Nyheter

Reagerer på favorisering

Skaterne på Tasta har bruksrett på skateparken store deler av tiden. Sparkesykkelbrukere føler seg diskriminert, og ønsker å bli likestilt.

Bilde 1 av 2

Ved inngangen til Tasta skatepark står det at parken er forbeholdt skateaktivitet fra klokken 18.00–22.00 i hverdager, og 16.00–20.00 i helgene. Det synes ikke de som bruker parken til sparkesykling (scoot), BMX-sykkel og rulleskøyter (inlines) noe om.

– Det er diskriminerende. Det heter skatepark, men vi gjør jo det samme som dem, bare at vi har andre typer hjul under beina, sier styremedlem i Stavanger freestyle klubb, Linda Lie Andersen.

LES OGSÅ: – Skateparken på Tasta blir størst i Nord-Europa

Hun ønsker ikke å starte ordkrig verken med skateklubben eller kommunen, men sier Stavanger freestyle klubb ønsker å bli inkludert og likestilt på samme måte som skaterne.

– Jeg føler at alt som heter scoot blir greid under en kam, sier hun.

Lekeplass

– Det største problemet er ikke det man har under beina, men at parken blir brukt som lekeplass, legger Andersen til.

Hun forteller at det ofte er små barn i parken som kommer i veien for de eldre som skater.

– Da kan det fort oppstå skader, og det er det vi må jobbe sammen mot, sier Andersen.

LES OGSÅ: Kjemper for frihet i Tasta skatepark

Hun tror ikke aldersgrense er løsningen på problemet, med mindre regelen blir aldersgrense etter et visst klokkeslett på kvelden, fordi det vil bli for vanskelig å overholde.

– Vi må heller veilede barna, og få foreldrene til de yngste til å forstå at dette ikke er en lekeplass, sier Andersen.

Stavanger freestyle er for tiden i dialog med Stavanger kommune, og jobber aktivt med å øke medlemsmassen for å likestilles med skateboard.

Hans Eirik Hovland, far til en bruker av parken, har sendt klage til kommunen angående bruksretten.

– Det blir feil når store deler av brukerne blir stengt ute av parken, sier Hovland, og er enig i at de yngste barna er en utfordring.

LES OGSÅ: Våt glede i ny skatepark

– De små barna bør ikke være der alene. De bør trene andre plasser. Men vi trenger en mer rettferdig inndeling av bruken.

– Godt samarbeid

Stavanger skateklubb ønsker ikke å krangle, men å finne en løsning alle trives med.

– Vi er i dialog med kommunen, og prøver å få til et samarbeid og en god løsning for alle parter. Det er ikke til å komme vekk fra at anlegget er laget for skatere, men vi ønsker selvfølgelig også scootere velkommen, sier styreleder i Stavanger skateklubb, Stian Robberstad til RA.

Han påpeker også at hovedproblemet i parken ikke er scooterne i seg selv, men barna som bruker anlegget som lekeplass.

– Når byggetrinn to kommer på plass neste år, regner vi med at det blir bedre flyt der. Da blir det større plass, og kanskje vi kan få til delt bruk, sier Robberstad.

– Vi ønsker ikke å krangle, men å finne en løsning, og gå videre med godt samarbeid som hovedfokus, legger skatelederen til.

– Uhell tvang fram regulering

– Det er ikke diskriminering, men en regulering. Etter å ha holdt parken åpen i ett år, så vi i arbeidsutvalget til kommunalstyret for kultur og idrett oss nødt til å regulere bruken, på grunn av flere nestenuhell og unødvendige situasjoner, sier Annamaria Gutierrez (V), leder i kommunalstyret for kultur og idrett.

Hun mener det er viktig å huske på at skatemiljøet har kjempet i mange år for å få på plass et anlegg.

– Skatemiljøet i Stavanger dannet sin egen klubb for over 20 år siden, og de drev med dugnadsarbeid og bygde sine egne anlegg. Hadde det ikke vært for dem, hadde vi ikke hatt det anlegget som står på Tasta i dag, sier Gutierrez til RA.

Hun legger til at det er det Stavanger freestyle klubb også må gjøre.

– Vi er i dialog med dem, og vi har bedt dem om å organisere seg, lage retningslinjer for klubben og melde seg i Idrettsrådet. Vi holder på å revidere Fagplanen for idrett, og der vil det være mulig for dem å komme med innspill, sier Gutierrez.

Prøveprosjekt

I likhet med Andersen peker hun på at parken blir brukt som lekeplass av de yngste barna.

– Det er viktig å huske på at dette ikke er en lekeplass, men et idrettsanlegg, på lik linje med en fotball- eller håndballbane. For de aller minste finnes det gode nærmiljøanlegg de kan bruke fram til de blir store nok, sier hun.

Når det gjelder skiltet med tidsfordelingen, sier Gutierrez at det er et prøveprosjekt.

– Skiltbruken skal testes utover høsten, og så tar vi en evaluering. Vi har hatt møter med både Stavanger freestyle klubb og skateklubben, og vi håper å kunne samle begge klubbene rundt et bord for å finne en løsning begge miljøer kan respektere og akseptere, sier lederen av kommunalstyret.

Mer fra Dagsavisen