Stavanger

Regntungt besøk av Erna på Arneageren

Værgudene gjorde sitt for at statsminister Erna Solberg skulle føle seg hjemme under Stavanger-besøket.

– Det er jo bare et rykte at Bergen har så mye regn. Det er helt overlevbart på dette nivået, sier Solberg til RA kort tid før regnet faller tungt over en politikerpreget forsamling på Arneageren lørdag ettermiddag.

Men det var ikke været Solberg hadde kommet til Stavanger for å snakke om. Arneageren var første stopp denne valgkamplørdagen, før hun dro videre til Tomatfestivalen på Finnøy og Indian Multicultural Day i Sandnes.

Og da passet det ekstra greit at Rogaland Høyre nylig fikk 28,1 prosent i en måling gjort av Respons Analyse for Høyre.

– Vi står godt i Rogaland, det gjorde vi også i kommunevalget. Jeg tror det er en kombinasjon av gode politikere og at folk skjønner vårt budskap om at jobbene må skapes basert på verdiskapning framover.

LES OGSÅ: Borgerlig flertall – elendig måling for Ap

Tapte byene

For det er ikke lenger noen selvfølge at Høyre gjør det godt i landets største byer. Ved kommunevalget i 2015 mistet Høyre makten i både Oslo, Bergen og Tromsø. Heller ikke Trondheim, Sandnes eller Fredrikstad er Høyre-styrt.

– Vi har fortsatt Kristiansand og Drammen, men ja, vi gjorde et for dårlig kommunevalg. Når du sitter i regjering og gjør mange reformer, slik vi gjorde i begynnelsen, kan det bli uro rundt det, sier Solberg.

(Saken fortsetter under bildet)

Mange ville ha en bit av statsminister Erna Solberg (H) da hun besøkte Arneageren i Stavanger lørdag ettermiddag. Her er Egil Olsen (med Erna-genser) og Per Olav Hanssen i ferd med å forevige besøket med et bilde av seg selv med landets øverste leder. Til venstre står Bent Høie.

Nå tror hun imidlertid at folk begynner å se effektene av reformene.

– Vi leverer bedre tjenester, bygger nye veier billigere, fraværsgrensen virker, helsekøene går ned. Nå ser vi resultatene, det tror jeg er grunnen til at det svinger oppover på målingene.

LES OGSÅ: Lysbakken best i kaos-debatt

Nynazisme

Solberg kommer ikke utenom oljekrisen, og mener det er flere områder regjeringen gjerne skulle gjort mer på, blant annet innen helse og skole.

– Og vi må bruke mer penger på forsvarssikkerhet, fordi verden rundt oss har forandret seg.

Solberg nevner ikke bare jihadisme og muslimsk ekstremisme, men også fremveksten av nynazisme.

Temaet har blitt særlig aktualisert etter at en kvinne ble drept og 19 personer ble såret da en bil kjørte inn i en gruppe mennesker som protesterte mot en høyreekstrem demonstrasjon i Charlottesville i USA.

President Donald Trump har også høstet usedvanlig sterk kritikk i etterkant av hendelsen, etter at mange – også sentrale republikanere – mente han ikke tok sterk nok avstand fra nynazister og tilsvarende.

– Jeg synes Trump skulle ha vært mye, mye tydeligere enn det han har vært, sier Solberg.

LES OGSÅ: – Valgkamp er politikere på sitt verste

Nøkkelland

Hun mener det er helt rimelig med en diskusjon om nynazismens fremvekst og hvordan den skal bekjempes, også i USA.

– Dette er en del av de nye ekstremisttruslene, på samme måte som vi har diskutert jihadisme og og muslimske ekstremister i Norge og Europa. Nå er det nye temaet nynazisme, det burde Trump vært klar på, sier hun.

Solberg framholder at samarbeidet med USA er uforandret etter at Trump ble president.

– Vår sikkerhetspolitikk baserer seg på USA som land, ikke den enkelte president. Samarbeidet er godt og fordypet, og det kommer det til å være. Med den lange kysten vi har, er USA et nøkkelland å samarbeide tett med, sammen med den utviklingen vi har med Tyskland, sier statsministeren.

LES OGSÅ: Ung og grønn i oljefylket

Mer fra Dagsavisen