Nyheter

– Reptiler blir syke på grunn av eierne

I Rogaland veterinærforening er de skeptiske til at 19 arter eksotiske reptiler blir lovlige fra neste uke.

– Det positive ved at reptilhold blir lovlig, er at mange nå våger å ta med seg dyrene sine til veterinæren. Der tror jeg flere har nølt fordi de har eid dyr som jo har vært ulovlig i Norge, sier Tone Runhild Skadsem, leder for Rogaland veterinærforening.

De er i utgangspunktet skeptiske til den nye forskriften som gjør at 19 arter eksotiske reptiler blir lovlig i Norge. Forskriften trer i kraft fra og med tirsdag neste uke, og  ble lagt fram av Landbruks- og matdepartementet i mai.

LES OGSÅ: – Slanger og øgler er ikke kosedyr

Selskapsdyr

– Mange av dyrene som er blitt tatt med til veterinær er blitt syke først og fremst som følge av dårlig stell fra eierne. Reptiler er krevende dyr å ta vare på, sier hun.

Mattilsynet og Vitenskapskomiteen for mattryggheter blant dem som mener at de 19 tillate krypdyrene er egnet som selskapsdyr. Ifølge en artikkel fra forskning.no i mai er dyrevelferden og helsen til dyrene som nå blir lovlige blant det som er blitt vurdert.

I tillegg har de sett på hvordan det vil påvirke livene til andre dyr. De argumenterer også for at det ikke vil gå ut over folkehelsen eller dyremangfoldet i Norge.

LES OGSÅ: Gleder seg til slangesalg - får hets

Salmonella-utbrudd

Veterinærinstituttet frarådet på sin side regelendringen i sitt høringsinnspill til Mattilsynet. En legalisering av reptiler i Norge vil føre til flere tilfeller av salmonella, uten at det nødvendigvis vil føre til store enkeltutbrudd, argumenterte de.

– Når det dukker opp salmonella av en bestemt type i en matvare som mange mennesker spiser av, fører dette til et utbrudd som er enkelt å oppklare. Men krypdyr har et utall med forskjellige salmonellavarianter, og det enkelte dyret vil bare komme i kontakt med noen få mennesker. Så da får vi heller ett tilfelle her og ett tilfelle der. Det gjør det vanskelig å drive smittesporing, sa Bjarne Bergsjø, forsker ved Veterinærinstituttet til forskning.no i mai.

LES OGSÅ: Krever drektige slanger løslatt

Kongesnok og teppepyton

Disse artene blir lovlige  fra og med tirsdag neste uke:

Slanger: Grønn trepyton (Morelia viridis), hagetreboa (Corallus hortulanus), kongeboa (Boa constrictor), kongepyton (Python regius), kongesnok (Lampropeltis getula), kornsnok (Pantherophis guttatus), melkesnok (Lampropeltis triangulum), regnbueboa (Epicrates cenchria) og teppepyton (Morelia spilota).

Øgler: Dvergvaran (Varanus acanthurus), kranset gekko (Correlophus ciliatus, tidligere Rhacodactylus ciliatus), leopardgekko (Eublepharis macularius), perlefirfisle (Lacerta lepida), pigghaleagam (Uromastyx ocellata), skjeggagam (Pogona vitticeps) og stor daggekko (Phelsuma madagascariensis).

Skilpadder: Gresk landskilpadde (Testudo hermanni), kinesisk trekjølskilpadde (Chinemys reevesi), rødfotet skogskilpadde (Chelonoidis carbonarius, tidligere Geochelone carbonaria).

Det vil fortsatt være forbud mot andre eksotiske pattedyr, reptiler og amfibier. Også reptiler som ble innført eller holdt i Norge før 15. august 2017, blir lovlige dersom de tilhører de lovlige artene, melder Mattilsynet.

Mer fra Dagsavisen