Stavanger

Føler seg lurt for 150 mill.

Boligutbyggerne Kjell Madland og Jostein Tjelta føler seg lurt av Stavanger kommune. De har kjøpt tomter for 150 millioner kroner etter positive signaler fra kommunen.

- Vi hadde ikke investert pengene på Forusstranda Nord hvis ikke kommunen hadde gitt så entydige signaler om at vi fikk bygge boliger på området, sier Kjell Madland.

Han og Tjelta ønsker å bygge rundt 1800 boliger på det som i dag er industriområde. Forusstranda Nord har tidligere vært foreslått som mulig boligområde. Men da saken kom til politisk behandling tok administrasjonen området ut, og mener det bør beholdes som industriområde.

- Kommunen har plutselig gjort en kuvending, sier Madland.

Tomme tomter

Området de ønsker å bygge ut ligger mot Gandsfjorden mellom Forusskogen og Slettestrandveien, og er 250 dekar stort. Av dem er rundt 70 mål satt av til parkområde med fotballbane, tennisbaner og sandvolleyballbaner.

- Vi mener vi sitter med et fantastisk område som egner seg godt til boliger. Det ligger rett ved det kommende dobbeltsporet. Og det er liten interesse for å drive næring på området, sier Madland og Tjelta.

Kommunen har selv to tomter som har stått urørte i 15 år. De to utbyggerne har fått tilbud om å kjøpe tomtene, men kommunen ville ha takst etter boligpris.

- Det protesterte vi på fordi vi mente prisen var for høy. Vi fikk så et forslag om å betale næringspris for tomtene, og så betale det resterende beløpet når området var regulert til bolig, forteller utbyggerne.

Føler seg lurt

Kjell Madland og Jostein Tjelta har hatt flere møter med administrasjonen i kommunen. De forteller at det aldri har vært noen tvil om at kommunen ønsker boliger på området.

- Men burde dere ikke ha ventet med oppkjøp til kommuneplanen var godkjent?

- Dess mer vi eier selv, dess lettere er det å få i gang en reguleringsplan. Dessuten fikk vi så klare signaler fra kommunen, sier Jostein Tjelta.

Tar tid å bygge ut

Argumentene fra kommunen om manglende næringsareal og for mange nye boliger i Hinna bydel, mener utbyggerne ikke er riktige. De har tall som viser at Hinna er den bydelen i kommunen som har færrest innbyggere per kvadratmeter.

- Det virker som om alle tror dette skal bygges ut i løpet av ett år. Se på hvor lang tid Hinna Park har brukt. Vi ser for oss å bygge 100 til 150 boliger i året, sier Madland.

Kommunen støtter blant annet sin konklusjon på en risiko- og sårbarhetsanalyse som ikke tilrår boliger i området så lenge Asfaltverket er i drift. Utbyggerne har fått Norconsult til å se på analysen. Norconsult konkluderer med at analysen er ufullstendig som underlag for beslutninger.

Mer fra Dagsavisen