sandnes og Sola er det i dag til sammen 68 flyktninger som står på venteliste. Mange av dem har ventet i over ett år. De fleste av de 68 er menn, ofte i 20-30-årsalderen.

LES OGSÅ: Her blir Kristoffer en frivillig

Språktrening

– Vi forsøker å koble flyktninger og guider som har samme kjønn og er i samme familiesituasjon. Mange foretrekker det. Det gjør at vi i dag mangler mange mannlige frivillige, sier Michaelsen.

At Røde Kors i Rogaland etterlyser spesielt mannlige frivillige, overrasker ikke generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

– Noen type aktiviteter appellerer rett og slett mer til kvinner. Det ser vi blant annet av rekrutteringsportalen vår frivillighet.no. Kvinner trekker mot helse- og omsorgsfrivillighet, samt humanitært arbeid, sier han til RA.

Særlig innenfor idrett er det en overvekt av menn.

Jevnt over er det en like stor andel av kvinner og menn som melder seg som frivillige, ifølge Slotterøy Johnsen.

I 2016 oppga 62 prosent i Frivillighetsbarometeret at de har gjort frivillig arbeid siste 12 måneden, skrev RA tidligere denne uken.

Oppfordrer menn til å melde seg

Mohammad Alsayes håper flere melder seg som flyktningguide i regi av Røde Kors.

– Selv har jeg fått både språktrening, kjøreopplæring og praksisplass i firmaet hos Fred, sier han.

Hos Fred Pallesen er gleden gjensidig.

– Jeg liker ikke ordet «flyktning». For meg er han Mohammad, sier Pallesen og kikker smilende bort på sin nye venn.

LES OGSÅ: Norge på verdenstoppen i frivillighet

Mer fra Dagsavisen