Nyheter

Ønsker eiendomsskatt i Sandnes

På grunn av sviktende økonomi ønsker rådmann Bodil Sivertsen å innføre eiendomsskatt i Sandnes. – Eiendomsskatt er som dop for kommuneøkonomien, sier Pål Morten Borgli (Frp).

– Den økonomiske situasjonen i Sandnes er så krevende at vi har stort behov for å øke inntektene. Det mest nærliggende vil derfor være å innføre eiendomsskatt på verk, bruk og næringseiendom, sier rådmann i Sandnes, Bodil Sivertsen, som la fram budsjettforslag for 2017 til 2020 onsdag formiddag.

Sviktende skatteinntekter som et resultat av økt arbeidsledighet er noe av bakgrunnen for rådmannens forslag. Rådmannen anslår at eiendomsskatt kan gi minimum 30 millioner kroner ekstra i årlige inntekter. Dersom kommunen slår seg sammen med Forsand, vil det bety ytterligere 44 millioner kroner.

– Om det blir stående etter bystyrets behandling gjenstår å se. Men eiendomsskatt er en av de få mulighetene vi har, sier Sivertsen.

Vanedannende medisin

– Det er ikke en overraskelse at rådmannen ønsker større inntekter og ser seg blind på mulighetene, og derfor prøver seg på eiendomsskatt, sier varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) til RA, som mener det er feil medisin, tatt i betraktning hvilken situasjon de lokale bedriftene er i.

– Hvis du begynner å bruke eiendomsskatt som et verktøy, så utvikler det seg etter hvert også til å gjelde boliger og hytter, og prosentene og promillene øker, sier Borgli, som sammenligner eiendomsskatten med et dop, og sier det er et unødvendig verktøy for kommunen.

– Det er dop i økonomien, fordi det er en vanedannende medisin som etter hvert slutter å virke, og som er vanskelig å venne seg av med. Vi har gått til valg på at vi ikke skal ha eiendomsskatt, så her må vi finne en annen løsning, sier Borgli.

Tøffe valg

Thor Magne Seland (H), er positiv til eiendomsskatt, men frykter for videre kutt i skolen.

– Min største bekymring er at vi kutter i skole og i tidlig innsats for barn og unge, for her har vi allerede vedtatt kutt, sier Seland.

På bakgrunn av lav befolkningsvekst, foreslår rådmannen å utsette en rekke investeringsprosjekter. Blant annet utsettes bygging av Bogafjell ungdomsskole, Skaarlia skole, Hana skole og Asperholen barnehage skal rives i 2017. Samtidig satses det på større investeringsprosjekter, som nytt rådhus, nye Ruten og ny brannstasjon.

– For meg er det viktig å skjerme barn og unge. Hvis de ikke får en god start, hvordan skal de klare å ta over denne gjeldsforpliktelsen som vi bygger opp til, spør Seland, som viser til rådmannens tall om at gjeld per innbygger vil øke kraftig i løpet av neste fireårsperiode.

– Vi er en ung befolkning med mange muligheter, men for å kunne realisere mulighetene våre blir vi nødt til å ta noen tøffe valg, sier Seland.

Mer fra Dagsavisen