Stavanger

Soper inn millioner

Flere tippeligaklubber har tjent millioner på å selge stadionnavnet til kommersielle aktører.

Stabæk fikk en avtale med en øvre ramme på 115 millioner av Telenor. Avtalen strekker seg over elleve år, og er bygget opp med både grunnelementer og variable elementer.

- Det er ikke bare arenanavnet Telenor har betalt for. Dette er en flerbrukshall som kan brukes hele året. De har blant annet rett til konferanseområder, billetter til arrangementene, og mye mer. Derfor er det vanskelig å se hva navnet på arenaen er verdt isolert sett, sier styremedlem i Stabæk, Ingebrigt Steen Jensen, til Rogalands Avis.

Fikk 50 millioner

Aalesund fikk 50 millioner kroner da de bygget Color Line stadion.

Avtalen har ingen bestemt varighet, og klubbdirektør Henrik Hoff regner med arenaen vil bære samme navn i overskuelig framtid.

- Color Line er en av våre største samarbeidspartnere, og bidrar i så måte med inntekter hver sesong, sier Hoff.

Odd fikk 60 millioner av Skagerak Energi for at deres nye stadion nå heter Skagerak Arena. Den avtalen har en varighet på ti år.

Også Sandefjord fikk et betydelig millionbeløp for å selge navnerettighetene på stadion til Komplett.no.

- Avtalen strekker seg over ti år, og har en verdi på om lag 20 millioner. Denne avtalen var helt avgjørende for at vi kunne bygge stadion, sier daglig leder Øystein Ulsnæs.

Liten betydning

Stabæk hadde ikke betenkeligheter med å selge stadionnavnet til en kommersiell aktør.

- Det var overhodet ikke noe tema. Jeg kan forstå at det vil bli vanskelig å bytte navn på Lerkendal stadion, siden den alltid har hatt det navnet. Men denne arenaen har aldri hatt noe annet navn. Nye stadioner er det ikke noe problem å endre navn på, sier Ingebrigt Steen Jensen.

Han mener det ikke vil få noen negativ konsekvens for Viking om de en gang skulle ønske å selge stadionnavnet.

- Jeg tror ikke folk slutter å gå på Viking stadion om den blir hetende Statoil stadion. Folk identifiserer seg med navnet på klubben og drakten, sier Steen Jensen.

Hoff i Aalesund er imidlertid litt mer betenkt når det kommer til å endre et stadionnavn som allerede er innarbeidet.

- Det ville blitt vanskelig å endre navn hvis vi hadde bygget på Kråmyra. Vi legger også merke til at NRK nekter å bruke Color Line stadion. Der heter den stadion i Ålesund. Det blir nok veldig lett for dem å fortsette med å bruke Viking stadion, sier Hoff.

Mer fra Dagsavisen