Stavanger

Ressurssenter hjelper sexkjøpere

Live Mehlum og hennes kolleger ved Ressurssenter for menn har snakket med flere hundre menn om sexkjøp.

– De fleste som ringer vet at det de gjør ikke er bra. Å kjøpe sex gjør noe med menns selvfølelse, sier Live Mehlum, seniorrådgiver i Ressurssenter for menn (Reform), til RA.

Gjennom prosjektet KAST (Kjøp av seksuelle tjenester) hjelper organisasjonen menn som kjøper sex.

– Vi har snakket med flere hundre menn de siste årene, forklarer Mehlum.

Reform ble startet i 2011 og har kontorer i Oslo og Trondheim. Målet er å være fysisk til stede i flere store byer. Tjenesten er gratis, anonym og de fleste menn som tar kontakt gjør det via telefon.

– Menn må vite at det finnes et tilbud for dem, sier Mehlum.

9. mai skrev RA at det kjøpes sex for 59 millioner kroner i året i Rogaland. Tallet er et estimat gjort av avdelingen for organisert kriminalitet i Sør-Vest politidistrikt. «Kundene er naboen din, en du kjenner», uttalte politiet. Mehlum er enig.

LES OGSÅ: – Det selges sex for 59 millioner årlig

– Vi kjenner sikkert alle noen som har gjort det, én gang, eller regelmessig. Menn som kjøper sex er helt vanlige menn, forteller hun.

Siden flesteparten av mennene som ringer for råd og behandling er anonyme, har ikke Reform statistikk på antall brukere fra Rogaland.

– Men vi har absolutt menn som ringer fra Stavanger og resten av Rogaland, sier Mehlum, som legger til at mange har mannet seg opp i lang tid før de endelig tør å ringe Reform.

– Menn er dårlige på å snakke om følelser. Når det også er tabu med i bildet, er det enda vanskeligere, forklarer Mehlum.

Derfor kjøper de sex

Hun forteller at det er flere grunner til at menn kjøper sex. Noen savner spenning. Noen har ikke debutert seksuelt, og kjøper derfor sex fordi de ikke vet hvordan man ellers skal sjekke opp eller komme i kontakt med kvinner. Noen er ensomme og kjøper seg derfor intimitet – selv om de fleste kjøperne vet at alt er «fake». Mehlum nevner også personer som er blitt presset til å kjøpe sex på gutteturer i utlandet. Mehlum sier også at det for mange er en avhengighet med i bildet. I tillegg er det menn som føler at de ikke får levd ut sine seksuelle lyster med sin partner.

– Mange sier de er redde for å gjøre det igjen, spesielt i sammenheng med alkoholbruk i forbindelse med en kveld på byen eller på jobbreise, sier Mehlum.

– De fleste som kontakter oss vil slutte det sexkjøp. Andre har gjort det én gang og føler skam, og har behov for å ha noen å snakke med.

Hun sier at det alltid er noe mer som ligger bak et sexkjøp.

– Ofte er det noe mer enn selve sexen, som avvisning og frustrasjon. I samtalene snakker vi om livene deres, jobben og relasjonene de har – for å avdekke hvorfor de kjøper sex, forteller Mehlum.

91 tatt for sexkjøp

I løpet av femårsperioden 2012–2016 ble 91 personer bøtelagt for sexkjøp. 83 av tilfellene var i Stavanger. Ifølge Kristian Johansen, seksjonsleder for orden ved Stavanger politistasjon, ligger bøtene for sexkjøp på 15.000–25.000 kroner. Under hvilke omstendighetene personer blir bøtelagt, varierer.

– I noen tilfeller observerer vi aktivitet i hus hvor vi vet det selges sex, hvor vi snakker med kundene som kommer ut. Som regel er disse bøtene ikke noe de krangler på, sier Johansen, som også forteller at politiet tidligere har hatt aksjoner mot kjøp av sex på utemarkedet.

– Vi vet det skjer fortsatt, men vi har ikke tatt mange i den siste tiden. Politiet har fokus på dette hele tiden, men ressursbruken varierer, sier Johansen.

Variert syn

Albertine er Kirkens Bymisjons tiltak for mennesker med prostitusjonserfaring og ofre for menneskehandel. Leder i Stavanger, Randi Schulz, har kontakt med mange kvinner som prostituere seg i distriktet. Schulz sier at kvinnenes syn på kundene er variert.

– For oss i Albertine er ett av fokusområdene å gi informasjon om ulike risikosituasjoner med vold og trusler som kvinnene kan bli utsatt for, samt hvordan de i best mulig grad kan beskytte seg mot dette. Dette betyr ikke at alle kundene er voldelige. Vi hører mange ulike individuelle historier. Noen kvinner sier de oppfatter nordmenn som snille, og at de føler seg tryggere her enn med andre menn i andre land. Noen forteller om voldshendelser, mens andre igjen velger å ikke dele historien med oss fordi det kan oppleves svært krevende å dele, sier Schulz og legger til:

– Kvinnene har ulike erfaringer, men fellesnevneren for mange av de Albertine møter er at å selge sex ikke er noe de ønsket i utgangspunktet, men ofte blir den siste utveien i mangel på ordinært arbeid.

Mer fra Dagsavisen