Nyheter

Rekordmange kvinner på krisesenteret

Aldri har så mange kvinner og barn bodd på krisesenteret i Stavanger som i fjor. Fortsatt er pågangen stor.

– For oss er dette en positiv utvikling, sier Monica Velde Viste, daglig leder ved krisesenteret i Stavanger.

I fjor ble et rekordår for dem: 207 kvinner benyttet seg av krisesenterets botilbud.

Dette er det høyeste antallet beboere noensinne, og er en økning på 29 prosent fra 2015 da 161 kvinner fikk husly hos dem.

Skiller seg ut

Med flere av kvinnene fulgte også 140 barn, noe som er en liten økning fra 2015.

– Rogaland skiller seg på disse områdene fra resten av landet, kommenterer Velde Viste.

Totalt sett var tallene på beboere ved landets 47 krisesentre stabile i 2016, viser statistikk som Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) offentliggjorde i slutten av juni.

– Hvorfor øker pågangen i Rogaland?

– Ingenting tyder på at det er mer vold i samfunnet. Vi antar derfor at hjelpeapparatet i distriktet vårt er flinkere til å henvise folk videre. Vi jobber tett både med Nav, barnevernet og politiet, sier Velde Viste.

Også oljekrisen med tilhørende arbeidsledighet kan være en medvirkende årsak til den store pågangen, mener hun.

– Særlig gjelder dette for mennesker som i utgangspunktet er i en vanskelig livssituasjon. Mister man jobben i tillegg, kan det skjære seg fullstendig.

Belastende ferietid

Minoritetsskvinner utgjorde om lag 70 prosent av kvinnene som oppsøkte krisesenteret i fjor. Også kvinner med rusproblemer var en gjenganger. I snitt bodde kvinnene 21 dager på senteret.

– Mange opplever fysisk og psykisk vold fra enten nåværende eller tidligere ektefelle eller samboer. Alvorlighetsgraden varierer.

Antall menn som oppsøker dem har holdt seg stabilt de siste årene.

Mange i år også

Også hittil i år har mange kvinner og barn fått husly hos dem.

– Fortsetter utviklingen slik, kommer vi til å ligge på omtrent samme nivå som i fjor. Særlig mange er det som oppsøker oss nå i ferien. Av samlivsterapeuter vet vi at ferietid kan være belastende for mange forhold. Da tilbringer man mye tid sammen, og faste samtalepartnere som helsesøstre og psykologer har fri.

Verdsatt kompetanse

På landsbasis har det skjedd en kraftig økning i antall dagbrukere ved krisesentrene. 2.471 benyttet seg av dette tilbudet i fjor. Antall dagsbesøk lå på 10.832 brukere. Det er høyere enn alle foregående år, ifølge Bufdir.

Ved krisesenteret i Stavanger   opplevde de størst økning i nettopp antall dagbrukere. Tallet på brukere steg med nesten 70 prosent fra 2015 til 2016.

– Økningen i bruk av dagtilbudet er veldig positivt, og viser at kompetansen ved krisesentrene verdsettes, opplyste direktør i Bufdir, Mari Trommald, i en pressemelding tidligere i sommer.

Mer fra Dagsavisen