Stavanger

- Halleluja-stemning

«Konsernet» Sandnes kommune gikk med solid millionpluss i fjor. Se hvordan bystyret vil bruke deler av overskuddet.

Bilde 1 av 2

Etter avsetninger, bruk av fond og overføring fra drift til investering var det regnskapsmessige mindreforbruket på 16,4 millioner kroner i fjor, kommunale foretak inkludert.

Driftsresultatet var på 115 millioner kroner for bykassen, og 125 millioner kroner for konsernet. Regnskapet til Sandnes kommune for 2012 viste 16,4 millioner kroner i overskudd, kommunale foretak inkludert. Bykassen isolert hadde et mindreforbruk på 13,4 millioner kroner.

- Stor optimisme

Roald Lende (Pp) sa han egentlig ikke hadde tenkt å ta ordet, men slengte seg på i rekken av representanter som skrøt av rådmannen for et ryddig presentert årsregnskap, samt hennes kommunale stab for deres flotte innsats for kommunen.

Som mange andre tok Lende tak i Sandnes-overskuddet:

- Jeg føler det er hallelujah-stemning her, både blant opposisjonen og posisjonen. Jeg føler en glede når vi skal begynne med det tyngste og viktigste arbeidet med en ny handlings- og økonomiplan (HØP). Det gjør meg optimistisk, for tidligere har dette arbeidet vært veldig tungt, sier Lende, som gratulerte ordfører Stanley Wirak (Ap) og varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) med dagen på bakgrunn av årsregnskapet.

Netto driftsresultat sammenlignet med bykassens totale driftsinntekter fikk en margin på 2,9 prosent, opp 1,1 prosentpoeng fra 2011. For konsernet, altså bykassen og foretakene, er netto driftsresultat på 124,8 millioner kroner, tilsvarende 3,1 prosent

10 mill. til trafikksikring

Rådmannen foreslo følgende disponering av overskuddet:

1. Ombyggingsarbeider Jærveien 34. Kostnadsoverslag 900.000 kroner.

2. Ny beredskapsplan. 90.000 kroner.

3. Ekstern utredning av sykefravær i kommunale barnehager. 200.000 kroner.

4. Medarbeidersamling. 980.000 kroner. Samlingen for kommunalt ansatte ble arrangert i fjor, men belastes regnskapet først i år.

5. Etterarbeid/opprydning. Turveg med lys Øvre Gramstad-Kubbetjørn 300.000 kroner.

6. Kongesommer. 150.000 kroner. Fritid arrangerer Kongesommer som er et tilbud til barn fra 4. til 7. klasse i skolens sommerferie. Årets budsjett er på 1,3 millioner kroner, men det mangler foreløpig 150.000 kroner, som rådmannen anbefaler at hentes fra 2012-overskuddet.

7. Trafikksikringstiltak 10,786 millioner kroner.

Totalt: 13,406 millioner kroner.

Flere ekstratiltak

Sofie Margrethe Selvikvåg (Sp) fremmet på vegne av Sp, Ap, Frp, SV og PP følgende fellesforslag i formannskapet: 1 million kroner til feiing og oppmerking av veier/gangfelt.

500.000 kroner til eksisterende turløyper som skal tilrettelegges for personer med nedsatt funksjonsevne, i tråd med innspill fra Frisklivssentralen. Inndekning skjer gjennom redusert overskudd

Gruppemøter

Før vedtaksrunden ble bystyret bedt av ordfører Stanley Wirak (Ap) om å finne inndekning for totalt 13,524 millioner kroner. Dette fordelt på 10,786 millioner kroner til trafikksikring, 1 millioner til feiing og oppmerking av veier og gangfelt, 500.000 kroner til tilrettelegging av turløyper, underskudd på 1,188 millioner kroner for KinoKino samt 50.000 kroner i avviklingskostnader.

Partiene samlet seg i gruppemøter, mens ulike gruppeledere rådførte seg med rådmann Bodil Sivertsen.

Så ble følgende omforente forslag lansert:

Trafikksikringsbeløpet reduseres ikke. I stedet henter bystyret penger fra kommunens disposisjonsfond. Dermed ble fondet redusert med 2,738 millioner kroner.

Dette ble enstemmig vedtatt.

- Utrolig bra

Frp-gruppeleder Tore Andreas Haaland sa han ikke kunne huske sist kommunen hadde så gode tall å vise til. Han trakk, blant mye annet, fram fornøyde innbyggere og utmerkelsen som Norges beste næringslivskommune.

- Det er utrolig bra, og dette kommer ikke av seg selv. Vi har mange dyktige medarbeidere i kommunen som leverer det vi bestiller, sa Haaland, som ba rådmannen takke sine ansatte.

Haaland minnet også om at Sandnes må forberede seg på at det økonomiske bildet også utenfor kommunegrensen kan endre seg.

- Vi skal være forberedt på at situasjonen fort kan endre seg, men ingen ting tyder nå på at det blir noen skjær i sjøen i 2013, sa han.

Boligutfordring

Thor Magne Seland (H) vektla blant annet bostedsløse i Sandnes.

- Vi er inne i en vanskelig boligsituasjon. Det går mest ut over vanskeligstilte. Vi har en bra og ambisiøs boligplan, men det er faretruende signaler om antall sosialhjelpsmottakere, og det har vært en faretruende, kraftig økning i antall bostedsløse i kommunen, sa Høyres gruppeleder.

- Det er ikke bra at det blir brukt 13 millioner kroner i året på midlertidige botilbud, som betyr dårlige bostedsløsninger for bostedsløse, sa Seland.

Innbyggertelling

Annelin Tangen minnet om gjennomslaget i Ap sentralt for å endre telletidspunktet for (nye) Sandnes-innbyggere.

- Telletidspunktet for nye innbyggere er en svært viktig sak for Sandnes. Dagens tidspunkt gjør at vi har utgifter til skole og barnehager lenge før vi får statlige inntekter. Jeg er derfor glad for å ha fått gjennomslag sentralt i Ap for å endre på dette, sa Tangen.

- Det er lettere å skifte ut regjeringen, enn å få Sp med på en slik, ny ordning, kontret Thor Magne Seland (H).

Lavt sykefravær

Signe Nijkamp (KrF) understreket viktigheten av et lavt sykefravær på 6,5 prosent.

- Vi er stolte over medarbeiderne i Sandnes kommune, sa hun.

Olav Birkeland (H) satte perspektiv på Sandnes-økonomien, som han friskmelder.

- Vi har 3000 kroner i lånegjeld per innbygger. Det er nesten ingenting. Veldig bra, oppsummerte han.

Mer fra Dagsavisen