Debatt

Pengespillenes viktigste vinner

DEBATT: Den virkelige vinneren er frivilligheten i Norge – og takket være den nye pengespillmeldingen vil frivillighetens gevinster øke.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Kårstein Eidem Løvaas, Forbrukerpolitisk talsperson i Høyre

Det er en god vår for frivillige foreninger og lag over hele Norge. Stortinget, med Høyre i spissen, har nemlig vedtatt en pengespillmelding som gjør at frivillighetens inntekter øker.

Frivilligheten har en viktig rolle i det norske samfunnet. Frivillige utgjør en enorm ressurs innen både redningsarbeid og mange andre områder som gjør livet bedre for veldig mange mennesker.

Inntekter fra pengespill har lenge vært en del av inntektene for det frivillige Norge. Før reglene for spilleautomater ble strammet inn i 2007, var det mange som spilte bort store beløp på disse maskinene. Selv om inntektene gikk til en god sak, kunne vi ikke lenger la spilleavhengige få lagt økonomien sin i grus på den lokale kiosken. Samtidig var det viktig å sikre de organisasjonene som hadde hatt store spilleinntekter anledning til å finne andre inntektskilder. Derfor ble enkelte organisasjoner gitt en fast andel av Norsk Tippings overskudd.

I Norge er det mange hundre frivillige organisasjoner. Mange av disse nyter godt av midler fra den såkalte «grasrotandelen», der den enkelte spiller selv bestemmer hvilket formål man vil støtte. Det kan være alt fra Nøtterøy Håndball (72.103 kroner i 2016), Sykehusklovnene, og Sporveismuseet i Oslo – spennvidden er stor. Det alle foreningene har til felles er at inntekten kommer godt med i det frivillige arbeidet de gjør.

For å styrke grasrotordningen øker vi andelen fra dagens fem til syv prosent. Når vi vet at det i 2016 ble utbetalt over 448 millioner kroner gjennom grasrotandelen, vil økningen fra fem til syv prosent bety en solid økning for lag og foreninger over hele landet.

18 prosent av Norsk Tippings overskudd skal fordeles blant samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner. For oss i Høyre har det vært viktig å finne en bedre og mer rettferdig modell for fordeling av disse pengene enn slik det er i dag. Derfor er det gledelig at et stort antall organisasjoner ønsker denne endringen velkommen – selv om de organisasjonene som fram til i dag har hatt monopol på denne prosenten av overskuddet fra Norsk Tipping, naturlig nok ikke er like fornøyde.

Pengespill er et tveegget sverd. Selv om vi i dag kan glede oss over at frivilligheten i årene framover vil nyte godt av hundrevis av millioner fra Norsk Tipping, skal vi ikke glemme at det fortsatt er mange som sliter med spilleavhengighet. Den nye meldingen sørger derfor for at vi også i framtiden skal ha en ansvarlig pengespillpolitikk. Dette betyr ansvarlige spill gjennom en godt regulert aktør – og der inntektene i stor grad havner hos norsk frivillighet og idrett heller enn hos internasjonale spillselskaper.

Mange spiller selvfølgelig for spenningens skyld – for å vinne. Men den virkelige vinneren er frivilligheten i Norge – og takket være den nye pengespillmeldingen vil frivillighetens gevinster øke.

Mer fra: Debatt