Nyheter

Optimisme blant jobbsøkere

Oljeprisen stiger, ledighetstallene flater ut og boligmarkedet begynner å normalisere seg. Er bunnen nådd?

Dag Helge Trodahl har vært arbeidsledig siden 1. september i fjor, og er en av de frivillige på Mulighetsterminalen – en arena for jobbsøkere. I går sørget han for at kaffen var klar da UiS-ansatte fortalte arbeidsledige hvilke studiemuligheter de har. Også Nav-direktør Truls Nordahl var innom for å oppsummere status for det første halvåret av 2016.

Optimist av natur

Trodahl har sett at regionen preges av en større optimisme.

LES OGSÅ: – Jo da, vi skal skape 10.000 arbeidsplasser

– Selv er jeg optimist av natur, kanskje litt naivt optimistisk til tider, men da gjør du det enklere for deg selv, sier Trodahl. Ettersom han har tatt en sluttpakke, har han fremdeles en viss grad av frihet.

– Jeg tror en del er redde for at eks-oljearbeidere skal gå rett tilbake til oljå så fort vi får sjansen. Det er ikke tilfelle. Hvis jeg hadde hatt valget mellom en jobb i oljå og kommunen, hadde jeg helt klart valgt kommunen, sier han.

Også Elisabeth Døskeland er frivillig på Mulighetsterminalen. Også hun tror at itng vil snu snart.

– Nå har jeg ikke så mye greie på analyser og økonomi, men det virker som om bunnen er nådd. Som jobbsøker kommer du ingen vei hvis du ikke står på og søker på det som er av jobber, mener hun.

Forsiktig Nav-direktør

Direktør i Nav Rogaland, Truls Nordahl, var invitert til Mulighetsterminalen for å gi jobbsøkerne et bilde av hvordan markedet er i dag. I et intervju med Geir Arne Selvær kom spørsmålet som mange stiller seg: Er ting i ferd med å snu?

LES OGSÅ: Vil fortsette «solskinnshistorien» ut over 2016

– Jeg er litt bekymret over uttrykket «nå snur det». Ikke tenk at «nå snur det, så nå kan vi slappe av». Det er ingen «quick fix» på dette.

– Men det har i det minste stoppet opp litt. Antall ledige stillinger begynner så vidt å stige, for eksempel i industrien, sier Nordahl.

Han legger til at bildet blir tydeligere når halvårstallene er klare i starten av juli.

Oppfordringen til jobbsøkerne var likevel den samme som før:

– Ta nesten en hvilken som helst jobb som et første trinn. Det er mye enklere å søke neste jobb hvis du allerede er i arbeid. Det er krevende å finne drømmejobben, sier Nordahl.

104 uker

En annen utfordring som rykker stadig nærmere for enkelte, er at dagpengene tar slutt. Det er snart to år siden krisen startet. Dagpengeretten opphører etter 104 uker.

LES OGSÅ: – Vi flytter gjerne til Hedmarken

– Det er nok noen som fortrenger det. Det er viktig å få realitetene på plass. Nav kommer til å bidra med veiledning til denne gruppen.

Tror bunnen er nådd

Optimistiske bedriftsledere, store investeringer på Nord-Jæren og økt oljepris. Roy Steffensen ser lyst på framtiden.

LES OGSÅ: Ullern-elever på studietur til «kriseregionen»

Bedriftsbarometeret til Næringsforeningen i Stavanger-regionen viser at antall bedriftsledere som tror på flere ansatte, økt omsetning og bedre lønnsomhet er økende.

– Det er veldig godt nytt. Når man samtidig tar med tiltakspakken til Sørvestlandet, de store investeringene som skal gjøres på Nord-Jæren framover og drahjelpen av stigende oljepris, håper og tror jeg at bunnen er nådd, sier Steffensen (Frp).

Han nevner byggeprosjekter i fleng; SR Banks nye lokaler i Bjergsted, nytt Ikea, nytt rådhus i Sandnes – i tillegg til samferdselsprosjekter som Rogfast og bussveien.

– I kommunene på Nord-Jæren ser vi investeringer for 50–70 milliarder kroner framover. Nå er det mye som skjer i regionen, det lover godt.

Steffensen vil likevel ikke være for bombastisk.

– Det er farlig å tro at nedgangstiden er helt over. På landsbasis vil det nok ta litt lengre tid før det normaliserer seg.

– Forverringen har stoppet

Sjeføkonom Øystein Dørum heller ørlite kaldt vann i årene på de største optimistene.

LES OGSÅ: Snart flest ledige siden 72

– Det er to måter å se det på. Først og fremst er det riktig å si at forverringen har stoppet opp. De mest akutte kostnadsbesparelsene er foretatt, dermed er mye gjort. Men på den annen side er ikke fallet i oljeinvesteringer over. Etterspørselen kommer til å falle ytterligere. Det samme gjør aktiviteten i leverandørindustrien, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB Markets.

Ifølge Dørum fungerer Vestlandet som en støtdemper for resten av landet.

– Oljebremsen treffer bare dere. Noe av effekten av det, er at det går tålig greit i resten av landet, sier Dørum og legger til:

– Men jeg vil være veldig varsom med å si at det har snudd. Man kan heller si at det verste sjokket nå er over.

– Vanskelig å bytte bransje

Kurt Harald Aase vil gjøre arbeidsgivere mer bevisst på hvilken kompetanse folk besitter.

LES OGSÅ: Oljeprisen verst for Putin

Aase er daglig leder i firmaet Realkompetanse AS som jobber med kompetanseoverføring mellom ulike bransjer. Han var innom Mulighetsterminalen i går for å gi arbeidssøkere gode råd.

– Oljeprisfallet og virkningen er forhåpentligvis kortsiktig, men norsk arbeidsliv har uansett stort behov for omstilling.

– Det er for vanskelig for folk å bytte bransje. Vi prøver å skape bevissthet rundt hva slags kompetanse folk besitter, og hvordan arbeidsgivere kan nyttiggjøre seg av det, sier han.

LES OGSÅ: – Nei, Stavanger er ikke Detroit

Mer fra Dagsavisen