Nyheter

Pelsdyraktivister for retten igjen

Fire dyrevernsaktivister risikerer å betale om lag 200.000 kroner dersom de taper ankesaken fra pelsdyrnæringen som startet i dag.

– Uansett utfall av saken kommer vi ikke til å stoppe arbeidet i å avdekke og varsle om dyremishandling i pelsdyrnæringen, sier Rune Ellefsen til RA.

Han er én av fire tiltalte pelsdyraktivister fra Nettverk for dyrs frihet som i dag stiller i Gulating lagmannsrett i Stavanger.

Saken, som pågår over to dager, var først oppe i Jæren tingrett i mars 2016.

Aktivistene sto da tiltalt for å ha brutt seg inn på en minkfarm på Figgjo i Sandnes natt til 19. juni 2013. Aktivistene ble stoppet av naboer og deretter pågrepet av politiet

Minkbonden Lodve Haaland, leder i Rogaland og Hordaland pelsdyralslag, fremmet et krav på 255 000 kroner for innbruddet.

LES OGSÅ: 74 mink avlivet på pelsfarm i Rogaland

Omfattende og arbeidskrevende

– Når uvedkommende har vært på gården, er bonden pålagt å gjennomføre omfattende og arbeidskrevende undersøkelser for å sikre at dyrene ikke er smittet av plasmacytose. Utbrudd av plasmacytose vil medføre at bonden må avlive hele eller deler av besetningen og sanere gården, sa Guri Wormdahl, kommunikasjonssjef i Norges Pelsdyralslag til NRK Rogaland den gang.

De ønsker ikke å komme med en ny uttalelse om saken før rettsforhandlingene i lagmannsretten er over, opplyser hun til RA.

DEBATT: Dyrepoliti - for hvem? 

Slapp å betale 

Pelsdyraktivistene ble i mars dømt til betinget fengsel i 30 dager med en utsettelse på to år, men slapp å betale erstatning til bonden. Siden har minkbonden anket frifinnelsen fra erstatningskravet. Kravet er som sist, men denne gangen med moms fratrukket, og beløper seg dermed på litt over 200.000 kroner, ifølge ankepartens advokat, Christian Flemmen Johansen.

– Det ligger ingen gevinst i dette beløpet for klienten min. Når man er utsatt for innbrudd vil man gjerne få gjenopprettet skaden som innbruddet forårsaket. I dette tilfellet var det nødvendig å gjennomføre en undersøkelse for å forsikre seg om at dyrenes helse var ivaretatt, sier Flemmen Johansen til RA.

Det nye kravet mener den tiltalte pelsdyraktivisten Rune Ellefsen er urimelig.

– Vi er litt overrasket over at pelsdyrnæringen anket søksmålet videre. Kravet de har fremmet er fullt av hull, mangler og tvilsomme utregninger. Vi regner med at lagmannsretten vil se dette og ikke gi dem medhold, sier han.

Fortsetter arbeidet

– Hva slags konsekvenser får det for dere om dere taper saken?

– Uansett utfall kommer vi ikke til å stoppe arbeidet vårt. Men hvis pelsdyrnæringen vinner frem, så vil de garantert gjøre det samme hver gang noen er inne i en minkfarm og dokumenterer lovbrudd. Samtidig har vi mottatt mange støtteerklæringer hvor flere sier at de vil støtte oss økonomisk dersom vi får bøter, sier Ellefsen

Nettverk for dyrs frihet arrangerte en innsamlingsaksjon tidligere i år hvor de samlet inn penger som dekker alle utgiftene til advokat og andre forberedelser til saken i lagmannsretten.

LES OGSÅ: Dyrebeskyttelsen aksjonerte på Storhaug

Aksjonerte

Før og under ankesaken i dag aksjonerte flere dyrevernsaktivister, utenfor Stavanger Tinghus. Under bannere som «Et liv i bur, er et liv i tortur» ønsket de å vise solidaritet med de tiltalte.

– Vi mener arbeidet pelsvarslerne gjør er viktig for demokratiet. De viser frem den andre siden av pelsindustrien som pelsdyrindustrien selv ikke ønsker å vise frem, selvfølgelig fordi de skal selge et produkt, hevder Sabina Huanca Johansen, frivillighetskoordinator for dyrevernorganisasjonen NOAH i Stavanger.

– Men er det riktig å begå innbrudd som i kampen for dyrs rettigheter?

– I NOAH benytter vi oss ikke av slike metoder, og det er diskutabelt om det er riktig av Nettverk for dyrs frihet å gjøre dette. Samtidig synes vi det er viktig å se på hva de har funnet gjennom slike fremgangsmåter.

Pelsdyraktivistene i Nettverk for dyrs frihet påstår blant annet at de har avslørt dyremishandling og lovbrudd ved å dokumentere forholdene på over 200 pelsfarmer.

LES OGSÅ: Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren i økonomisk krise

Mer fra Dagsavisen