Nyheter

På jakt i bokskogen

«Den visuelle vendingen» er tema på årets konferanse. I «skogen» på Sølvberget jaktet barnehagebarna på bokkarakteren Äskil.

Bilde 1 av 4

– Jeg pleier ikke være så mye ute i skogen. Det var kjekt å spille skogslyder og lete etter Äskil, sier Elena (5) og Hermine (6).

Under Nordisk barnebokkonferanse har de svenske forfatterne og illustratørene bak boken «Äskil äter träd», Åsa Lind og Per Gustavsson, tatt med seg en mobil skog. I skogen kan man utforske ulike skoger med å krype gjennom de mange hullene og jakte på Äskil på illustrasjonene i skogen.

– Det er gøy å se hvordan barna fantaserer og hvordan de tolker de ulike skogene de besøker, sier Per Gustavsson til RA.

Leker med ord og bilder

– Vi leker med ord og bilder. Barna lever seg veldig inn i utstillingen, legger Åsa Lind.

– Barna kan krype gjennom hullene og utforske ulike typer skoger – også underskogen, som er litt skummel. Barna lever seg veldig inn i det hele. Det var en jente som snudde seg rundt og spurte «jeg kommer tilbake igjen, sant?» før hun skulle krype inn til underskogen, supplerer Gustavsson.

Mandag var barn fra Solvang barnehage i Stavanger på besøk.

– Vi er en barnehage som lærer gjennom estetiske fag, så dette var midt i vår gate, sier Liv Skaaren, pedagogisk leder.

Det er mye som skjer under Nordisk barnebokkonferanse, som startet i går og varer til og med onsdag.

– Det er en faglig konferanse, med 300 deltakere fra hele Norden – inkludert Grønland, forteller prosjektleder Siri Odfjell Risdal.

I tillegg til 300 deltakere som i det daglige jobber med barn og ungdom, kommer det nærmere hundre forfattere, illustratørene og foredragsholdere.

Fram til slutten av onsdagen vil dagene være fylt med foredrag og faglig påfyll – på Sølvberget på Stavanger bibliotek samt ute på de bibliotekene rundt i distriktet.

– I tillegg vil det være debattpanel som avslutter hver dag, sier Odfjell Risdal.

Økt bildebruk

Tema er «Den visuelle vendingen».

– Bruken av bilder i barnebøker har økt. Hvordan påvirker litteraturen for barn og unge er det vi skal finne ut i løpet av konferansen, forklarer Odfjell Risdal.

Blant de 30 mest utlånte bøkene ved Stavanger bibliotek var det bare to som var tradisjonelle tekstbøker.

– Barn har ofte større visuell kompetanse enn voksne, sier Odfjell Risdal.

Opprinnelig var det Rogaland fylkesbibliotek som avholdt konferansen, annethvert år fra 1995 til 2011. Da det i 2011 ble avviklet, plukket Sølvberget og Stavanger bibliotek opp tråden.

Mer fra Dagsavisen