Nyheter

Ravner på Tasta

Nesten 50 personer har meldt seg som natteravner på Tasta. Målet er en tredobling i antall frivillige.

– Vi er ikke her for å leke politi, men for å være tilgjengelige og tilstede for ungdom dersom de trenger oss, sier Håvard Berakvam, leder for de reetablerte natteravnene på Tasta.

Etter mange år uten ravner, tok FAU ved Tastarustå skole initiativ til å diskutere en reetablering av tilbudet. Berakvam tok på seg jobben med å administrere og organisere ravnene, og sendte ut informasjonsbrev til skolene i bydelen.

– Allerede nå er det 45 frivillige som har meldt seg. Det er overveldende hvor fort det har spredt seg, sier Berakvam, og legger til at han håper tallet øker ytterligere.

– Det ideelle ville vært mellom 100 og 150 frivillige, slik at de kan gå patrulje én eller to ganger i året. Vi kan aldri bli for mange, sier Berakvam.

Positiv ungdom

Den eneste utfordringen ravnene har støtt på til nå, er tilliten fra de unge.

– Det har vært utfordrende for oss å få fram at vi ikke er her for å «ta noen», men at vi er her for å være en trygghet dersom noe skjer. Det er ungdom som er målgruppen, og da er det dumt hvis de springer når de ser oss, sier han.

De ble likevel godt mottatt da de hadde sin første «ravning» natt til 17. mai, og ungdommen har forblitt positive, ifølge Berakvam.

– De sa det føltes trygt og godt at vi var der. Vi har ikke mandat til å gjøre noe annet enn å være voksne mennesker som bryr oss, sier han.

LES OGSÅ: Bekymret for ungdomsmiljøet på Tasta

Ros fra politiet

Politistasjonssjef ved Stavanger politistasjon, Odd Tveit Jørgensen, synes det er supert at natteravnene har kommet tilbake til Tasta.

– Natteravnene er en meget bra ordning. Politiet har ikke anledning til å være over alt, og da er det flott at de kan være synlige ører og øyne, sier han.

I likhet med Berakvam påpeker Tveit Jørgensen at ravnene ikke har noen annen myndighet enn andre borgere.

– De snakker med ungdom, og viser at de er der. De er en hjelpende hånd, og jeg setter natteravnene veldig høyt, sier han til RA.

– Lite bråk

Tasta er verken bedre eller verre enn andre bydeler når det gjelder bråk blant ungdom, ifølge overbetjent Trond Atle Bjelland, som leder etterforskningsseksjonen.

– Jeg kan ikke si at noen områder i byen utmerker seg. Ungdommen er finslige, og vi har hatt lite bråk i senere tid, sier Bjelland til RA.

Politiet får av og til inn meldinger om ungdom som ikke oppfører seg, men Bjelland forteller at disse blir tatt hånd om så fort som mulig.

– Når natteravnene er ute har det en dempende virkning, og det virker som om de får kontakt med ungdommen. De unge er generelt veldig greie å ha med å gjøre, sier Bjelland.

Mer fra Dagsavisen