Stavanger

- Grusomme saker

Er Stavanger-innbyggere forskjellsbehandlet når kommunen, om nødvendig med tvang, overtar deres land, byginger og gårder? Her er svaret ordfører Christine Sagne Helgø (H) ga til Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

Bilde 1 av 2

Ekspropriasjonsdebatten har opprørt mange i Stavanger etter at saken om Anne Brit Ramsnes sto fram med sin historie.

Onsdag skrev RA om støttegruppen for ekspropriasjonsofre i Stavanger som nå er etablert på Facebook. Gruppen er representert i formannskapet tordag.

Her stilte Leif Arne Moi Nilsen (Frp) følgende spørsmål til ordfører Christine Sagen Helgø (H):

Er ordføreren enig i at det har forekommet forskjellsbehandling i ekspropriasjonssaker i Stavanger kommune, og hvilke initiativ vil i så fall ordføreren ta for å rette opp i den forskjellsbehandlingen som har skjedd?

Er ordføreren enig i at grunneiere har blitt overkjørt av administrasjonen ved effektueringen av enkelte ekspropriasjonssaker?

Kan ordføreren forklare formålet ved å ekspropriere en bondegård, da Stavanger kommune etter effektuert ekspropriasjon velger å forpakte bort eiendommen til en annen bonde?

Vil ordføreren ta initiativ til at Stavanger kommune i fremtiden, sørger for at grunneiere som må avgi grunn til offentlige formål får en mer rettferdig pris enn det skjønnsretten kommer til?

Vil ordføreren ta initiativ til at den åpenbare forskjellsbehandlingen fører til en revurdering av ekspropriasjonssaken på Stokka f.eks. ved å gi erstatningstomter?

Moi Nilsen: - Grusomt

Moi Nilsen la ti møtet til at det har vært en utrolig respons og mange tilbakemeldinger i kjølvannet av de mange ekspropriasjonssakene som har fått medieomtale.

- Jeg er svært overrasket over omfanget. Det har tatt sånn av at vi har leid inn et eget firma for å få oversikt over tilbakemeldingene. Det forbauser meg. Jeg er også blitt trist og lei meg av disse sakene. Det har ødelagt mye av hverdagen av å høre på mye av grusomhetene. Nå skal jeg legge sjelen i å få kartlegge dette skikkelig, sa han.

Fikk svar

Her er ordførerens svar:

Ordføreren takker for spørsmålene. Spørsmålene representanten reiser er delvis sammenfallende med spørsmålet som ble fremmet av representanten Tore B. Kallevig (Frp) og besvart i møtet 02.05.13. Spørsmålene er knyttet til ekspropriasjonssaker som kommunen har gjennomført, og kommunens praksis. Ordføreren har i møte 30.04.2012 bedt om en ny orienteringssak om friområdeprosjektet til formannskapet. Det er naturlig at spørsmål er knyttet til ekspropriasjonssaker som kommunen har gjennomført vil bli belyst i den saken.

1. Punktet inngår i orienteringssaken, men det er ordførerens oppfatning at det skal betales full erstatning for grunnerverv kommunen gjennomfører. I ekspropriasjonssakene er det ellers retten som utmåler vederlaget. Da ligger det i saken at kommunen forholder seg til den utmåling som endelig fastsettes.

2. Grunneiere som forhandler med kommunen får tilbud om å la seg bistå av advokat. Dette er også situasjonen i ekspropriasjonssaker. Grunneierne representeres ved advokat, og hvor kommunen dekker utgiften. Grunneierens interesser i saken ivaretas gjennom dette på en profesjonell måte. Forhandling og kommunens kontakter med grunneier blir belyst i kommende orienteringssak.

3. Det er ikke riktig at det foreligger bortforpaktning på friarealer. Kommunen skal selvsagt både ta arealene i bruk, utvikle disse til friområde, samt på veien frem til full opparbeidelse, drive skjøtsel. Denne siste del er ikke bortforpaktning selv om det i noen områder blir leid inn dyr.

4. Grunneierne har og vil også i fremtiden få den erstatning som følger av reglene i vederlagsloven av 1984, i lys av de krav som følger av Grunnloven § 105 om full erstatning ved avståelse av eiendom.

5. Dette vil bli belyst i kommende orienteringssak.

Mer fra Dagsavisen