Stavanger

Flykjøp og industrikraft nå!

Den norske industrien er ikke i krise blir det sagt. Det er ikke dermed sagt at industrien lever en dans på roser. Det er heller ingen grunn til å ven...

Den norske industrien er ikke i krise blir det sagt. Det er ikke dermed sagt at industrien lever en dans på roser. Det er heller ingen grunn til å vente til industrien er kommet i kriselignende situasjoner før tiltak igangsettes.

En rask avklaring om flykjøp som sikrer norsk industri store gjenkjøpsavtaler sammen med etablering av industrikraftløsninger som sikrer industrielle investeringer, kan samlet bidra til at norske industriarbeidere beholder arbeidsplassene. Til tross for turbulensen i verdensøkonomien.

Den kraftintensive delen av industrien (Hydro, Elkem, Eramet, Boliden, Yara, Fesil, Xstrata m.fl.) fases gradvis ut etter hvert som den internasjonale konkurransen blir hardere, og rammevilkårene i Norge verre. Det kan være slutt innen 2030 dersom ikke regjeringen raskt innfrir løftene om å etablere industrikraftløsninger som sikrer fortsatt drift og nye investeringer.

Det er om lag samtidig som de store oljefeltene i Nordsjøen stenges av, men det trenger ikke gå slik. Investeringsprosjekter for mellom 20 og 30 milliarder står på trappene, og kan løses ut dersom de langsiktige rammevilkårene for industrien sikres nå. Den kraftintensive delen av industrien står for om lag halvparten av all vareeksportverdi fra fastlandet og har derfor stor betydning for stabiliteten i norsk økonomi. I tillegg utgjør industrien selve næringsmotoren i store deler av distrikts Norge. Valget burde ikke være vanskelig for regjeringen. Regjeringspartiene har fra tidligere gitt krystallklare løfter om å rydde opp. Det er viktigere en noensinne at løftene innfris!

Når det gjelder de andre delene av norsk industri, som teknologiindustri, bygg og anlegg med mer, må vi hele tiden være i forkant på utviklingen.

Norge må satse på høykompetent industriproduksjon med verdensledende posisjon innen teknologiutvikling, design, energi og miljø. Når nye gamle produksjonslinjer erstattes og nye bygges, sikrer det store oppdrag i bygg og anleggssektoren. Den dystre verdensøkonomien bidrar til at den norske teknologiindustrien sammen med bygg og anleggsnæringen er kommet inn i turbulente tider. Vi har allerede fått de første oppsigelsesvarslene i bransjene.

Et virkningsfullt mottrekk fra regjeringens side vil være å ta en rask avgjørelse i flykjøpsaken. At det haster å bytte ut dagens F-16-fly med nyere og bedre fly er det liten tvil om. Velg de flyene som egner seg best til norske formål og samtidig gir de beste gjenkjøpsavtalene. Det finnes ikke forsvarsfaglig begrunnelse for å ikke ta en rask beslutning.

I forhold til den økonomiske utviklingen vi ser, er innkjøpsordningene og omfanget som følger med selve flykjøpet kanskje vel så viktig som selve flykjøpet. Når dette i tillegg kan fases inn nå når den globale økonomien kjøles ned, vil være langt bedre for samfunnet enn å investeringene på toppen neste gang økonomien er overopphetet. Det er nå nasjonen vil få svar på om vi har politikere som evner å takle store saker i vanskelige tider. Resultatet skal vi alle leve med i mange år framover.

Mer fra Dagsavisen