Nyheter

Økt vold i Stavanger fengsel

Ansatte mener kriminalomsorgen vakler på lave budsjetter.

Av: Ingunn Walderhaug

Flere ansatte i kriminalomsorgen rundt om i landet har den siste tiden ytrer bekymring for et økt volds- og trusselbilde i norske fengsler. De mener at effektiviseringen i fengseslsystemet fører til dårligere tilbud for de innsatte.

Samtidig frykter de ytterligere nedbemanning, når regjeringen foreslår ytterligere kutt i statsbudsjettet for 2018.

LES OGSÅ: Regjeringen vil la flere sone med fotlenke

0 til 39 tilfeller på to år

– Vi har også merket en økt volds- og trusselsituasjon her, sier leder i Norsk fengsels- og friomsorgsforbund ved Stavanger fengsel, Øystein Førde.

I 2015 var det ingen tilfeller av vold- og trusselsituasjoner ved Stavanger fengsel, ifølge Førde. I 2016 økte det til 11 situasjoner. Mens så lang i år har det vært hele 39 situasjoner.

– Bare i løpet av forrige uke hadde vi to trusselhendelser mot tjenestemenn, to innsatte som har prøvd å henge seg og tre eller fire innsatte på sikkerhetsceller eller reimseng, forteller Hege Eriksen, nestleder i Norsk fengsels- og friomsrogforbund ved Stavanger fengsel.

– Det er flere psykisk syke i fengselet. Flere og flere går over på elektronisk soning, flere blir satt inn på lavere sikkerhet. Det er de tyngste som er igjen i lukkede fengsler, forklarer Førde.

LES OGSÅ: Fengselsansatte har slått alarm i årevis. Så skjedde det de fryktet.

– Det blir en form for falsk bokføring

De beskriver en situasjon der rusmestringsenheten ved fengselet er uten innhold, der sysselsetting er å gå på biblioteket og der dokumentasjon av aktivisering av de ansatte oppleves som å jukse med tallene.

Siden regjeringen innførte en avbyråkratiserings- og effektivitetsreform (ABE-reformen), har kriminalomsorgen jobbet ut fra en målsetting på 90 prosent heltidsaktivisering av innsatte. Eriksen og Førde mener at dette fører til at all form for aktivitet blir bokført som sysselsetting.

– Det blir egentlig en form for falsk bokføring, sier Eriksen.

Dette, sammen med økt vold, gjør dem svært bekymret.

Førde og Eriksen skulle gjerne ha sett at budsjettet var tilpasset en endret situasjon i fengselet. I stedet har regjeringen med sine samarbeidspartnere foreslått et regionalt kutt på 18 millioner kroner. Førde og Eriksen frykter at dette vil føre til nedbemanning i Stavanger fengsel.

– De må svare for hvilke oppgaver vi ikke skal gjøre, for vi kan ikke klare alt. Vi kan egentlig ikke miste noen og fortsatt gjøre jobben på en forsvarlig måte, hevder Øystein Førde.

LES OGSÅ: Vil ha bevæpnet politi på Sola

Justisministeren: Færre innsatte burde gi de ansatte mer tid

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen svarer til RA onsdag ettermiddag at det ikke er noe som tyder på redusert aktivisering etter at reformen ble innført. Han mener også at målsettingen om 90 prosent heltidsaktivitet burde øke kvaliteten på tilbudet som gis.

– Jeg har forståelse for at avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen oppfattes utfordrende for kriminalomsorgen. Men reformen fører med seg liten endring i antall ansatte som jobber direkte med innsatte, sier statsråden.

Han understreker at vold og trusler i fengselene aldri er akseptabelt og at han tar det på alvor.
Likevel mener han ikke at det er noe som tyder på at volden i norske fengsler har økt fra 2016 til 2017.

– Det er for tiden et lavere belegg i fengslene sammenlignet med de siste årene. Dette gir kriminalomsorgen en økt fleksibilitet som kan bidra til å styrke innholdet i soningen og arbeidsmiljøet for de ansatte i fengslene. Lavere belegg bør også gi grunnlag for bedre tid til å jobbe med de innsatte og kan virke dempende når det gjelder vold og trusler.

LES OGSÅ: Fengselsbetjenten ble knivstukket. Vold og trusler øker i Oslo fengsel.

Skal kartlegge ressursene i kriminalomsorgen

Nå har justisdepartementet iverksatt en analyse for å kartlegge den samlede ressurssituasjonen i kriminalomsorgen.

– Utredningen, som også vil inkludere regioner og direktorat, forventes å foreligge i januar, forteller Amundsen.

Han mener at regjeringen har gjort mye for å styrke kriminalomsorgen og trekker fram tiltak for rusbehandling i fengselet, fengselshelsetjenesten, samt oppfølging av innsatte med psykiske lidelser og/eller rusproblemer.

LES OGSÅ: Ber Amundsen se bak murene

Mer fra Dagsavisen