Stavanger

Næringslivet vs. politikere

Stortingskandidatene møtte næringslivet til dyst i Stavanger.

Hvordan vil stortingskandidatene jobbe for næringslivet i regionen vår etter valget i høst? Og hvilke utfordringer mener næringslivet de folkevalgte må ta tak i?

Dette er spørsmål Næringsforeningene i Stavanger-regionen har utfordret lokale stortingskandidater til å svare på nå i Rosenkildehuset.

Disse politikerne vil på ulike måter fri til næringslivet: Siri Meling (H), Eirin Sund (Ap), Rune Kloster Tvedt (SV), Iselin Nybø (V), Olaug Bollestad (Krf), Roy Steffensen (Frp) og Geir Pollestad (Sp).

Flere sentrale næringslivsledere i regionen er til stede på møtet, og det blir rundt 75 deltakere totalt.

Ønsker nye kommunegrenser

Administrerende direktør Harald Minge i Næringsforeningen dro opp en rekke punkter i sin innledning.

Han minnet om at halvparten av bedriftene i en undersøkelse rapporterer om vansker med å rekruttere fagarbeidere og akademikere. 62 prosent av bedriftene taper penger på å stå i kø.

Hele 94 prosent av bedriftene ønsker en ny kommunestruktur, mens 66-67 prosent ønsker en mer forutsigbar politikk, bedre infrastruktur og et endret kollektivtilbud

- Vi har gitt Nasjonal transportplan (NTP) terningkast minus fem. Får dere til Transportkorridor Vest kryper dere opp mot sekseren, sa Minge.

- Det som er viktig nå, er at det ikke kommer forsinkelser i den videre prosessen. I tillegg må dere politikere se på hva som utløser storbymillioner, og sørge for at dette skal skje, fortsatte han.

Studentboliger, avklaring om kapitalkrav for bankene, redusert innsigelsesinstitutt fra dagens 22, enklere arbeidsinnvandring og redningsdirektør til Sola var noen av sakene Minge utfordret politikerne på.

Ber om patriotisme og samarbeid

Olaug Bollestad (KrF) tok fatt i viktigheten av å satse på Universitetet i Stavanger (UiS), nye studentboliger og nytt sykehus i sitt åpningsinnlegg.

- Det handler også om å være representanter for regionen. Jeg oppfordrer dere til å spille regionen gode på tvers av partiene. For vi skal kjempe mot Østlandet som også har en finger med i spillet. Derfor er kompetanse, omdømme, boligarealer og kollektivløsninger viktig, sa hun.

- Bygg boliger kjappere

Siri Meling (H) innledet med å si at det er fantastisk å få representere Stavanger-regionen på Stortinget. Hun tok til orde for sterkere lokal representasjon i statlige styrer, råd og utvalg.

- Mulighetene ligger først og fremst innen energi, i tillegg til fiske, havbruk, landbruk og annen industri. Vi er privilegerte, sa Meling.

Hun trakk fram samferdsel som et viktig punkt.

- Høyre er opptatt av samferdsel og av å legge til rette for bilisme, men også kollektivtrafikk. Og med gode kompromisser i Stortinget, kan vi nok bevege oss opp mot terningkast seks for NTP, sa hun.

Som mange andre tok hun til orde for kjappere boligbygging.

- Vi må øke tempoet i boligbyggingen. 22 innsigelsesinstitutter er da krevende. Vi har foreslått en rekke grep for en mer effektiv boligbygging.

- Sats på gründere

Iselin Nybø (V) debuterte i Næringsforeningens lokaler fredag. Hun minnet om at det er en tid etter oljen.

- Etter funnet av Johan Sverdrup, så har alle snakket å slutte om hva vi skal gjøre etter oljen. Vi må sørge for å fortsette veksten når oljen ikke lenger bærer oss. Da må vi satse på gründere og gode ideer. Vi som politikere, må tilrettelegge for det, sa Nybø.

Hun snakket også samferdsel.

- Veksten i trafikken må tas kollektivt, på sykkel eller med gang. Staten må gå inn og tilrettelegge for bedre infrastruktur for kollektivtrafikk, sier Nybø.

Bussbane?

Geir Pollestad (Sp) innledet med at jordvernpolitikken må være så krystallklar at det ikke oppstår omkamper i tide og utide.

- Transport er avgjørende for regionen vår, sier statssekretæren, som minnet om at Bergen og Trondheim har fått politisk behandlet sine samferdselspakker nasjonalt denne uken.

- Vi har valgt bybane, nei, unnskyld, vi har valg bussbane. Og en omkamp er galskap. Det vil jeg stå opp mot, fortsatte Pollestad, som dermed har lansert det nye begrepet bussbane.

- Jeg registrerer også at kommunesammenslåing er løsningen på alt. Samtidig ser jeg at kun 94 prosent ønsker kommunesammenslåing. Jeg trenger kun seks prosent for å få ett mandat på Stortinget, sa han, og høstet mye latter for dette poenget.

- Jeg mener spørsmålet er hva vi skal leve av MENS vi er en olje- og gassnasjon. Her er UiS svært viktig. Matfylket er også et viktig ben å stå på. Vi må utvikle oss videre samtidig som vi er en olje- og gassnasjon.

Rogfast-grep

Roy Steffensen (Frp) utfordret politikerne på å gripe mulighetene som oppstår i Rogfast-prosjektet. Med riktig tilrettelegging og satsing på bolig og transport, vil det bli mer aktuelt for folk å bosette seg utenfor pressområdene, mener han.

- Frp sin politikk, med mer areal til boligbygging, et enklere regelverk, fjerning av egenkapitalkravet, bedre BSU-ordning, tilrettelegging for høyhus i tillegg til bedre infrastruktur, er alle tiltak som vil redusere presset i boligmarkedet, sa Steffensen.

Han gjentok Frp-standpunktet om hvor viktig og sentral bilen er for innbyggere på Nord-Jæren, og at bilen derfor må tilrettelegges for, ikke nedprioriteres, i samferdselspolitikken. Steffensen minnet også om at Frp ønsker å etablere tre infrastrukturfond der avkastningen skal gå til bygging av vei, jernbane samt kollektivtrafikk i storbyområdene.

- Holder det vi lover i NTP

Eirin Sund (Ap) understreket hvor viktig det er tilrettelegge for verdiskaping som fellesskapet kan dra nytte av. Hun argumenterte også for hvor viktig der er å sikre en stabil rente og kronekurs for å ivareta konkurransekraften nasjonalt og internasjonalt.

Om NTP sa hun følgende:

- Ja vi har i Rogaland all grunn til å være stolte. Likevel skal det årlig bevilges de midlene som det står at det skal brukes i NTP, og det ble første gang gjort da vi satt i regjering i 2005, sa Sund.

Hun benyttet også anledningen til å understreke betydningen av å satse på UiS, forskning og rekruttering av kompetent arbeidskraft.

- En by i byen

Rune Tvedt (SV) ønsker å satse på utdanning og kompetansebygging, herunder fag- og yrkesutdanning, etterutdanning, livslang læring, forskning og utvikling.

- Vi må benytte spisskompetanse fra petroleumsvirksomheten og dreie dette inn på andre områder. Jeg tror dette er mulig, sa Tvedt.

Han minnet om at utfordringene innen bolig, infrastruktur og samferdsel i regionen egentlig er et resultat av en enorm suksess for regionen.

- Hva skal vi gjøre for å få byen slik folk ønsker den. Jo, vi må lage en by i byen, og vi må oppføre oss som bymennesker. Vi kan ikke forvente at alle kan kjøre bilen fra garasjen til kontordøren. Vi må reise kollektivt i lang større grad enn vi i dag gjør, sa Tvedt, som også la til hvor viktig det er å satse på studentboliger.

Olaug Bollestad tok til orde for flere studentboliger og en sterkere satsing på Universitetet i Stavanger (UiS).

Siri Meling (H) ønsket å gå løs på innsigelsesinstituttet på 22 offenlige innsigelsesaktører, samt skru opp tempoet i den generelle boligbyggingen.

Geir Pollestad (Sp) nevnte UiS som et viktig satsingsområde.

Eirin Sund (Ap) fulgte opp og sa hvor viktig det var å satse på UiS og forskning.

Rune Tvedt (SV) ønsker å satse på utdanning og kompetansebygging, herunder fag- og yrkesutdanning, etterutdanning, livslang læring, forskning og utvikling.

Han lovet også å ta tak i kravet om flere studentboliger umiddelbart overfor SVs sentrale partiledelse.

Mer fra Dagsavisen