Stavanger

- Ønsker debatt om styreform

Per A. Thorbjørnsen (V) og Tore B. Kallevig (Frp) vil begge ha ny styreform i Stavanger. - Allerede i høst syntes jeg summen av saker var høy nok til å endre styreform. Altså saker der den politiske prosessen ble spilt på sidelinjen av administrasjonen, sier Thorbjørnsen.

Bilde 1 av 2

Maktkampen intensiveres i Stavanger etter at rådmannen ba om ordet og fikk forsvare seg og sin stab etter kritikk fra Kallevig (Frp), Thorbjørnsen (V) og Bjarne Kvadsheim (Sp) i formannskapet torsdag.

- Den administrative ledelsen bærer nå ved til et brennende bål som heter parlamentarisme, sier Tore B. Kallevig (Frp) til RA.

Han sikter til en rekke saker der politikerne opplever at politiske saker ikke følges opp administrativt.

- Jeg har aldri sluttet å forbause meg over evnen administrasjonen har til å påvirke politikken i retningen de selv ønsker, sier byrådstilhenger Kallevig.

Snuoperasjon

Også Thorbjørnsen er tilhenger av å skrote formannskapsmodellen til fordel for parlamentarisme med tilhørende byråd, ikke ulikt måten et departement i dag styres av en statsråd:

- Sakene i Stavanger har bidratt til at man har fått temaet og parlamentarismedebatten opp på bordet i større grad.

- Vil dette framskynde prosessen?

- Jeg har stilt spørsmål om behovet for ny styreform for trekvart år siden. Da var det lite respons, og bare Frp ga sin uforbeholdne støtte. Jeg har nok registrert en økende interesse med tanke på parlamentarisme nå, sier han og viser til John Peter Hernes (H) og Bjørg Tysdal Moe (KrF).

I mars skrev RA at varaordføreren fra KrF hadde snudd og at hun var blitt overbevist om at byråd er det eneste riktige for Stavanger. Også John Peter Hernes (H) signaliserte at han var i ferd med å snu:

- Jeg har vært blant de mest skeptiske, men flere og flere ser mange fordeler ved parlamentarisme. Det kan gi et sterkere folkestyrt grep om ting. Det kan få opp tempoet i ulike saker og tvinge fram en sterk politisk prioritering. Dagens modell er krevende når vi skal kommunisere via rådmannen til mange ledd av saksbehandlere, sa Hernes.

Thorbjørnsen fikk nok

Samtidig sier Thorbjørnsen at han ikke vil forherlige parlamentarismemodellen som Bergen og Oslo praktiserer, og som Sandnes har rigget seg klar til å innføre.

- Det er komplisert, og det er veldig forskjell på posisjon og opposisjon i en byrådsmodell. Men allerede i høst syntes jeg summen av saker var høy nok til å endre styreform. Altså saker der den politiske prosessen ble spilt på sidelinjen av administrasjonen. Det er ikke blitt mindre nå, sier Venstres gruppeleder.

Smørbrødliste med disputter

Det finnes i dag flere eksempler på saker der politikerne selv refser administrasjonen. Dette er blant annet saker om ulovlige leiligheter, ekspropriasjon, boligbygging, skjenking, sykehjem, universitetsmelding og barnehage.

Thorbjørnsen nevner halvannet års ventetid på en generalplan om utbygging av boliger for vanskeligstilte.

- Er det slitasje mellom politikerne og administrasjonen?

- Nei da. I det store bildet er samarbeidet mellom rådmannen og politisk nivå uproblematisk. Det har vært en del saker vi har satt spørsmålstegn ved, og der publikum sår tvil om hvem som faktisk bestemmer i byen. Men vi har et avklart og tillitsfullt forhold til rådmannen, og det er overhodet ingen krisestemning på rådhuset, sier han.

- Gjør som Sandnes

Thorbjørnsen mener Sandnes' byrådsforberedelser er et langt sterkere argument for parlamentarisme i Stavanger enn grums mellom administrasjon og politikk.

- Det har betydelig trigget interesse for styringsformen enn hendelser i vår egen kommune har det. Velger Sandnes parlamentarisme, er det ingen vei utenom for oss. I et lengre perspektiv er det ingen vei utenom når vi etter hvert danner en storkommune der alle starter på likt og blir jevnbyrdige på en helt annen måte, sier Thorbjørnsen.

Han passer på å gjenta at forholdet til rådmannen er «greit og avklart».

Rådmannen avviser

Stavanger-rådmann Kristine C. Hernes avviser at hun eller administrasjonen bedriver politikk.

- Vi utreder saker på bakgrunn av kompetanse og spesialkompetanse på ulike områder. Vi har ingen egen agenda utover å produsere gode beslutningssaker og beslutningsgrunnlag, sier Hernes.

Det er ventet at bystyret skal vurdere behovet for å innføre ny styreform allerede i høst. Les mer om saken i fredagens papirutgave av RA.

Mer fra Dagsavisen