Nyheter

Reagerer på ny vurdering av kutt i skoletilbudet

Fylkeskommunen skal atter en gang vurdere å legge ned to av to VG1-klasser på Stavanger offshore tekniske skole. – Vi er svært lei oss for at dette igjen kommer opp, sier Helen Ravnanger.

Fylkeskommunen skal igjen ta stilling til forslaget om å kutte to klasser hos Stavanger offshore tekniske skole (SOTS). Som tidligere i år er det atter en gang snakk om å overføre de to klassene på VG1 TIP (Teknisk og industriell produksjon) fra SOTS til Godalen, for å få kabalen med studieplasser til å gå opp.

En eventuell overføring vil føre til nedleggelse av VG1 TIP på skolen.

Forrige gang saken ble behandlet, ble det enstemmig flertall for å beholde SOTS sine to klasser. Nå skal saken tas opp til ny vurdering i fylkestingmøtet 12. og 13. desember.

– Vi er svært lei oss for at dette igjen kommer opp, sier Helen Ravnanger, lærer og tillitsvalgt ved SOTS.

I fylkestingmøtet skal det også vurderes om VG2 tilbudene skal flyttes til Godalen ved en senere anledning.

LES OGSÅ: Frykter kutt i skoletilbudet

– Ikke logisk

Nå frykter Ravnanger at en eventuell nedleggelse av VG1 TIP vil føre til nedgang i søkertallene på VG2 tilbudene. Det vil bety en generell svekkelse av SOTS og de fagretningene skolen tilbyr på VG2, mener hun.

– Mange av våre elever fra videregående skole velger videre å ta Teknisk Fagskole hos oss, og dersom elevtallet vårt går ned og VG2 også blir flyttet, kan vi forvente at søkertallene til særlig petroleumsretningen ved Teknisk Fagskole også vil gå ned. For Rogaland vil det bety færre kvalifiserte fagfolk i olje- og gassindustrien og oljeservicebransjen i fremtiden.

I et innspill til Rogaland Fylkesting legger de tillitsvalgte på skolen fram argument om at SOTS er landets viktigste senter for utdanning av elever og studenter til Norges største eksportnæring, olje- og gassindustrien, og til landets nest viktigste eksportnæring, oljeservicebransjen.

– Stavanger er senter i Norge for olje- og gassindustrien og utdanningstilbudet ved SOTS er en viktig del. Etter år med tilbakegang øker nå aktiviteten i bransjen. Dette året tilbød industrien flere læreplasser enn det SOTS hadde av kvalifiserte elever. I denne situasjonen virker det ikke logisk å splitte opp det etablerte og anerkjente miljøet ved SOTS og flytte videregående skole ut, sier Ravnanger.

LES OGSÅ: Får beholde klassene

Gjennomføringsgrad på 100 prosent

En av de store utfordringene Regjeringen har pekt på i forhold til videregående utdanning handler om gjennomføringsgrad. I skoleåret 2015/16 på SOTS var det en gjennomføringsgrad på 100 prosent i VG1 TIP, opplyser Ravnanger. Med tanke på kostnader for den enkelte og for samfunnet, mener hun at det er klokt å beholde et skoletilbud som i en årrekke har vist utmerkede resultater.

– Og elevene våre trives svært godt. Det viser elevundersøkelser. Faktisk har vi vært på topp i Rogaland i en årrekke. Det er grunn til å tro at dette henger sammen med at elevene er del av et større miljø der framtidig læring og framtidsutsikter kommer tydelig fram i samspillet mellom videregående skole og fagskole, sier Ravnanger, som håper fylkeskommunen snur.

Vil utsette flytting

I motsetning til forrige gang saken var oppe til behandling, da politikerne gikk inn for å beholde SOTS sine to klasser, uttaler nå Ap-politiker i Fylkestinget, Simon Næsse, at Ap vil gå inn for en utsettelse av overføringen.

– Vi kommer til å utsette denne flyttingen frem til vi har fått revidert skolebruksplanen i mars, på Fylkestinget da, sier han.

Han kan imidlertid ikke uttale seg om de andre partiene falt for samme avgjørelse, eller om det kommer endringer i løpet av tirsdag eller onsdag.

Mer fra Dagsavisen