Nyheter

Ønsker kvalitet

Kjartan Skjelde savner en klassifisering av kjøtt, og roser Prima Jærens arbeid med kvalitetsstyrking av produktene.

Stavanger-kokk Kjartan Skjelde mener det er mye som kan gjøres med norsk kjøttproduksjon.

– Kvaliteten på norsk kjøtt er fremdeles litt bingo. Problemet er at det er dårlig klassifisering. Både okse, ku og kvige går under kategorien storfe, men de skaper ulike produkter, sier Skjelde.

Han mener kjøttet burde blitt merket bedre i butikken, med ase, hvor dyret kommer fra og om det er ku eller okse.

– Klassifisering er ekstremt viktig, for det er med på å underbygge at kvaliteten er sikret, sier Skjelde.

50 millioner kroner

Å klassifisere kjøtt er noe Prima Jæren har brukt mye tid og penger på gjennom sitt Angus-prosjekt. 50 millioner kroner har gått med til prosjektet, for å bygge Angus-kjøttet som norsk kvalitetskjøtt.

– Angus er en kjøttferase som avles fram for å spises. Det er den rasen som gir best kjøttkvalitet, og som brukes over store deler av verden, sier Anders Hellegaard, produktutvikler i Prima Jæren.

– Angus er i tillegg en rase med en positiv effekt på gårdsbruket. Den holder naturlandskapet nede og den omdanner nesten alt den spiser til godt kvalitetskjøtt. Jeg vil ikke si den har en miljøeffekt, men den skader mindre og har noe positivt å bidra med, sier Hellegaard, og forteller at de på lørdag samler 200 av sine kjøttprodusenter for å snakke om kvalitet og bærekraftighet.

– Jeg heier på prosjektet til Prima Jæren, for de er i gang med å skape en klassifikasjon som sikrer oss ren kvalitet, sier Skjelde, som også skal delta på seminaret på lørdag.

Hellegaard forteller at de stort sett har tilgang på norsk Angus hele året.

– Noe må importeres, men vi har klare regler på hva de skal spise, hvordan dyret fostres opp, alderen og dyrevelferd, sier Hellegaard.

– Det koster mer med høye krav, men hvis vi ikke tar den kostnaden nå ender vi opp med billigere og billigere og dårligere og dårligere storfekjøtt, legger han til.

Mer bevisste

Han håper forbrukerne etter hvert vil bli mer kvalitetsbevisste når det kommer til kjøtt, og de har derfor startet et samarbeid med Meny for å øke bevisstheten.

– Til jul leverte vi nesten 300 tonn kvalitetsribbe til 170 kroner kiloen, så ting er i ferd med å endre seg. Vi er opptatt av å gjøre dette på best mulig måte, slik at forbrukerne vet at det kjøttet de kjøper fra oss holder samme kvalitet hver eneste gang, sier Hellegaard.

Han forteller at de sikrer kvaliteten blant annet ved å plukke de dyrene som er klare til slakt, og vente med resten til de er klare. Dette koster mer, noe som også er grunnen til at kvalitetskjøtt koster mer, ifølge Hellegaard.

– Vi vet at jevnt høy kvalitet gir betalingsvilje, sier Hellegaard.

Mer fra Dagsavisen