Nyheter

Øko til folket

Ved hjelp av 40 matarrangementer har Økouka som mål å skape interesse for, og økt oppmerksomhet rundt økologisk mat.

– Økouka er en prioritering for oss. Vi synes det er et kjempebra tiltak, så derfor velger vi å være med igjen, sier May Tone Johnsen i Eimealt.

Økouka i Rogaland arrangeres for tredje gang i år. Flere lokale aktører i fylket går sammen og arrangerer kurs, foredrag og debatter for å løfte norsk økologisk mat og bevisstgjøre forbrukerne. 

Eimealt produserer fermentert mat og brygger kombucha. De deltar på Økouka for andre gang, og i dag holder de introduksjonskurs i fermentering i sine lokaler i Ryfylkegata.

LES OGSÅ: Her går det i fermentering og lokal produksjon

– På kurset får deltakerne lage sin egen sauerkraut og kombucha. Siden oppstarten i 2014 har vi merket at fermentering blir mer og mer populært, sier Johnsen, som forteller at kveldens kurs er utsolgt, og at de derfor setter opp nytt kurs i oktober.

Nærere forhold

Hun håper Økouka og kursene i forbindelse med den kan skape et bedre forhold mellom forbruker og produkter.

– Jeg håper folk kan få et nærere forhold til produktene og råvarene som skaper sluttproduktet. Det har blitt litt fremmedgjort, så vi håper Økouka og kurset vårt kan vise hele bildet av produksjonen, sier hun.

LES OGSÅ: Glad veggismat

Alexander Rügert-Raustein er prosjektleder for Økouka i Rogaland, og han synes også det er viktig med tettere bånd mellom forbruker og produkt.

– Jeg tror folk kjenner på at de har fjernet seg litt fra hvor ting kommer fra og hvordan produkter blir til, sier han.

«Uten gift og juks»

Økouka arrangeres 14 steder i landet denne uken, og i Rogaland er det cirka 40 arrangementer i Rogaland i løpet av uken. Det er en dobling fra startåret i 2015, ifølge Rügert-Raustein.

– Økouka handler om bevisstgjøring og å bruke mat «uten gift og juks». Men for meg med bakgrunn som økobonde, handler det også om å leve en bærekraftig livsstil, sier Rügert-Raustein.

– Vi er av den oppfatning av at økologi bør spille en større rolle i hvordan vi lever våre liv, og det er derfor vi ønsker å løfte det fram, legger han til.

Mer fra Dagsavisen